Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kyret

    , Autor: Adka30

    Dobrý deň.chcem sa opýtať 23.12.2019 som bola na kyrete dôvodom bolo nadmerné krvácanie.Mohli mi poškodiť nejaké nervy.lebo už cca mesiac co ma neskutočne bolia kryze a nedokážem odniest na rukách ani moju 13kg dcéru a taktiež bežné vecí doma ako aj umytie riadu mi robí problém.vlastné všetko čo by som mala robiť po stojoacky tak mi to kryze nedovolia.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že Vás mohlo seknúť v krížoch a ťažkosti nesúvisia so samotným zákrokom. 13kg je na dennodenné nosenie dosť. Skôr by som sa orientoval na rehabilitáciu.

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Rous

    Dobrý večer som skoro tretí týždeň po kyrete.
    Chcem sa opýtať je v poriadku že mám bolesti take tie podobne menstruacnym bolestiam?
    Môžem mať aj napriek takým to bolestiam pohlavný styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Môže sa u Vás jednať aj o predmenštruačné bolesti. Menštruácia sa zvykne po zákroku dostaviť po 4 - 6 týždňoch. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Abstinencia pohlavného styku sa odporúča 10 - 14 dní po zákroku. Ak sa na to cítite, môžete mať pohlavný styk.

  • Kyretaž

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , chcem sa vás opýtať, včera mi bola vykonaná kyretaž, po zákroku som tak slabšie krvácala ale dnes už vôbec je to v norme?
    Nekrvácam nemám ani bolesti v podbrušku ale skôr bolesti a tvrdnutie brucha .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pomerne časté. Po zákroku môže špinenie trvať do 7 dní, niekedy však trvá iba deň. Záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Triploidia

    , Autor: pedriiik

    Dobrý deň pán doktor, v októbri sa mi podarilo prvý krát otehotnieť. 17.11 som musela podstúpiť kyretaz nakoľko som mala potvrdený missed abort. Histológia bola urobená, ale dali sme si urobiť aj genetiku na vlastnú žiadosť a na odporučenie môjho gynekológa. Výsledok genetiky znel triploidia, vraj si s tým teda nemáme robiť starosti že to bola len náhoda a na budúce tehotenstvo to mať vplyv nebude. Chcela by som vedieť aj váš názor na výsledok genetiky a na prípadne ďalšie tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výskyt triploidie je viacmenej otázkou náhody a v ďalšom tehotenstve je malá pravdepodobnosť jej výskytu. Vhodné je teraz vyčkať aspoň dve menštruácie a následne sa opäť začať snažiť otehotnieť. Užívajte kyselinu listovú v dávke 400ug denne aspoň dva mesiace pred otehotnením.

  • Missed abortion

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    prosím vás, mala som missed abortion. Plodu nebilo srdiecko, vývoj zastavený v 6tt. Absolvovala som kyretaz. Plod mal 2mm a robili mu aj genetické testy, avšak, žiadnu vadu nenašli. Je toto spoľahlivé? Vzhľadom k tej veľkosti, mohlo sa stať ze aj tak bolo embryo choré?
    Cca 10 dní pred počatím som mala virózu. Mohol byt toto dôvod?
    Ešte mám otázku, či z vašich skúsenosti, ak sa plod prestane vyvíjať, môže byt problém hematologicky, alebo skôr nie. Čítala som, ze vtedy ešte embryo nie je spojené pupočnou šnúrou, ale vyživované zo zltkoveho vaku. Ja som mala veľmi zväčšený zltkovy vak.
    Jednalo sa o moje 1. tehotenstvo, mám 29 rokov a veľmi sa bojím, či sa to nezopakuje, preto hľadám odpovede. Gynekológ mi povedal, že ak otehotniem, mohla by som si preventívne počkať flexiparin. Je to dobre riešenie robiť toto preventívne?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v úvode treba povedať, že každá žena počas života aspoň raz potratí a to nemusí mať žiadne diagnózy alebo odchýlky. Ak je toto Vaše prvé tehotenstvo a k otehotneniu došlo pomerne skoro od začatia snaženia, nerobil by som si s tým ťažkú hlavu. Máte prakticky dve možnosti. Prvou je snažiť sa znovu otehotnieť po dvoch, troch mesiacoch od potratu, druhou je pred plánovaním otehotnenia realizovať si hematologické a endokrinologické vyšetrenia, prípadne aj genetické a imunologické vyšetrenia.

  • panické ataky v tehotenstve

    , Autor: llubb

    Dobrý deň prajem, prešla som si molárnym tehotenstvom v nov'22 - kyretáž, v nemocnici mi zaniesli do tela bakteriu, musela som ist na vnutrozilove antb, aby soms a z toho dostala. Od cca januara som mavala velmi silne panicke ataky (najma v noci, keď bol manžel aj v práci) od feb. som brala AD cipralex 1tbl denne po dobu 4mes.,vymizli mi ,takisto vymyzli aj svalové zášklby pri čom mi napätie dvihalo sval na stehne (pripadne to bol syndrom nepokojnych noh) Bola to iba ľavá noha, bude to mesiac čo ich už neberiem AD , pretože sa chceme pokúšať opäť o babatko. No panické ataky citim že sa mi vratili :( takisto svalové zášklby a opäť mi sval v ľavej nohe skáče. Viete mi poradiť prosím vas nejaky liek, ktorý mi pomôže aj napriek tehotenstvu a babatku v brušku? Nechcem mu nijako ubližiť ak sa nám podarí, no zatiaľ ubližujem iba sama sebe :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom otázka pre gynekológa. Skúsiť môžete užívať voľnopredajné magnézium v dávke 3x1 až 3x2 tabletky, napríklad Magnerot. Čo sa jedná spomínaných antidepresív, je to otázka na psychiatra, ktorý sa Vám k tomu musí vyjadriť. Existujú však viaceré antidepresíva, ktoré sa môžu užívať aj počas tehotenstva.