Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dieťa

    , Autor: Josu

    Chcel by som sa vrátiť ešte k otázke či to dieťa môže byť moje ak si pamätáte písal som vám že bývalá priateľka je v deviatom týždni a ja som naposledy spal pred 11 týždňami mala menštruáciu počas vianoc a potom už nie a som sňou spal 2.1.2020 a 9.1.2020 a potom už nie a ak je pravda že žena má plodné dni medzi 9 až 17 dňom po menštruácii tak mi to vychádza na mňa ale ak moze mať plodné dni aj inokedy tak to nemusím byť ja ona tvrdí že spala ešte s niekým 25.1.2020 a že to je otec ale keď je pravda že má plodné dni len medzi tým 9 až 17 dňom po menštruácii tak v tom prípade nemala plodné dni ale mne tam zas nesedí ten rozdiel 2 tyzdenny tak mi prosím poraďte ako to vlastne je ja by som si dal rád spraviť genetické testy ale momentálne to není možné keďže ona je v Čechách a ja na Slovensku a cez hranice sa nedostanem ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vzhľadom k novej okolnosti, že mala nechránený pohlavný styk 25.1. si skôr myslím, že otehotnela vtedy. Ovulácia prebieha najčastejšie na 14-16 deň cyklu, ale ako píšete, nemusí to byť tak. Takto Vám však viac nepoviem. Ak mala pravidelnú menštruáciu, dá sa porovnať prepočet trvania tehotenstva podľa poslednej menštruácie a podľa ultrazvuku. Ak bude len pár dňový rozdiel, tak otehotnela toho 25.1. Naozaj sa mi je takto veľmi ťažké objektívne vyjadriť. Osobne si myslím, že partnerka dobre vie, kedy mala menštruáciu, kedy asi ovuláciu, kedy posledný nechránený pohlavný styk a kto je asi otcom dieťaťa.

Podobné otázky

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti čiernemu kašľu patrí na Slovensku medzi povinné očkovanie. Očkovacia látka proti čiernemu kašľu sa zvyčajne podáva v rámci kombinovaného očkovania proti záškrtu a tetanu (často v kombinácii aj s očkovacou látkou proti poliomyelitíde, Haemophilus influenzae a hepatitíde B). Prvý cyklus 2 až 3 dávok sa zvyčajne podáva v období od dvoch do 12 mesiacov podľa národného očkovacieho kalendára. Tretia a štvrtá dáka sa odporúča vo veku od 11 do 24 mesiacov a ďalšia dávka v období medzi tretím a siedmym rokom života. Niektoré krajiny EÚ odporúčajú v prípade dospievajúcich, dospelých alebo žien počas tehotenstva preočkovanie, ktorým aj deti po narodení získavajú dočasnú ochranu. V niektorých krajinách sa takisto odporúča preočkovanie nechránených žien krátko po pôrode, aby sa znížilo riziko prenosu tejto choroby na dieťa. Váš starší syn, ako aj všetky deti v jeho veku by mali byť očkované. Rozhodnutie o očkovaní je na Vás. Pre bližšie informácie, ako aj predpis očkovacej látky navštívte Vášho obvodného lekára.

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať aký je váš názor na očkovanie v tehotenstve (aktuálne som 33 plus 1) proti čiernemu kašľu z dôvodu ochrániť novorodenca pred touto chorobou. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých západných krajinách, ako aj v USA, sú v súčasnosti odporúčania očkovania proti čiernemu kašľu tehotných žien pred pôrodom, aby sa zabezpečila ochrana dieťaťa po pôrode v období, keď ešte nemôže byť očkované. Takže Vaše placentou prenesené špecifické protilátky ho budú chrániť. U nás očkovanie tehotných žien nie je povinné, ale realizuje sa dobrovoľne na žiadosť matky alebo odporúčanie lekára. Keďže ide o neživú vakcínu, očkovanie viacerými neživými vakcínami nie je v tehotenstve, najmä v poslednom trimestri, kontraindikované. Riziko pre plod rozhodne nie je vyššie ako riziko nákazy čiernym kašľom po narodení a možných komplikácií s tým súvisiacich. Vzhľadom na vyšší výskyt čierneho kašľa u dojčiat s úmrtiami v týchto krajinách sa pristúpilo k takémuto očkovaniu matiek, prípadne aj ostatných rodinných príslušníkov, aby sa nepriamo ochránili novorodenci a malé dojčatá, pokiaľ sa nemôžu ešte oni očkovať, pretože aj jedna dávka vakcíny pre nich ešte neznamená dostatočnú ochranu pred ochorením.

