Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Rakovina

    , Autor: lucka-151

    Dobrý deň prosím Vás co znamená diagnóza N60. 8
    Moze z toho vzniknúť rakovina prsníka? Ešte kojím tak neviem co sono prsníka bude objektívne.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o nezhubné zmeny tkaniva v prsníku, nejedná sa o rakovinu. Dysplastické zmeny v prsníkoch sa vyskytujú u 50-90 % všetkých žien medzi 35 - 50. rokom života. Obvyklým histologickým, nálezom býva zväzivovatenie, a zmnoženie žliazok a zmeny okolo mliekovodov. Jedná sa o prestrelenú fyziologickú odpoveď na meniace sa hormonálne prostredie v období života ženy. Odporúčam dodržiavať pravidelné preventívne prehliadky, no stresovať sa nemusíte.

Podobné otázky

  • Hrčka v slabinach po pôrode

    , Autor: JePaTa

    Dobrý deň.
    Možno to sem nepatrí ale po pôrode sa mi toro prihodilo, tak sa skúsim opýtať.
    Som po pôrode 5 mesiacov, začala som aj silovo znova cvičiť, normálne jesť.. A cca mesiac dozadu som si nahmatala akúsi gulicku/hrcku v slabinach, veľkosti ako hrášok. Nebolí ma, je tvrdsia a úprimne ani neviem, ci je alebo nie je pohyblivá.. Proste ju mam stále na rovnakom mieste, bez zacervenania, bez opuchu.. Len ked si po tom mieste prejdem, ju tam cítim. Robili mi cca 2 mesiace dozadu aj odber krvi, ktory bol naozaj velmi detailný kvoli poporodnym zavratom a podozreniu na tetaniu, ale vsetky hodnoty aj lymfocyty aj ostatné som mala v poriadku, takisto aj moč.
    Neviete mi povedať, čo by to mohlo byt?
    Gynekológ mi povedal, že s tým mám prísť ku nemu, ale termín mam až o týždeň, lebo je na dovolenke, ale aspoň aby som bola kľudná, lebo človek začne o tom čítať, a všade vyskakuje rakovina a iné podobné články.
    Určite to nie je zarastený chlpok, lebo vôbec nevidno že by som tam niečo mala, ak to nenahmatam. Nemám ani žiadne iné ťažkosti, max bolesti panvy, niekedy viac na pravej strane, ale pripisujem to skôr pôrodu.
    Nestretli ste sa s tým alebo nevedeli by ste mi poradiť? Veľmi sa bojim, pretože mám malé dieťa. Ďakujem Vám za pomoc.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať iba o zapálený folikul, zarastajúci vlasový folikul, či uchatú mazovú žľazu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Podľa opisu sa však s najväčšou pravdepodobnosťou nejedná o nič vážne. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa objednania a postupujte podľa jeho odporúčaní.

  • Rakovina maternice

    , Autor: Lea20

    Dobrý večer . Chcem sa spýtať ako sa prejavuje rakovina maternice? . Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, rakovina maternice je veľmi široký pojem. Napríklad aj myómy maternice sú nádory maternice, hoci v drvivej väčšine nezhubné. Iný je nález a výsledky pri karcinóme krčka maternice, sliznice alebo tela maternice alebo karcinóme vajíčkovodov. Ochorenie nemusí mať žiadne prejavy alebo sa môže prejavovať rôzne. Treba však povedať, že sú to prejavy, ktorými sa prejavujú aj iné ochorenia alebo odchýlky, či poruchy, preto nie je namieste Vás strašiť. Dôležité je absolvovať preventívne prehliadky a vhodné je aj očkovanie proti HPV. Odporúčam pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • hrcka na prsniku

    , Autor: vikina1990

    dobry den mam 23 rokov aa asi pred tyzdnom som si nasla hrcku na prsniku .. ale vela ludi mi hovori ze v mojom veku je to nepravdepodobne ze by to mohla byt rakovina alebo ze to moze byt tym ze som prestala brat antikoncepciu alebo mam pred menštruaciou.. a v zhladom k tomu ze byvam v zahranici aa nikdy pred tym som tu nebola u lekara tak neviem co mam spravit..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    iste, všetko čo píšete je pravda no každopádne by som vám odporučila navštíviť lekára, aj v zahraničí sa dá isť ku gynekológovi.