Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • neviem

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, prosím Vás o radu. Už som raz písala otázku že som teh som práve v 17 tt, a že mi tvrdlo brucho a bolelo ma na spodu brucha, a že najbližšiu poradnu mám 3. 9. Odporučili ste mi návštevu lekárky skôr nech sa na mňa pozrie a odporčili ste mi magnezium. Toto ste mi odporúčali cca pred 10 dňami. Kúpila som si v lekarni magnezium, užívam ho 4 x denne. Išla som aj sa skôr ukázať lekárke. Vyšetrila mi moč, bol v poriadku, urobila sono - bábo bolo tiež o.k. kázala mi užívať magnézium a doma oddychovať. Prešlo odvtedy pár dní a ja cítim obrovské bolesti na spodu brucha, brucho mi už až tak netvrdne, ale zato mám neskutočné bolesti na spodu brucha, úplne na spodu brucha. Cítim tlaky na spodu brucha v oblasti mechúra. Je to taká ťahavá tupá bolesť ktorá mi nedovolí ani behať, ani sa poriadne vystrieť, musím byť stále v predklone ohnutá. Bolesť je tupá intenzívna celý deň. Poradňu mám najbližšiu 3. 9. V minulosti keď som čakala prvé dieťa som mávala presne takéto isté bolesti celé moje tehotenstvo až do pôrodu, (nemám dodnes vysvetlený dôvod tých bolestí), a nezaberalo mi vtedy proti bolestiam magnesium, a vtedy ma aj zašili, steh praskol a predčasne som porodila. Teraz som v 17 tt mám presne také isté bolesti stále, lekárka ma videla naposledy pred týždňom, a magnezium mi proti polestiam nezaberá. Prosím Vás s čoho môžem mať také bolesti? po všeobecnej stránke som zdravá teplotu nemám, moč bol, o.k. a stačí kontrola 3. 9. ? Myslíte že mám tie bolesti iba vydržať a netreba ich riešiť? Môžem sa spoliehať na to že kontrola 3. 9 je dostačujúca? ďakujem neviem si s týmto poradiť.
    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    magnézium neužívate od bolesti!
    magnézium máte na upokojenie maternice aby nedochádzalo k predčasným sťahom maternice
    ak nemáte žiaden zápal-ani moč mechúr , ani appendix ani nič podobné
    môťe sa jednať o symfyseolýzu-rozširovanie a rozrušovanie kostných štruktúr symfýzy,. čo je jav typický pre tehotenstvo ale v niektorých prípadoch u niektorých žien sa vyskytujú takéto ťažkosti zosilnené ako extrémne bolestivé bolesti voblasti symfýzy
    na bolesť vám môžem doporučiť len niektoré z analgetík-v gravidite len Paralen
    je možné zváťiž neurologické alebo ortopedické vyšetrenie, tam by vám teoreticky doporučili i inú liečbu-Guajacuran....atd.
    Prípadne prekonzultujte túto možnosť s vašou lekárkou
    s pozdravom a držím palce

    dobrý deň, chcem sa opýtať ohladne toho problému ktorý som mala, vyššie opísaný. Tak som mala mať 3. 9. poradňu a chcela som vedieť či je to dostačujúce s týmto mojím opísaným stavom táto kontrola. 1. 9. som začala aj mierne krvácať tak som išla hneď priamo do nemocnice. Tam mi povedali pri vyšetrení že plod je už v pošve a trčia nožičky. Čo je na 20 tt strašný nález. Bola som v 20 tt. To tehotenstvo bolo takto ukončené. Smutné. Myslíte že rozrušovanie kostných štruktúr spôsobuje toto, otváranie sa? Prosím Vás tie moje už spománané opísané problémy, bolesti, už svedčali súviseli s tým čo sa mi teraz udialo, tento potrat takýmto spôsobom? Nemala som mať poradnu častejšie, a čo zašitie nemalo byťť už plánované skôr? Strašne si to vyčítam. Mám teraz strašné výčitky, že sa niečo prehliadlo a neurobilo sa niečo pre záchranu skôr, že sa to nechalo zajsť do takéhoto stavu. Prosím Vás a ak by som v budúcnosti chcela mať, teda donosiť a porodiť zdravé dieťa v termíne, čo pre to urobiť? čo pomáha? Strašne si to vyčítam že som bola naivná.
    Odpovedá: MUDr. Lenka Reismüllerová
    Dobrý deň,
    ak je teda vylúčená príčina v oblasti moč.ciest a krčok i maternicu sú v poriadku
    ako som vám už písala, môže sa jednať o symfyseolýzu, čo je extrémne bolestivý stav
    zvážte ortoped.vyšetrenie
    s pozdravom
    ďakujem za odpoveď, no akosi som vôbec nepochopila. spomýnate že symfyseolýza môže sopsobovať extrémne bolestivý stav, ale ja vôbec nechápem súvis tohto s tým že som sa otvorila v 20 tt porodila plod. Tento súvis vôbec nechápem. Močové cesty mám určite v poriadku. Mne sa ale otvoril veľmi, veľmi zavčasu krčok. V mojom ešte predchádzajúcom tehotenstve keď som čakala prvé dieťa mi krčok ešte stihli zašiť ale aj tak sa roztrhol, praskol a predčasne som porodila. Aký má toto súvis s tou symfyseolýzou? Prečo sa plod tlačí von u mňa príliž zavčasu, vzäčša v druhom trimestri? Spôsobuje tlačene plodu von nebodaj tá symfyseolýza? A prosím vás ak by som v budúcnosti chcela donosiť a porodiť zdravé dieťa v termíne čo preto urobiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Nie symfyseolýza nespôsobuje a nemá nič spoločné s plodom, spôsobuje len bolesti,
    spomínala ste zašitý krčok v predchádzajúcom tehotenstve , tiež potrat plod v nízkom štádiu gravidity
    nie je mi celkom jasné, koľko teda bolo tehotenstiev (len jedno neúspešné?
    ak sa vám otvára krčok opäť je možné, je na zváženie vášho lekára či vás pošle do nemocnice na cerkláž alebo nie, ak vás pravidlen vyšetruje vidí progresiu nálezov a vie posúdiť váš stav.
    Treba sa jednoznačne poradiť s vaším lekárom a prípadne viesť graviditu ako rizikovú ,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Hlien

