Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykoza

    , Autor: nika-1994

    Dobry deň pán doktor chcem sa spytat mám biely vytok ale nie moc tvarohoveho typu taký tvarohový bol asi jeden deň a potom už takej inej konzistencie ale pocit svrbenia mám taký slabší ako zvyčajne Pri kvasinkovej infekcii a pociťovala som asi pred dvomi dňami take bolesti brucha až akoby na vracanie a teraz mám občasne bolesti v podbrusku môže ist aj tak o tu kvasinkovu infekciu?tehotenstvo vylucujem keďže uzivam antikoncepciu. Lebo teraz tak svrbenie citim možno 2x za deň inokedy keď mám kvasinkovu infekciu pociťujem to oveľa častejšie. A s priatelom sme mali pohlavný styk samozrejme pre istotu s prezervativom a pociťovala som dosť bolesť pri styku aj sme po chvíli museli prestať lebo má to dosť bolelo môže to byt spôsobené keď tak tou infekciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobý deň, áno, Vami spomínané ťažkosti môžu byť spôsobené vaginálnou infekciou. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Zápal

    , Autor: Matka1233

    Dobrý deň, neviem či by ste mi vedeli aj s týmto poradiť ale mam zápal močových ciest lekár mi predpísal suprax v piatom sobotu to bolo dobre a dnes sa mi opäť pálenie a taký pálčivý pocit vrátil nie je to nutkanie ist na wcko ale skor take pálenie z dola. Vedeli by ste mi poradiť čím to môže byt ze sa dostavil takýto pocit aj napriek tomu ze užívam lieky ? Môže to byť aj tym ze som velmi malo pila a ten zápal sa nevylučuje tak ako ma ? Alebo ze sa dostavila mykóza ? Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu spôsobenú zmenou vaginálnej mikroflóry vplyvom užívaných antibiotík. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré si aplikujte, najlepšie večer pred spaním, počas celej dĺžky užívania antibiotík, ako aj aspoň týždeň po ich doužívaní. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Začervenanie

    , Autor: gabbi

    Dobrý deň. Problém sa týka môjho priateľa,dúfam že nám poradíte. Druhý krát sa stalo že po večernom styku mu na ďalšie ráno zacervenal miesok ,semenníky.,svrbí ho to taktiež. Trvá natom že to má odomna. Ale ja nemám vôbec žiadne zdravotné problémy,ani výtok ani svrbenie ani pálenie,dodržiavam intímnu hygienu pravidelne. Viete nám poradiť z čoho to môže mať a čo to je , (mykóza)? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o mykózu. Partner si môže lokálne natierať Canesten krém alebo Candibene krém, vy si môžete kúpiť a aplikovať Candibene vaginálne tablety a realizovať si následne desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam partnerovi navštíviť urológa. Vy môžete navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám eventuálne môže realizovať kultivačné a mikrobiologické vyšetrenia. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ecoli

    , Autor: Lukas

    Dobrý deň pán doktor mám zistené e coli v močovej trubice a v pošve beriem macmiror complex mastičku ale močové cesty si zatiaľ neliec im pretože odmietam antibiotiká veľmi sa bojím lebo mám z nich veľmi zle skúsenosti neviem čo mám robiť.Existuju neake spoľahlivé antibiotiká na typu ecoli čisto len zamerané na ecoli bez alebo teda miernejsich vážnych vedľajších účinkov dosť som pochudla s striass má od zimi a šušká vo vnútri svrbí a v kakacom otvore.doktor vravel že to bez antibiotík nepôjde poradíte mi čo mám robiť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká sa nasadzujú podľa výsledku citlivosti z kultivácie. Ak je infekcia aj v močových cestách, iba vaginálnym preliečením sa problém neodstráni. Bude potrebné užívať celkovo antibiotiká. Počas užívania antibiotík si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami, aby ste predišli prípadným mykózam, či vaginálnym infekciám.

  • Anembryomola, postup lekara

    , Autor: Marci12

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás spýtať, či môj lekár postupoval správne. Dňa 30.3 mi potvrdil tehotenstvo, pričom som mu hneď uviedla, že mám bledo-hnedé špinenie (bez krvi), ktoré vôbec neriešil, neurobil mi žiadny ster ani nedal lieky. O približne dva týždne na kontrole plod narástol, ale bol menší ako by mal. Keďže moje špinenie pokračovalo upozornila som na to lekára, ktorý sterom zistil, že mám mykozu. Nasadil mi duphaston a lieky na liečenie mykozi. O tri týždne mi žiaľ diagnostikoval anembryomolu, nakoľko plod už vôbec nebol a gestacny vacok bol opäť prázdny a poslal ma na kyret. Chcem sa spýtať, či to ze mykoza nebola liečenia od začiatku mohlo mať taktiež negatívny dopad na vývoj plodu? Po kyrete som bola o dva týždne na kontrolu, avšak vôbec ma neskontroloval, iba sa spýtal ako sa cítim. Nemal by mi lekár vykonať vnútorné sono po kyrete na potvrdenie, že som vyčistena dobre? A posledne otázky, za aký čas sa môžme opäť snažiť o bábätko? Je pravda, že po potrate je väčšia šanca na otehotnenie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o anembryomollu, bolo to patologické tehotenstvo od začiatku. Lekár Vám zo začiatku mohol merať iba veľkosť gestačného vaku, ktorý už vykazoval známky patológie. Mykóza nemá vplyv na vznik anembryomolly. Čo sa týka kontroly, na našej klinike kontrolujeme pacientky po zákroku na USG najmenej 14 dní po výkone. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je predpoklad, že je všetko v poriadku. Je pravda, že po potrate v I. trimestri zvykne byť ďalšie tehotenstvo úspešné, nie je to však železným pravidlom. Odporúčam vyčkať aspoň 2 - 3 menštruačné cykly, aby sa maternica dala do poriadku a následne sa môžete začať snažiť. Rovnako tak odporúčam užívanie kyseliny listovej, kľudne aj 2 mesiace pred plánovaným otehotnením.

  • Mykoza

    , Autor: Andrikar

    Dobrý večer. Opakovane mám mykozu, presnesie po 4x, skusila som canesten tabletky aj masticku a neskôr som si kúpila iné lieky. Chcela by som sa opytat na váš názor, či je potrebná návšteva gynekológa, alebo je niečo aj voľne predajne účinnejšie..dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o vaginózu a častým užívaním antibiotík, či antimykotík, sa len prehlbuje. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní stavu bude vhodné navštíviť obvodného gynekológa.