Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vyšetrenie

    , Autor: katarina-33

    Dobrý deň, možno bude moja otázka zvláštna a sama sa hanbím ale nedá mi to :)
    Mám 22, doteraz som mala len jedného chlapca a aj to nedávno, spali sme spolu iba párkrát. (Ak sa to teda dá tak nazvať) Chcem sa však spýtať, či nemôžem mať "technický" problém s tým, že by som aj napriek tomu ostala fyzicky panna. Prvýkrát to síce veľmi bolelo a aj som krvácala, hoci sme nedokazali ísť "na doraz" práve kvôli tej bolesti. Avšak pri ďalšom pokuse znova, dosť silné bolesti, pocit tlaku aj pri zavedení čo len dvoch prstov. V podstate každý jeden pokus o niečo bol veľmi nepríjemný a bolestivý. Pri tampónoch tento problém však skoro nemávam. Prečo to tak je?
    Ďalšiou vecou v súvislosti s tým je, že doteraz som nebola na gynde keďže som sa hanbila ísť k lekárovi v 18-20 rokoch a priznať sa že som panna. Teraz by som už nemala byť, ale čo ak som? Môžem vôbec ísť? Hrozne sa bojím aj tej bolesti z vyšetrenia nakoľko sa to robí aj zdkadlami aj prstami, a ak to gynekológ zistí pohľadom, čo mi na to povie.
    A môže mi vyšetrovať prsia ultrazvukom, aj keď mám vlastne len menšie Béčka? Fakt sa bojím, že nebude mať na nich čo vyšetriť :D

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste ešte neboli na gynekológii, je najvyšší čas. Ak ste už mali pohlavný styk, pannou už nie ste. Gynekológ sa Vás spýta, či ste už mali pohlavný styk a môže Vás vyšetriť vaginálne. U niektorých dievčat alebo žien je panenská blana tuhá a zhrubnutá a trošku sťahuje pošvový vchod a spôsobuje bolesti hlavne pri pohlavnom styku alebo pri vyšetrení. Niekedy je nutné túto panenskú blanu, ktorá pod istými vplyvmi zhrubla, chirurgicky narezať a ťažkosti sa upravia. Určite túto skúsenosť spomeňte gynekológovi. Nebojte sa, určite Vás nevysmeje. Hanbiť ste sa nemali, aj keď ste boli pannou, v dnešnej dobe je to vzácne a obdivuhodné, ale určite nie smiešne. Buďte na seba hrdá. Veľkosť prsníkov v súvislosti s vyšetrením nehrá úlohu, štruktúry, ktoré sa vyšetrujú, má žena bez ohľadu na veľkosť prsníkov. Podstatné a dôležité nie sú veľké, ale zdravé prsia.

Podobné otázky

  • Hnedý výtok resp špinenie od ovulacie

    , Autor: Mončikaa

    Dobrý deň,

    od 16.3.2024 dňa ovulácie mám slabý hnedý výtok resp. špinenie. Najprv som si myslela, že to je ovuláciou preto sme sa 17.3.2024 pokúšali s partnerom o bábätko. Pár dní na to som sa cítila slabá, prespala som 2 dni, jeden deň ma bolelo hrdlo, ako keby mala prepuknúť nejaká choroba. Zdá sa mi, že som mala aj citlivé močové cesty, nasadila som si hneď zvýšené vitamíny a keďže som nevedela že či je tá citlivosť od močových ciest alebo pošva aj brusnicovy sirup. Slabosť a ostatné príznaky začínajúcej choroby prešli ale špinenie zostalo. Preto som nasadila Beliema vaginálne tabletky. Výtok a špinenie sa trolinka zmiernilo ale nezmizlo. Mám pocit že dnes alebo zajtra sa mi začne menštruácia. S mojím gynekológom som hovorila v pondelok po telefóne nakoľko má dovolenku, odporučila mi dobrať vaginálne tabletky. Preventívnu prehliadku mám naplánovanú na 15.4. Predpokladám že nakoľko sa mi začínajú moje dni je bezpredmetné ísť na prehliadku na pohotovosť. Počkať až kým menštruácia skončí? Mám doma Enzitol a Biseptol. Môžem ich preventívne brať alebo počkať na vyšetrenie 15.4 po menštruácii? Neviete mi povedať čo to môže byť? Prosím o radu čo robit. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero, nevylučujem aj začínajúcu menštruáciu. Ak ťažkosti ustupujú, skúste vyčkať na koniec menštruácie, prípadne vyčkajte do preventívnej prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa skôr.

  • Vyšetrenie

    , Autor: Helena1

    Dobrý deň,
    Môže lekár pri bolestivom gynekologickým.vysetreni zvoliť napr.mesokain gél?neskresli to výsledky steru?
    Je možné o to požiadať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od toho, či sa realizuje klasická “sklíčková” onkocytológia alebo LBC, kde väčšie množstvo gélu môže naozaj skresliť výsledok steru. Osobne používam na ambulancii 3 druhy zrkadiel, ktorých použitie volím na základe okolností (nerodička, viacrodička, staršia žena, mladšia žena, priestrannosť pošvy, …). Dá sa použiť Mesocain gél, prípadne aj iné druhý gélu. Ja používam gél u každej pacientky.

  • RTG v tehotenstve

    , Autor: Domca 0128

    Dobrý deň, co si myslite o rtg v 11tt kvôli zápalu pľúc? Môže nejak ovplyvniť tehotenstvo alebo ublížiť plodu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samotné RTG vyšetrenie hrudníka, za predpokladu použitia potrebných ochranných pomôcok, nebude mať vplyv na tehotenstvo.

  • hrcka

    , Autor: liliputka

    dobry vecer mam 33 rokov a mam hrcku na lavom prsniku je pohibliva da sa chytit ale mam aj bolesty mam ju pod lavym prsnikom pod pazuchov ja som bola na sono prsnikov este 2020 tam mi zistili biradis 2 ale ja som odcestivala do cudzich statov a nebola som stym u doktora porposim vas keby ste mi pomohly dakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať iba o lymfatickú uzlinu. Príčin však môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné realizovať USG vyšetrenie prsníkov.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Idem si sem po radu. 2.1. som mala menštruáciu, 19.1. sa opäť objavilo krvacanie. O 2 týždne som.navstivila gynekológa, kde mi urobil USG vyšetrenie, maternica v poriadku, no na vaječníku mám folikulárnu cystu. Podľa slov lekára praskne sama s príchodom menštruácie. Môj cyklus trvá 23 dní a ešte menštruáciu nemám. Mam iba miernu bolest krížov a podbruška, no asi 2 týždne ma pravidelne trápia hlavne ráno zavraty a občasná bolest hlavy. Rada by som vedela, či je tehotenstvo možné aj napriek tej cyste
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Spomínaná folikulárna cysta môže byť aj tehotenské žlté teliesko. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte.