Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,309 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tvrdnutie

    , Autor:

    Dobrý deň minule som tu písala ohľadom tvrdnutia na jednom mieste , zajtra mám gyn tak mu to pripomeniem ...
    20tt , chcem sa opýtať čím môže byt tvrdnutie , spôsobené ? Beriem aj magnezium 3x250mg ;-)
    Tvrdnutie je teraz do pol brucha , do pupku je to tak 5-6x denne ... ;-) na pár sekúnd. , mám to asi gyn pripomenúť však ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica každým dnom rastie a vyvíja sa aj kontrakčný systém maternice. Krátkodobé občasne tvrdnutie je normálne, ale samozrejme ste pod dohľadom obvodného gynekológa. O všetkom ho informujte.

Podobné otázky

  • Kyretaž

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , chcem sa vás opýtať, včera mi bola vykonaná kyretaž, po zákroku som tak slabšie krvácala ale dnes už vôbec je to v norme?
    Nekrvácam nemám ani bolesti v podbrušku ale skôr bolesti a tvrdnutie brucha .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pomerne časté. Po zákroku môže špinenie trvať do 7 dní, niekedy však trvá iba deň. Záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Ostatné

    , Autor: Simonica

    Dobrý,ja som uz vám písala že mi doktor povedal že hrdlo má 2cm,mäkké a doktor mi povedal že môžem predčasne porodiť,preto som sa pýtala na vývoj pľúc malej. Som v 33+4tt (34tt) a sa bojím žeby sa malej mohlo niečo stať. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám síce žiadne bližšie okolnosti, či máte časté tvrdnutie bruška, či máte nasadenú liečbu, nepoznám ani výsledky, či už výteru z pošvy, či nie je dôvodom predčasného otvárania sa napríklad infekcia v pošve, ani výsledky USG cervikometrie, preto je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť, ale ak je nález na pôrodných cestách pokročilejší, Váš obvodný gynekológ by Vás mal odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia minimálne na konziliárne vyšetrenie, kde sa určí ďalší postup, prípadne sa v prípade potreby vrámci hospitalizácie podá kortikoidná príprava pľúcnej zrelosti a dovyšetrujú sa všetky potrebné vyšetrenia.

  • klebsiella pneumonie v moci

    , Autor: andi1988

    dakujem takze ak dobre chapem tak je nevyhnutne antibiotika brat? medzi casom som brala uroval akut d manosa a zda sa mi ze to preslo bojim sa aby som nasledne nechytila znova zapal v posve. Peroralne a vaginalne antibiotika beriem stale no napriek tomu som aj v prvom trimestri hnackovala a dostala zapal v posve. Je nejak tehotenstvo ohrozene pokial je tato bakteria v moci alebo v psove?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie za každých okolností je potrebné užívať antibiotiká, ktoré ako ste sama spomenuli, môžu spôsobiť ako vedľajší účinok vaginálnu infekciu vplyvom potlačenia pošvovej mikroflóry. Ak ste už boli opakovane preliečovaná antibiotikami a nález v moči pretrváva, za predpokladu, že nemáte klinické ťažkosti, sú okrem antibiotickej liečby aj iné možnosti, ale vzhľadom k tehotenstvu nie všetky realizovatelné. Napríklad sa dá z kultivácie urobiť autovakcína. Vhodné je aj upraviť jedálniček, konzumovať veľa surovej zeleniny a ovocia, piť 100% brusnicový džús, užívať už spomínané probiotiká, hlavne Lactobacillus acidophilus a Bifidobacterium bifidum, vaginálne probiotiká obsahujúce Lactobacillus vaginalis (Döderlein), kyselinu listovú, B-complex. Prítomnosť tejto baktérie v moči nemá vplyv na plod, kým nedôjde k prepuknutiu infekcie a zápalu močových ciest, čo by mohlo spôsobiť predčasné tvrdnutie podbruška a tonizácie maternice, v prípade prítomnosti v pošve môže spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod predčasným otváraním sa. Niekedy nie je nutná žiadna liečba, pripadne lokálna liečba vaginálnymi antibiotikami Macmiror, inokedy je vhodné preliečiť celkovo systémovými antibiotikami. Závisí to aj od výsledkov citlivosti danej baktérie na antibiotiká z výsledkov kultivácie.

