Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Návšteva gynekológa

    , Autor: girl1234

    Dobrý deň, mám 24 rokov a ešte som nebola u gynekológa. Mám z toho obrovský strach aj keď viem že prvú návštevu u gynekológa som už mala mať dávno za sebou. Zubára sa tak nebojím ako gynekológa. Na začiatku som to nebrala až tak vážne ale s priateľom plánujeme založiť rodinu a už sa dlho odhodlávam no zatiaľ vždy nadomnou vyhral strach a aj hanblivosť. No musím sa k tomu dokopať. No a chcela by som sa opýtať, na čo sa mám vôbec pripraviť teda okrem poriadneho "výprasku" od doktora/doktorky? Ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, žiadneho výprasku sa nedočkáte. Nemusíte sa vôbec obávať, lekár/ka sa s Vami porozpráva a za predpokladu, ze žijete aktívnym sexuálnym životom, Vás vaginálne vyšetrí a odoberie stery z pošvy. Všetko Vám bude adekvátne vysvetlené.

Podobné otázky

  • Návšteva gynekológa

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Mám 21 rokov a v utorok mám svoju prvú návštevu u gynekologičky, z ktorého mám veľké obavy. Bola som tam naposledy pred 4 rokmi ale vtedy bez preventívnej prehliadky, kde som prišla s hrčkou v prsníku. Následne to ak si dobre pamätám to bola iba tuková Hrčka alebo niečo podobné. Od vtedy sa tomu vyhýbam a mám strach, žeby mi objavili opäť nejakú hrčku, nebodaj nejakú rakovinu či už prsníka, krčka maternice. Vyšetrenia ako takého sa nebojím skôr výsledkov. V rodine žiadne ženy, pokiaľ viem rakovinu nemali, iba muži z otcovej strany mali rakovinu hrubého čreva. Veľmi sa výsledku bojím. Ako sa s tým vysporiadať pripadne ako zahnať strach z už vyššie uvedeného výsledku ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevidím u Vás vôbec dôvod na obavy. Čo sa týka hrčiek prsníkov, sú pomerne časté, dôležitá je však prevencia. Mnohokrát sa jedná iba o spomínané lipómy - tukové hrčky. Z racionálneho hľadiska, ak nemáte žiadne ťažkosti a chystáte sa na preventívnu prehliadku, robíte to pre seba. Práve o tom to je, že aj napriek tomu, že nemáte žiadne ťažkosti sa idete nechať skontrolovať. Horšie by bolo sa obávať výsledku po 20 ročnej absencii u gynekológa už s prejavmi ťažkostí. Treba sa k tomu stavať pozitívne. Odporúčam realizovať preventívnu gynekologickú prehliadku každý rok, na čo máte aj nárok.

  • UPT

    , Autor: Daja1990

    Dobrý deň pán doktor. Moja otázka bude asi mierne nezvyčajná ale chcela by som vedieť Vás názor na jednu vec… mám mojim gynekológom potvrdené tehotenstvo (8tt), od mojej poslednej návštevy u neho sa ale veľa veci zmenilo a v mojom súkromnom živote sa udiali zasadne zmeny. Budúci týždeň som objednaná na UPT… mám už dve deti, a rozhodla som sa takto keďže by som s deťmi zostala sama. Môj pán gynekológ je dosť kresťansky založený a jeho sestrička za ním nezaostáva. Viem že je to moje rozhodnutie( a naozaj nebolo lahke ) ale chcela by som vedieť či nie je čo i len mala možnosť že by som k doktorovi po tomto zákroku šla s tým že som začala krvácať samovoľne… takto, je po tomto zákroku poznateľné že som ho podstúpila? Alebo ak by som sa ,, nepriznala” môj gynekológ to bude vidieť? … nechcem aby to vyzeralo že potrebujem klamať ale som zúfalá z tejto situácie a nemám sa na koho obrátiť , mám traumu z toho čo má u neho čaká ak mu budem musieť priznať čo sa stalo… alebo je potrebná návšteva gynekológa po tomto zákroku ak nebudú žiadne komplikácie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále je v platnosti legislatíva SR, v ktorej sú zakotvené aj podmienky umelého prerušenia tehotenstva. Ak spĺňate všetky zákonom stanovené podmienky, máte na to právo. Je to Vaše plné rozhodnutie a Váš obvodný gynekológ Vás má poučiť, ale rozhodnúť sa musíte sama. Nesmie na Vás byť vyvíjaný žiadny nátlak. Po zákroku nie je rozoznateľné, či ste podstúpili umelé prerušenie tehotenstva alebo revíziu dutiny pri spontánnom potrate. Jedná sa prakticky o ten istý zákrok s rovnakým priebehom aj trvaním.

  • Mykoza

    , Autor: Andrikar

    Dobrý večer. Opakovane mám mykozu, presnesie po 4x, skusila som canesten tabletky aj masticku a neskôr som si kúpila iné lieky. Chcela by som sa opytat na váš názor, či je potrebná návšteva gynekológa, alebo je niečo aj voľne predajne účinnejšie..dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať aj o vaginózu a častým užívaním antibiotík, či antimykotík, sa len prehlbuje. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní stavu bude vhodné navštíviť obvodného gynekológa.

  • Kŕče v brusku

    , Autor: Bibulinka

    Dobrý deň pán doktor, mám na Vás opäť otázku. Som v mesiaci gravidity konkrétne 20 t a 4 deň. Už cítim také slabšie pohyby, také buvlinkovanie hlavne keď si dám sladké. Včera som to asi prehnala so sladkým. Som týždeň aj niečo po prekonaní močových ciest, ale v noci som cítila ako keby kŕče v brusku alebo aj bolesť aj pichanie ja sama to neviem opisat, môže to byť spôsobené roztahovanim maternice alebo som to prehnala so sladkým niekedy sa mi aj ťažko otáča v posteli a aj vystrie .. alebo ja už neviem. Je nutné navstivit môjho gynekológa?. Lebo bábo cítim aj teraz. Alebo je to bežný jav v tehotenstve . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste v týždni tehotenstva, kedy môžete pociťovať mierne tlaky v podbrušku spôsobené rozpínajúcou a zväčšujúcou sa maternicou. Nemusíte sa znepokojovať, je to pomerne časté. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, návšteva gynekológa nie je nutná. Odsledujte si to.

  • prva navsteva gynekologa

    , Autor: monikaa

    Dobry den, chcela by som vediet kedy mam ist prvy krat s dcerou ku gynekologovi. juli bude mat 11 rokov a menstruaciu este nemala. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pokiaľ nemá žiadne ťažkosti, nie je to teraz vôbec nutné. S prvou prehliadkov stačí počkať ešte pár rokov.