Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Laparoskopia

    , Autor: tryinka1234

    Dobrý deň pán doktor, v stredu mi bola vykonaná laparoskopia, hysteroskopia. Záver vajcovody pekne priechodné, polyp z maternice odstránený, maternica bez PN,ústia vajcovod bilat. Bpn. Na prepustacej správe je ale napísané :blanite zrasty ovaria I sin v ovarickej fose, čo to znamena? Dosť ma. To. Prekvapilo, pretože po operácii mi o týchto zrastoch nič nepovedali, neprekonala som. Žiadne zápaly, na preventívky poctivo chodím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa znepokojovať. Mnohé ženy prekonajú zápaly v dutine brušnej alebo ženských pohlavných orgánov bez toho, aby o tom vedeli, či mali nejaké ťažkosti. Spomínané zrasty medzi vaječníkom v mieste jeho uloženia nie sú ojedinelým nálezom. Na preventívnych prehliadkach tieto blanité zrasty nie je vidieť. Na funkčnosť vaječníka vplyv nemajú, v závislosti od ich uloženia môžu mať vplyv na vyputovanie vajíčka z vaječníka do vajíčkovodu. Ak sú vajíčkovody priechodné ako aj dutina maternice je bez patológie, môžete byť kľudná.

Podobné otázky

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Jnulík

    Pán doktor po hysterektomii, som išla na onko a tam z výsledkov vyvodili to že nie je potreba žiadnej liečby ,len dodržiavať kontroly u obvodného gynekológa čo som považovala za divné, chodím na pravidelné kontroly k obvodnému na gynde, ale on mi berie len cytologicke stery,tie sú vždy v poriadku,ale krv v na markery ,ct nič. Tak neviem, ako alebo kde by som mala začať riešiť to čo má trápi, mám žiadať obvodného o CT vyšetrenie brucha?A ta diagnostická laparoskopia to je vlastne čo, tam by vedeli potvrdiť aspoň približnú príčinu?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám presné výsledky a nálezy, pre ktoré bola realizovaná hysterektómia, ako ani ďalšie informácie, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám však, že odstránením maternice ste boli “vyliečená” a ak Vám nebola nasadená ďalšia liečba, štandardne sa realizujú pravidelné gynekologické prehliadky, cytostery z pahýľa a klenby a podľa odporúčaní onkológov aj prípadne ďalšie vysetrenia a odbery. Ak neboli onkológom indikované, ordinované, či odporúčané ďalšie vyšetrenia, Váš obvodný gynekológ nemá dôvod realizovať ďalšie vyšetrenia. Samozrejme, ak máte ťažkosti, to je už niečo iné. Diagnostická laparoskopia je laparoskopický operačný výkon, ktorým by sa kamerou pozrelo do brucha a videli by sa pripadné zrasty, či iná patológia, ktorá by sa dala odstrániť.

  • Laparoskopia

    , Autor:

    Dobrý večer, pred nedávnom som Vám písala ohľadom konizacií, mávam velmi bolestivú menštruáciu, a už 4,5 r. žijem s partnerom a ani otehotnieť nedarí sa. Dneska som bola u gynekológa a vyšetril ma poslal ma na operáciu laparoskopiu, na pravom vaječníku mám cysty a za maternicou sekret (neviem čo to je) a chcem sa spýtať že po tej operácii vedela by som otehotnieť? Či by som to mala spomenúť doktorovi? Ešte som mu to nevravela. Ževraj po tej operácii ani takú bolestivú menštruáciu nemala by som mať. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sekrét za maternicou je myslená voľná tekutina v brušku, teda v malej panve. Ak sa pri laparoskopii potvrdí endometrióza, odtránia sa cysty, urobí sa toaleta malej panvy a aj z histológie príde definitívny výsledok endometrióznej cysty, najlepšou liečbou je práve tehotenstvo. Po operáciách na vaječníkoch sa menštruácia môže dostaviť prakticky po výkone a podľa toho treba načasovať aj snaženie sa o tehotenstvo. Na všetky tieto, aj mnou teoreticky zodpovedané, otázky je však treba počkať po operačnom výkone. Preto odporúčam pýtať sa lekárov na všetko čo Vás zaujíma a súvisí s Vašim stavom priamo počas hospitalizácie v nemocničnom zariadení, kde bude operačný výkon realizovaný, najlepšie operatéra, ktorý Vás bude operovať. Po operačnom výkone môže dôjsť k úprave cyklu aj v zmysle vymiznutia bolestivej menštruácie.

  • Zrasty?

    , Autor: lopuska

    Dobrý večer, pred ôsmimi rokmi som porodila sekciou, do 24h po nej ma operovali ešte dvakrát pre silné krvácanie. Podstúpila som odstránenie maternice a následnú revíziu pahýla pošvy.
    Asi pred tromi, štyrmi rokmi ma začalo pobolievať na pravej strane podbruška. Myslela som si, že mám problém s vaječíkom a opakovane som navštívila moju gynekologičku, ktorá nezistila nič zvláštne. Bolesti sa ozývajú čoraz častejšie, sú silnejšie, pichavé, ťahavé, rezavé. Dá sa to vydržať, ale keď ma to bolí, dosť ma to znepokojuje, keďže neviem, čo to je. 5.8.2016 som bola na vyšetrení brucha u chirurga, nič sa nezistilo. 23.8.2016 som bola na USG vyšetrení brucha, takisto bez nálezu. Na pravom vaječníku mám cystu, podľa gynekologičky by mi však bolesti nemala spôsobovať. Moja otázka je: môžu to byť zrasty? Pýtala som sa na to každého z lekárov, ale vyjadrili sa neurčito. Chápem, že na diaľku sa diagnóza stanoviť nedá, rada by som však aspoň vedela, kam sa mám obrátiť ďalej. Môj praktický lekár ma posiela znova na chirurgiu, podľa neho to môže byť pruh. Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po každej operácii dochádza k tvorbe zrastov, a to v rôznej miere. Jednoznačnú odpoveď na Vašu otázku dá diagnostická laparoskopia, prípadne ešte predtým doplňujúce neoperačné zobrazovacie metódy CT alebo MRI brucha, kde sa po dôkladnom popise môže potvrdiť alebo vyvrátiť aj domnienka Vášho obvodného lekára. Možností možných príčin Vašich ťažkostí je viacero. Je tu aj možnosť kombinácie ako aj gynekologických, tak aj chirurgických príčin Vašich ťažkostí a v takom prípade po ich potvrdení je nutná operačná medziodborová spolupráca vrámci jedného operačného výkonu.