  • Interrupcia

    , Autor: tani223

    Dobrý deň, pán doktor.

    Napriek tomu že ešte nemám tehotenstvo potvrdené, chcela by som sa včas informovať ako to je s interrupciou u Vás na klinike- v nemocnici, kedže dieťa si vo svojej momentálnej situácii nemôžem dovoliť.
    Viete mi urobiť vyšetrenie na potvrdenie tehotenstva aj ked nie som Vašou pacientkou? V prípade pozitívneho výsledku, aká je čakacia doba na zákrok? Vykonávajú sa vyšetrenia so zákrokom spojené u Vás? Poprípade by ma zaujímala ešte aj cena zákroku.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na našej klinike sa v zákonom stanovenej lehote do ukončeného 12. týždňa tehotenstva (11+6 tt) vykonáva Interrupcia na vlastnú žiadosť vo forme zákroku - vyčistenia dutiny maternice. Cena umelého prerušenia tehotenstva (UPT) sa na našej klinike pohybuje na úrovni 368€, čo zahŕňa vstupné vyšetrenie, krvné odbery, anesteziologické predoperačné vyšetrenie a samotný zákrok. V prípade, že má žena krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, je nutné jednorázové podanie anti-D protilátok vo forme injekcie do svalu. Keďže sa jedná o výkon na vlastnú žiadosť a všetky služby si hradí pacientka sama, aj túto injekciu si musíte v prípade potreby aplikácie zaplatiť sama. Jej cena sa pohybuje na úrovni cca 50€. V prípade, že nemáte vypísanú Žiadosť o umelé prerušenie tehotenstva Vašim obvodným gynekológom, dá sa spomínaná žiadosť vypísať aj na našej Gynekologickej ambulancii. Poplatok za vypísanie žiadosti je 20€. Žiadosť musí byť podpísaná minimálne 48 hodín pre samotným zákrokom. Štandardne sa u nás robí aj gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk, ktorý stojí 48€. Čakacia doba je krátka, v závislosti od týždňa tehotenstva. Zákroky realizujeme denne počas pracovných dní.

  • Kiahne očkovanie

    , Autor: Sasha57

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, som v 18 tt, moje druhé tehotenstvo. Staršiu dcéru by som chcela dať zaočkovať proti ovčim kiahňam keďže budúci rok nastupuje do škôlky., Je to pre mňa a moje druhé dieťa bezpečné nakoľko sa jedná o živú vakcínu? Alebo s tým počkať po pôrode len tu sa obávam o novorodenca. Ja som už v detstve ovčie kiahne prekonala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve sama prekonala ovčie kiahne, znovu ich nedostanete, keďže máte trvalú imunitu. Môžete nechať očkovať svoje dieťa aj teraz, prípadne, ak budete kľudnejšia, môžete to nechať na obdobie po pôrode. Veľký rozdiel v tom ale nevidím.

  • Interupcia

    , Autor: nika2906

    Dobrý deň . Som v 5tt a uvažujem nad interupciou nakoľko dieťatko bolo neplánované a už tri detičky doma mám . Chcem sa informovať ako prebieha takýto zákrok u vás . Potrebujem predtým navštíviť svojho gynekológa? Všetky vyšetrenia ako interné mi urobia u vás? Po zákroku idem domov ešte v ten deň? Kde a ako sa mám objednať? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je nevyhnutné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Všetky vyšetrenia Vám vieme realizovať aj u nás. Keďže je to však platená služba, za všetko si musíte zaplatiť. Jedná sa o jednodňovú hospitalizáciu, teda ešte v ten deň idete domov. Objednať sa môžete na našom USG pracovisku na telefónnom čísle 055/72 34 184 v pracovné dni ráno medzi 06:45 hod. a 07:15 hod., prípadne potom medzi 11:00 - 12:00 hod. Následne Vás odošlú na našu Gynekologickú ambulanciu, Nemocničné centrum II., 3. poschodie, kde okrem iného podpíšete potrebné papiere a stanoví sa termín zákroku.