Poradňa gynekológa

Gynekológ
5,664 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolesti

    , Autor: Barbora

    Dobrý deň, 2 roky beriem antikoncepciu Belara, týždeň po normálnej menštruácii som dostala výtok a bolia ma prsia a podbruško. Nikdy pred tým sa mi to nestalo, je šanca že by som mohla byť tehotná ? Tabletky beriem pravidelne.. Doktorka mi dnes povedala, že vaječníky sú v norme a nemusím sa obávať, kedy sa to dá na 100% zistiť ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Vami spomínané ťažkosti ako výtok a bolesť prsníkov patria medzi veľmi časté vedľajšie účinky. Je síce tiež pravda, že hormonálna antikoncepcia aj pri pravidelnom užívaní nemusí byť 100%ná, ale je to málo pravdepodobné. Jednoznačne potvrdiť alebo vylúčiť tehotenstvo sa dá vyšetrením beta-HCG hormónu z krvi. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bezradná

    , Autor: Kvetinka

    Dobrý večer prajem. Prosím pekne o radu... roky mám problém s (krčnou) chrbticou (podľa MR vyšetrenia problémom je neustály blok)... liekom na silné bolesti chrbtice a z toho dôvodu aj hlavy sú tabletky, injekcie, infúzie bez toho bohužial už neviem prekonať bolesť... prosím Vás, môj vek je už zrelý na materstvo, ale ako zvládnuť tehotenstvo pri takých ťažkostiach? Som z toho veľmi nešťastná. :( Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak plánujete tehotenstvo, je vhodné sa poradiť o možnostiach (možno aj operačných riešeniach) s neurológom ešte pred samotným otehotnením. Počas tehotenstva sú mnohé lieky používané pri neuralgiách, teda neurologických bolestiach kontraindikované.

  • Pichlava bolesť pod rebrami

    , Autor: Nikola

    Dobrý deň.
    Pred týždňom som bola prechladena (soplenie, kýchanie) prešlo to po cca 6dnoch no posledné dni začala pichlava bolesť pod ľavými rebrami. Mohlo to vzniknúť od nachladenia a namahania (nos som mala vkuse plny-fukala som sem tam nasilu) ? Momentálne tá bolesť pretrváva pri pohybe a aj pri pritlaceni alebo dosmrkavani nosa. Mám sa toho obávať alebo to prejde? Som v 37tt a doteraz som žiadne také bolesti ani problémy s ničím nemala.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nevylučujem, že máte svalovku. Prejavovala by sa spomínanými tažkosťami. Odsledujte si to, môžete to spomenúť na najbližšej prenatálnej tehotenskej poradni. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde plánujete rodiť.

  • Laparoskopia

    , Autor: Rebeca

    Dobrý večer, pred nedávnom som Vám písala ohľadom konizacií, mávam velmi bolestivú menštruáciu, a už 4,5 r. žijem s partnerom a ani otehotnieť nedarí sa. Dneska som bola u gynekológa a vyšetril ma poslal ma na operáciu laparoskopiu, na pravom vaječníku mám cysty a za maternicou sekret (neviem čo to je) a chcem sa spýtať že po tej operácii vedela by som otehotnieť? Či by som to mala spomenúť doktorovi? Ešte som mu to nevravela. Ževraj po tej operácii ani takú bolestivú menštruáciu nemala by som mať. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, sekrét za maternicou je myslená voľná tekutina v brušku, teda v malej panve. Ak sa pri laparoskopii potvrdí endometrióza, odtránia sa cysty, urobí sa toaleta malej panvy a aj z histológie príde definitívny výsledok endometrióznej cysty, najlepšou liečbou je práve tehotenstvo. Po operáciách na vaječníkoch sa menštruácia môže dostaviť prakticky po výkone a podľa toho treba načasovať aj snaženie sa o tehotenstvo. Na všetky tieto, aj mnou teoreticky zodpovedané, otázky je však treba počkať po operačnom výkone. Preto odporúčam pýtať sa lekárov na všetko čo Vás zaujíma a súvisí s Vašim stavom priamo počas hospitalizácie v nemocničnom zariadení, kde bude operačný výkon realizovaný, najlepšie operatéra, ktorý Vás bude operovať. Po operačnom výkone môže dôjsť k úprave cyklu aj v zmysle vymiznutia bolestivej menštruácie.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Friderika

    Dobrý deň prajem, dúfam, že to nebude problém ale moja otázka bude pravdepodobne trošku rozsiahlejšia.
    Takže, mávala som menštuáciu pomerne pravidelnú, neskôr som začala užívat antikoncepciu, ktorú som brala približne 1 rok. Po vysadení mi ešte nasledujúci mesiac menštruácia prišla normálne a ten ďalší už o niečo neskôr, a aj to iba také špinenie, ktoré trvalo 21 dní. Následne mi ďalšie mesiace menštruácia neprišla. Medzitým ako som HAK užívala som pribrala nehoráznych 40 kíl. Bola som s tým u môjho gynekológa, poslal ma na vyšetrenie štítnej žľazy - výsledky v poriadku. Neskôr mi odporučil Národný endokrinologický ústav v Ľubochni. Zavolala som tam a dostala som tam termín až na niekoľko mesiacov neskôr. Medzitým som stále menštruáciu nemala. Po vyšetrení v Ľubochni mi povedali, že všetky hodnoty mám v norme, a že z endokrinologického hľadiska nevedia nič urobiť, iba odporučit gynekológovi liečbu “klomifénumcitrátom” (ak som to napísala správne). Pri návšteve mi gynekológ predpísal 2 druhy liekov, bohužial na názvy si nespomínam. Jeden som mala uživať prvý týždeň a po tom, sa mi malo nasledujúci týždeň dostaviť krvácanie. 2 dni po doužívaní mi aj prišllo. Od 5. dňa cyklu som mala užívať ďalší z predpísaných liekov. Obsah bol 10 tabliet a uživala som 2x denne 1 tabletku. Po skončení menštruáci sme s priateľom mali pohlavný styk 9. , 14. a 20. deň cyklu. Dnes je to 24. deň cyklu a už pár dní si pripisujem rôzne nezvyčajné “bolesti” v podbrušku a stále mám ťažký mechúr, no prechladnutá niesom. Čiže po roku a pól, čo som nemala menštruáciu, mi teraz prišla odvtedy poprvýkrát, vďaka uživaniu liekov. Môžem byť hneď na “prvú šupu” tehotná? Alebo si to len namýšľam?
    Ďakujem Vám vopred veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, ak ste mali s partnerom nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá aj napriek spomínaným okolnostiam. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dojčenie a lieky

    , Autor: franulka

    Dobrý deň, mám 5 mesačnú dcérku ktorú kojím aj dokrmujem umelým mliekom. Mohla by som užívať valetol od bolesti a zápalu? Bohuzial mi nič iné nezaberá. Samozrejme krátkodobo a len v nevyhnutnom prípade. Môže sa niečo stať dcérke ak ju nakojím po užití tejto tabletky? V pribalovom letáku neodporúčajú brať lieky dojčiacim ženám. Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Valetol sa počas kojenia nesmie užívať. V prípade nutnosti užitia tabletky je nutné materské mlieko odstriekať a vyliať a nekojiť, ale nakŕmiť umelým mliekom.