    , Autor:

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, či je biely, krémový hlien po ovulácii normálny ? Respektíve aspoň podľa výpočtov by ovulácia už prebehnúť mala tento mesiac som to nesledovala ale menštruáciu by som mala dostať už nasledujúci týždeň okolo 28 apríla. Posledná menstruacia začala 30 marca a skončila 3 apríla. Premerná dĺžka cyklu je 30/31 dní. Občas príde skôr ale to výnimočne.
    Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o normálny, fyziologický, hlien. Ak nemáte žiadne ťažkosti, odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hodnoty progesterónu

    , Autor: Nat285

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať aké by mali byť hodnoty progesteronu pred menštruáciou vzhľadom k tomu že mi bol robený hormonálny profil u endokrinologa na 46ty deň cyklu a menštruáciu som dostala na 63 deň cyklu. Endokrinológ sa ma nespýtal na to kedy som mala naposledy menštruáciu ani kolky deň cyklu som a napísal mi do správy, že výsledky sú vramci referenčných hodnôt. Lenže progesteron mi vyšiel že mám 1.54 nmol/l. Asi 2 dni po odbere čo som bola 48 deň cyklu som bola na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku a lekár mi na pohotovosti povedal, že už by som mala každým dňom dostať menštruáciu a tie bolesti sú spôsobené tým… Prosím mám tento hormón v poriadku aj keď to bol 46 deň cyklu, nie je tá hodnota nízka?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota progesterónu počas luteálnej fázy menštruačného cyklu (od ovulácie po menštruáciu) je od 10,62 do 89,14 nmol/l, takže u Vás je hodnota výrazne znížená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, nálezy, výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lolitka3334

    Dobry vecer chcela som sa spytat ci mozem otehotniet aj ked som v januari vysadila antikoncepciu a aka je šanca ze by som otehotnela ked ju neberiem teraz momentalne som chora a beriem dvoje antibiotikum tak ci to tiez moze ovplivnit tehotenstvo a tieto veci dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentom vysadenia hormonálnej antikoncepcie nie ste chránená pred tehotenstvom, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Vo všeobecnosti sa otehotnieť neodporúča počas choroby, najmä ak užívate dvojkombináciu antibiotík. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, okolnosti, aké preparáty antibiotík užívate, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálna nerovnováha, priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň Pán doktor. Písala som vám ohľadom hormonálne nerovnováhy po vysadení antikoncepcie a následnom začatí diéty Natur house. Moja gynekologička má tak plné termíny, že ma objednala až za mesiac. Tak som vás chcela poprosiť o radu akú antikoncepciu by ste mi poradili prípadne nejaké vitamíny? Idem "vyskočiť z kože" váha narastá a neviem ovládať svoje hormóny cítim sa z toho zle... potreboval by som niečo dočasne na hormóny a chudnutie... prípadne aká antikoncepcia by mi najlepšie sadla aby som si vedela online vypýtať recept? Mám 29 rokov takže menopauza to nebude. Ďakujem pekne za pomoc ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som Vám už písal, je najskôr potrebné zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém. Naslepo, skusmo predpísaná hormonálna antikoncepcia Vám môže ešte viac uškodiť, či skomplikovať stav. Vhodné je doplniť endokrinologické vyšetrenie. Váš obvodný gynekológ Vám môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Hormonálna nerovnováha,priberanie

    , Autor: Aniko23

    Dobrý deň. Pán doktor mám taký problém, že som pred tromi mesiacmi začala s diétou natur house, kde mi bolo doporučené vysadiť po 5 rokoch antikoncepciu nakoľko mi vraj zadržiava veľa vody v tele...no od kedy som ju vysadila a po neúspešnej diéte skončila aj s ňou,tak aj napriek zdravej strave a cvičeniu som začala veľmi rýchlo priberať aj 2-3kg za týždeň... mám 29 rokov a už posledné dva týždne sa cítim úplne zle som bez nálady, mám dosť veľké výkyvy nálad a neviem čo sama so sebou... mám pocit, že to postupuje až do depresií...ani po troch mesiacoch sa mi hormóny neustálili a mám nepravidelný menzes s tým, že niekedy aj tri krát do mesiaca...vedeli by ste mi prosím nejako poradiť? Moja gynekologička má momentálne dovolenku... chcela by som hlavne dať dokopy hormóny a váhu pretože sa mi zdá nech robím čokoľvek nič mi nezaberá...okrem iného som bola u obvodného a z preventívnej prehliadky mi povedal, že mám všetko ok ...tak neviem, či sa mi toto všetko dá dokopy ak začnem brať opäť antikoncepciu alebo čo by ste mi poradil? Ďakujem pekne ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, priberanie 3kg za týždeň v poriadku nie je. Vhodné by bolo doplniť endokrinologické vyšetrenie. Dá sa uvažovať aj o opätovnom nasadení hormonálnej antikoncepcie, je však potrebné vylúčiť, či zistiť príčiny priberania. Nemusí sa vôbec jednať o gynekologický problém, Váš obvodný gynekológ Vám však môže realizovať hormonálny profil a na základe toho určiť ďalší postup. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.