Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,651 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otehotnenie

    , Autor: ichutnakova

    Dobry den.. V 9 tyzdni som potratila pretoze som silno krvacala a v nemocnici mi povedali ze tam uz nic nieje cize plod sa vyplavil.. Maternica ho jednoducho neprijala..Museli mi spravit kyretaz..Chcem sa opytat ci musim naozaj cakat pol roka na to aby som mohla mat babo..A ci mam uzivat nejake vitaminy..Dakujem za odpoved...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    odporučená je doba 3-6 mesiacov. je to čas, ktorý potrebuje maternica na zotavenie. V tomto prípade sa neoplatí ponáhľať. Začnite užívať len kyselinu listovú, viac v tomto štádiu nepotrebujete.

Podobné otázky

  • Plodnosť

    , Autor: jamima-post-sk

    Dobrý večer. Mam 47 r. 20.5. mi bola vybratá mirena po 6 rokoch. Nemala som za tu dobu vôbec menzes, naposledy v októbri 2021 trošičku špinenie. Chcela som si dat ešte zaviesť mirenu. Moja gynekologicka mi vzala krv na vyšetrenie plodnosti. /Mulerov hormón, protilátky AMH/. Volala som si ohľadne výsledkov. Povedala mi, že hodnota je 0. Ze mi už hormonálnu antikoncepciu netreba. Chcela som sa uistiť, proste, či sa môžem spoľahnúť na to že nie je už možné otehotnenie. Povedala, že nemám špekulovať, riešiť, že som stará. Vlastne ani nebola ochotná mi nejako vysvetliť, len v aplikácii VšZP som si pozrela, že mi bol vyšetren Mullerov hormán a protilátky AMH. Prosím vás, môžem teda bez obáv považovať túto skutočnosť za to, že sa už nemusíme nijako chrániť. Som proste dosť citlivý človek a hlavne chcem mať istotu. Ďakujem a prepáčte za obsirnu otázku.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnota AMH hovorí o zásobe vajíčok, takže aj keď ešte dôjde k menštruácii, k ovulácii už nedôjde, keďže sa nemá čo uvoľniť a následne prípadne oplodniť. Ak Vám Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná presné výsledky, ako aj okolnosti, povedal, že už neotehotniete a že u Vás už nie je potrebná žiadna forma antikoncepcie, postupujte podľa jeho odporúčaní.

  • Podstúpiť UPT?

    , Autor: Nikolll

    Dobrý večer rada by som poznala názor aj iného lekára. Som mamička 3 detí vo veku 5, 3 a 10mesiacov. Všetky tri detičky prsli na svet sekciou. V tehotenstvach žiaden problém nebol a všetci traja sa narodili 39tt.
    Tak tiež nebol problém ani počas a ani po pôrodoch. Jazvu mam krásnu ( no aká je vo vnútri ťažko povedat)
    No teraz som 10 mesiacov od poslednej SC a zistila som ze som opäť tehotná. A tu už prestáva byť asi sranda. Stvrta sekcia v priebehu 5 rokov a tak s malym odstupom od poslednej....Najradšej by som si babetko nechala a sama seba nenávidím za myšlienky ktoré mam ale tu už sa treba rozhodovať rozumom, pretože tie 3 kuriatka doma ma potrebujú. Preto by som chcela vedieť aj váš názor. Podstúpiť UPT?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, maternica sa po cisárskom reze hojí približne 6 mesiacov. Pre otehotnenie po cisárskom reze sa odporúča počkať rok od poslednej sekcie. Dnes už nie je ničím výnimočným vidieť ženy po dvoch, troch, či štyroch cisárskych rezoch. Toto tehotenstvo bude samozrejme rizikové a pôrod bude vedený cisárskym rezom. Rozhodnutie ponechať si tehotenstvo je len na Vás. Ak boli predchádzajúce tehotenstvá a šestonedelia v poriadku, bez komplikácií, je tu reálna šanca, že aj toto tehotenstvo by prebiehalo bez komplikácií, hoci ako som už spomínal, bolo by rizikové.

  • Šanca na tehotenstvo

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň. Viem, že prerušovaný styk nesie riziká otehotnenia ale ako je to s opakovaným prerušovaným stykom?
    Konkrétne situácia : Chlap ejakuluje mimo pošvy, svoj úd si utrie servítkou a ide sa druhé kolo.

    Je tu vyššia šanca? Existuje niečo také, že ostanú spermie v úde a počas druhého kola i keď ešte neejakuloval, zvyšky predošlých spermií sa dostanú do pošvy?
    Ďakujem za vysvetlenie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je to presne tak, ako ste napísali. Preto prerušovaný pohlavný styk tiež nie je antikoncepcia a otehotnenie je možné. Prostatický sekrét obsahuje tiež isté množstvo spermií.

  • Vakcína Gardasil 9 a tehotenstvo

    , Autor: vanes2

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, ako dlho po podaní tretej dávky vakcíny Gardasil 9 je potrebné počkať s otehotnením ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa štúdií by Gardasil nemal mať vplyv na otehotnenie, ani na tehotenstvo. Počkať mesiac, či dva bude úplne postačovať.

  • Otázka

    , Autor: Chanty

    Zdravím, mala by som otázku. S priateľom mávame pohlavný styk tak, že najskôr ideme bez ochrany a potom keď priateľ vie že príde v vyvrcholeniu tak si dá predbežne ochranu. Chcem len vedieť, či táto metóda je moc riskantná na otehotnenie alebo pri dávaní si pozor to môže byť. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedený spôsob nie je vhodný. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť, aj napriek tomu, že k ejakulácii dôjde už do kondómu. Skôr by som rozmýšľal o niektorej z foriem hormonálnej antikoncepcie.