Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Probiotika

    , Autor: martina1234

    Dobry deň pan doktor,
    Chcela by som sa Vas opytat ,ktoré vaginalne probiotika považujete za najlepsie? V minulosti som pocitovala svrbenie ,teraz nemam ziaden problem,ale pani doktorka mi odporucila zhľadiska prevencie par x za mesiac nejake použiť.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero druhov ako aj značiek vaginálnych probiotík. Každá žena má dobré skskúsenosti s iným prípravkom, ale osobne si myslím, že všetky prípravky majú veľmi obdobné zloženie. Už pre ktorý prípravok sa rozhodnete, či podľa sympatie názvu alebo odporúčaní lekárnika, je prakticky jedno.

Podobné otázky

  • Bolesť

    , Autor: Lus89

    Dobrý deň, lekár mi predpísal Gynoflor pretože nemám v pošve sliznicu ako by som mala mať + že mi chybaju lactobacili ktoré mam mať. Beriem ho už 5 deň a 4 deň užívania ma začalo pobolievať zo spodu cítim aj akoby bolesť, suchosť, mierne palenie. Pred začiatkom užívania ma nič nebolelo. Otázka znie či to tak ma byť pri nejakej regenerácii sliznice alebo je to nejaká reakcia na lieky ? Samozrejme budem kontaktovať lekára len aktuálne neordinuje a ja neviem ako pokračovať ďalej. Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky Gynofloru patrí pálenie, či svrbenie, ako aj výtok z pošvy. Odporúčam vysadiť Gynoflor. Skúste si namiesto neho aplikovať alebo vaginálne probiotiká, prípadne, ak máte prejavy suchosti v pošve, môžete skúsiť napríklad Cicatridina vaginálne čapíky.

  • Baktérie

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.

    Som v nemocnici už štvrti týždeň kvoli hroziacemu predčasnému porodu. Dosť zle sa mi tu počúva, ako majú iné ženy baktérie (konkrétne som započula E-coli), keďže mame spoločne wc a sprchy. Chcem sa teda opýtať, či je možné to chytiť alebo sa to nedá a nemusím sa bať? Celé tehotenstvo som mala PH v moči 4, od kedy som tu každý týždeň mi stúpa (5-6-7), nemám žiadne príznaky ale som na tieto veci háklivá koli oslabenej imunite a problémom s obličkami v minulosti. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, E.coli sa vyskytuje v pošve pomerne často. Ak je pod kontrolou a nedôjde k premnoženiu, ťažkosti nespôsobí. Ak nemáte nasadenú vaginálnu liečbu, môžete si do pošcy aplikovať vaginálne probiotiká na úpravu pošvovej mikroflóry. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, či výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Lieky

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň cchem sa opýtať na jednu vec uz 2,5 roka pociťujem od spodu svrbenie užívam ústne aj vaginalne probiotika doktorka mi predpisuje antibiotika macmirror ústne a prestrieda sa to obcasne s polygynaxom pripadne predpise macmirror tabletky do posvy sú tieto lieky správne nasadené na tento druh baktérií ?ci treba začať s inou účinnou látkou keď mi nezaberaju lieky ? Už dlho som nemala predpísané antibiotika vkladám si tam probiotika dlhší čas ale žiadna zmena s výsledkov a podla kutivacneho vyšetrenia tam vidí ktoré antibiotikum je účinné presne na tuto baktériu? A podľa citlivosti sa zameriava ktoré mi ma predpisat ?lebo už som s toho zúfalá mam pocit ze mi predpise tie isté ktoré mi vôbec nepomáhaju mam s nou prebrať iný postup a inú liečbu nasadiť ? Alebo viete mi poradiť čo s tým ? Už je to dosť dlha doba nedá sa s tým fungovať v bežnom živote ale aj intímnom opýtam sa ešte s manželom nemavame koli tomu ani intímny styk keby sme to skúsili s ochranou takou bez obsahu latexu lebo ochrana mi tiež zle robí chytí odomna streptokok aj ked by sme použili ochranu ? Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže som nevidel výsledky kultivačných vyšetrení, ani nález, ani nepoznám všetky informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem však, že sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, teda o premnoženie bakterií, ktoré sa v pošve vyskytujú bežne, ale poruchou pošvovej mikroflóry dôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Podľa výsledku citlivosti na vykultivované baktérie sa nasadzujú vhodné preparáty antibiotík. Pri ťažkostiach, či počas obdobia liečby je vhodné dodržiavať pohlavnú abstinenciu. Odporúčam pri pretrvávaní ťažkostí navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a preberie s Vami možný a najvhodnejší postup.

  • Streptokok a e.coli

    , Autor: Radka109

    Dobrý deň pán doktor,
    V novembri som mala pozitívny výter na streptokok agalactiae a bol mi predpísaný dalacin. Teraz v januári som bola na kontrolný výter a opäť mi vyšiel pozitívny na streptokok agalactiae ale už sa k tomu pridal aj e.coli. Žiadne výtoky ani iné problémy nemám, preto doktorka povedala že mi uz nebude predpisovať dalacin že mám skúsiť si dávať probiotiká gynimun. Chcela by som sa preto opýtať, či existuje nejaké riesenie ako sa toho zbaviť alebo naozaj skúsiť len probiotiká . Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Streptococcus agalactiae sa v pošve vyskytuje bežne. Ak nedôjde k jeho premnoženiu, nemusí robiť vôbec žiadne ťažkosti a nemusí sa ani preliecovať. Ak nie ste tehotná, nemusíte to riešiť. Aplikácia vaginálnych probiotík je výborný spôsob na úpravu vaginálnej mikroflóry. Odporúčam to. Najlepšie je aplikovať si vaginálne probiotiká večer pred spaním.

  • Zápal močových ciest

    , Autor: Lena123

    Dobrý deň pán doktor,
    opakovane mám krv v moči+++,bielkoviny+++. Chlamýdie,Ureo všetky testy negatívne. Urológ bral cievkovaný moč-negatívny, kultivácia -pôdy sterilné, obličky super. Brala som Ciprofloxacin 500mg vôbec nezabral. Urológ povedal, že nemám brať nič. Gynekológ mi dal Biseptol 1×. 400mg.
    Čo mi odporúčate Vy? Mám po toľkých antibiotíkach aj mykózu,ale tá má teraz tak netrápi ako ten samotný zápal. Chcem sa spýtať, mohla som dostať od priateľa zápal,mal v moči enterococa? Mám brať aj Blokurima? Doporučujete mi Wobenzym?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte negatívny moč na baktérie a pozitívny na krv a bielkoviny, môže sa jednať o neinfekčný zápal močových ciest, prípadne sa môže jednať o problém na úrovni obličiek, vylúčiť treba aj kamienky, či piesok. Je to však otázka na urológa. Po gynekologickej stránke ak je výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie negatívny, odporúčam si jednorazovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte dlhodobo kúru vaginálnymi probiotikami. Wobenzym môžete užívať. Samozrejme nevylučujem prenos infekcie od partnera. Odporúčam dočasnú pohlavnú abstinenciu, teda nepraktizovať pohlavný styk. Ak praktizujete aj análny styk, ten vôbec neodporúčam. Postupoval by som podľa odporúčaní urológa, keďže sa podľa opisu jedná zjavne o urologický problém. Keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, USG, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.