Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • po zákroku

    , Autor: anka12

    ahoj, chcem sa opýtať, ako viem, že umele prerušenie tehotenstva bolo úspešné? po prečítaní všelijakých článkov, som sa dočítala, že krvácanie po zákroku by malo trvať od 1-3 týždňov. to moje bolo iba jeden a pol dňa. teraz už zo mňa vyteká taká "špinka", mám sa obávať, alebo je to bežné? a ako som sa dočítala, tak po UPT zvyčajne je tehotenský test pozitívny... ja som si ho ešte nerobila, lebo sa obávam výsledku, že pozitívny bude a potom by som sa obávala, že stále tehotná som. lekár mi vravel, že takáto situácia sa deje asi jednej zo 100 žien. ako viem,že UPT bola úspešna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste krvácali len jeden deň, je to v poriadku a neznamená to, že by zákrok nebol urobený správne. Definitívne potvrdenie, že gravidita už nie je v maternici vám však poskytne až ultrazvukové vyšetrenie u vášho lekára.

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Rous

    Dobrý večer som skoro tretí týždeň po kyrete.
    Chcem sa opýtať je v poriadku že mám bolesti take tie podobne menstruacnym bolestiam?
    Môžem mať aj napriek takým to bolestiam pohlavný styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Môže sa u Vás jednať aj o predmenštruačné bolesti. Menštruácia sa zvykne po zákroku dostaviť po 4 - 6 týždňoch. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Abstinencia pohlavného styku sa odporúča 10 - 14 dní po zákroku. Ak sa na to cítite, môžete mať pohlavný styk.

  • Kyretaž

    , Autor: Rous

    Dobrý večer , chcem sa vás opýtať, včera mi bola vykonaná kyretaž, po zákroku som tak slabšie krvácala ale dnes už vôbec je to v norme?
    Nekrvácam nemám ani bolesti v podbrušku ale skôr bolesti a tvrdnutie brucha .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to pomerne časté. Po zákroku môže špinenie trvať do 7 dní, niekedy však trvá iba deň. Záleží od viacerých okolností. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Interupcia

    , Autor: nika2906

    Dobrý deň . Som v 5tt a uvažujem nad interupciou nakoľko dieťatko bolo neplánované a už tri detičky doma mám . Chcem sa informovať ako prebieha takýto zákrok u vás . Potrebujem predtým navštíviť svojho gynekológa? Všetky vyšetrenia ako interné mi urobia u vás? Po zákroku idem domov ešte v ten deň? Kde a ako sa mám objednať? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je nevyhnutné navštíviť Vášho obvodného gynekológa. Všetky vyšetrenia Vám vieme realizovať aj u nás. Keďže je to však platená služba, za všetko si musíte zaplatiť. Jedná sa o jednodňovú hospitalizáciu, teda ešte v ten deň idete domov. Objednať sa môžete na našom USG pracovisku na telefónnom čísle 055/72 34 184 v pracovné dni ráno medzi 06:45 hod. a 07:15 hod., prípadne potom medzi 11:00 - 12:00 hod. Následne Vás odošlú na našu Gynekologickú ambulanciu, Nemocničné centrum II., 3. poschodie, kde okrem iného podpíšete potrebné papiere a stanoví sa termín zákroku.

  • Interrupcia

    , Autor: Zuzanitkaaz

    Dobry den pan doktor. Chcela by som sa prosim opytat pred 4tyzdnami som podstupila v 8tt chirurgicke umele prerusenie tehotenstva. Krvacala som tyzden a nieco. Potom to prestalo a o par dni som spinila cca 2-3 dni. Pred 3dnami som spozorovala velke mnozstvo kazdy den do vcera hlienu ktory mal konzistenciu ako vajecny bielok. Najprv bol priesvitny a potom biely. Uplne sa natahoval. A tehotenske testy mam aj po 4tyzdnoch stale pozitivne. Druha ciarka je velmi slaba ale je tam. Priznaky tehotenske mi zmizli takmer okamzite po. Akurat mam pocit ze cez den chodim este casto na wc. Mam trochu dost vacsie brucho od maternice po pupok. Na kontrole lekar povedal ze tam nic neni ze mi to spravili dobre ale ja sa neviem zbavit pocitu co ak. K lekarovi ist uz nemozem zijem v zahranici a uz ma vysmial neviem si pomoct. Myslite ze mozem byt stale tehotna? Ze sa zakrok nepodaril? Tie testy ma znepokojuju velmi aj ten hlien. Nie som si ista ci mozem mat ovulacny hlien (ovulaciu) ak mam stale v tele hcg. Je tyzdnove krvacanie po zakroku znak toho ze sa zakrok podaril? To je otazka ktoru si tiez kladiem. Velmi vam dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte pozitívny tehotenský test po 4 týždňoch od zákroku, je potrebné vyšetriť krv na beta HCG, ktorým sa jednoznačne vylúči alebo potvrdí možná prítomnosť reziduí po potrate, prípadne ďalšie tehotenstvo. Podľa opisu je však možné, že máte ovuláciu, počas ktorej môžu byť tehotenské testy pozitívne. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Biopsia

    , Autor: Hanka21

    Pekný deň prajem, som už týždeň a 3 dní po zákroku, chcem sa len opýtať kedy je možné mať pohlavný styk po tomto zákroku žiaľ mi vôbec nepovedali v nemocnici ani ohľadom kúpania ani ohľadom pohoagjeho styku, dostala som ešte penicilin antibiotiká na 10 dní kvôli tomu že mám taký neprijemnejsi výtok, ale bez ťažkostí a bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď to z opisu nie je celkom jasné, predpokladám, že Vám bola realizovaná konizácia krčka maternice. Čo sa týka sprchovania, môžete sa sprchovať aj teraz, nedávajte si však na podbruško a pri vykonávaní intímnej hygieny veľmi teplú vodu. Nekúpte sa aspoň 4 týždne, rovnako tak dlho je vhodné dodržiavať aj pohlavnú abstinenciu. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde bol výkon realizovaný.