  • Myóm na placente

    , Autor: zuzana89-2

    Dobrý deň Vám prajem, som 23 tt.mala som silné bolesti a v oblasti maternice som si dokázala nahmatať niečo stvrdnuté a na pohotovosti v nemocnici mi zistili že sa mi vytvoril myóm na placente keďže sa nachádza na pravej strane,táto strana je veľmi bolestivá,cítim divný tlak,akoby také pulzovanie,raz stiahnutie a potom následne uvoľnenie. Prosím Vás čo mi poradíte,dva dni mi dávali infúziu horčík a plus od bolesti buscopan alebo nospu a po dvoch dňoch ma chcú prepustiť z nemocnice hoci ma to ešte bolí síce menej ale aj tak cítim v tých miestach tlak. Jeden doktor mi kázal ležať s vyloženými nohami a ďalší pán doktor že sa mám prechádzať,ale pri tých prechádzkach je to niekedy dosť bolestivé. Plus k tomu mi zistili že bábätko je nižšie položené ako má byť a skrátil sa mi krčok z 5 na 4 cm.Ďakujem veľmi pekne vopred za Váš názor, radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s najväčšou pravdepodobnosťou máte na maternici myóm, ktorý je v mieste, pod ktorým sa vo vnútri maternice uhniezdila placenta. Tvrdnutie maternice je v tomto týždni tehotenstva patologické a adekvátne sa lieči magnézioterapiou do žily, teda horčíkom, ako aj ďalšími injekciami alebo tabletkami. Dôležitá je nielen dĺžka krčka ale to, či sa otvárate. 4 cm kŕčok je úplne v poriadku, ak je funkčná dĺžka krčka zachovaná. Nemusíte celý čas ležať, ale ak sú pre Vás dlhšie prechádzky nepríjemné, tak sa nepreťažujte, ale pohybujte sa s mierou. Ak už lekári uznali, že infúzna horčíková liečba nie je potrebná, tabletky s magnéziom, ako aj iné tabletky viete užívať aj doma. Myóm sa Vám v priebehu tehotenstva ešte zväčší, nezľaknite sa. Ak budete chodiť na pravidelné kontroly a dodržiavať liečebný režim, ktorý máte nastavený, nemal by byť problém.

  • tvrdnutie brucha

    , Autor: odbornik6

    dobrý deň, prosím Vás koľkokrát za deň je ešte prípustné tvrdnutie brucha? Som ešte len v 16 tt, a doposiaľ mi brucho netvrdlo až včera začalo. Včera za celý deň dokopy tvrdlo tak 4 - 5 x a tvrdlo mi aj vnoci na dnes do rána tak 3 x. Až som sa vnoci zobudila na kameň, skalu tvrdú akoby v maternici. To tvrdnutie je veľmi nepríjemné, a trvá tak pol minuty ( 30 sekund) a potom sa to povolí. Takto sa to opakuje 4 - 5 x denne a párkrát aj v noci. V poradni som bola naposledy v utorok (5. 8.) a doktorka mi robila sono, to bolo všetko v poriadku, vaginálne som 5. 8. vyšetrená nebola. Mám jedno dieťa má 6 r, vtedy keď som ho čakala som sa začala otvárať a bola som aj zašitá krčok,(šitie robili v 20 tt), len som ležala, steh však aj tak nevydržal praskol, a poroila som v 34 tt. To bolo pred 6 rokmi. Prosím Vás koľkokrát za deň je v 16 tt prípustné tvrdnutie brucha? Najbližšiu poradňu mám 3. 9. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rde určite chod´te k lekárke skôr, nech vám predpíše Magnézium
    alebo si ho sama kúpte
    v 16tt môže byť pobolievanie bruška v rámci rastu maternice ale určite nie bolesti typu, že s na to musíte zobudiť
    určite navštívte lekárku skôr, nech vás skontrolujú
    s pozdravom