Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • umele oplodnenie

    , Autor: and72

    Dobry vecer,
    pani doktorka, chcela by som sa informovat ako je to s umelym oplodnenim slobodnej 40-nej zene, ktora ma partnera, ale nie su manzelmi. Viem, ze poistovna nebude nic preplacat, kvoli veku, ze si vsetko budeme hradit sami, len ma zaujima, ci je to mozne absolvovat na Slovensku, alebo musime cestovat do Ciech.
    dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to samozrejme možné, stačí len prehlásenie oboch partnerov, že dieťatko, ktoré sa možno narodí budú považovať za svoje a budú sa o neho starať a budú pravoplatnými rodičmi.

Podobné otázky

  • Zlý spermiogram

    , Autor: Miroslava28

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, že akú šancu máme na prirodzené počatie, pokiaľ partnerov prvý spermiogram (na inom ešte nebol) má nasledujúce hodnoty. Bolo nám povedané, že pohyblivosť a rýchlosť spermií je v poriadku (výborná), ale tvar je katastrofálny. Šanca na prirodzené počatie je, ale je malá, no mne sa tie výsledky zdajú, že prirodzené počatie je nerálne pri tom čísle morfologie. Sme automaticky adeptami na umelé oplodnenie? Dá sa morfologia spermií nejakým spôsobom podľa Vás vylepšiť?
    Ďakujem

    Ph: 7,8
    Objem: 8,98 ml.
    baktérie: žiadne
    Súčet hodnotených sperm. 2x2OO
    Koncentrácia (x 10 na šiestu ml) : 22.15
    celkový počet spermií ( (x 10 na šiestu ml): 198.91
    Spolu progresívne: 57%
    Spolu motilné 62%
    Index motility 132

    Normálne spermie: 0,3%
    Defekt hlavičky: 100%
    Defekt strednej časti: 25%
    Defekt bičíka: 6%
    Reziduálna cytoplazma: 2%
    Teratozzospermický index: 1.340
    Zdver: Teratozoospermia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je naozaj pravdepodobnosť spontánneho otehotnenia malá, keďže defekt hlavičky má 100% spermií. Úpravou životosprávy, užívaním vitamínov, abstinenciou fajčenia a alkoholu sa do istej miery môže spermiogram upraviť. Vhodná je konzultácia v centre asistovanej reprodukcie.

  • Prasklinky na pošve, začervenanie

    , Autor: L&M

    Dobrý deň pán doktor.
    Prosím Vás pred dvomi rokmi som mala dlhodobý problém na pošve. Konkrétne na pyskoch som mala dlhé prasklinky. Na pyskoch začervenané miesta. Hrozný to bol pocit pálenie, bolesti. Neustále behania ku gynekológovi, kožnej. Žiadne vaginálne čapíky, maste nič mi nepomáhalo. Nakoniec som skončila u imunologičky a tá mi nasadila imuno vakcíny. Vybrala som 5 ks. Časom od užívania týchto vakcín mi problémy vymizli. Rok som mala pokoj. Pred nedávnom mi našli v krku Streptokoka, krčná lekárka nasadila liečbu ATB - Amoksiklav 2 x 1000 mg na týždeň. Počas tejto doby liečby som si dávala do pošvy Gynolakt. Týždeň po skončení liečby sa to zase všetko vrátilo. Prasklinky na pyskoch celé to mám červené a do konca mám už tie trhlinky pri ritnom otvore. Neskutočná bolesť. Vo vnútri pošvy cítim svrbenie a pálenie. Momentálne navštevujem aj reprodukčné centrum. Dnes som mala podstúpiť punkciu cýst na vaječníkoch, ale kvôli tomuto problému mám prísť až v pondelok. Po telefonickom dohovore ( nepozrela ma osobne lekárka ) mi lekárka nasadila na dva dni Lomexin 2 x 600 mg na dva dni užívania a Lomexin 2% crm krém na tri dni užívania. Zatiaľ som Lomexin 600 mg a krém mala prvú noc a ráno to bolo ešte horšie. Neviem čo mám robiť. V pondelok mám ísť do reprodukčného centra, aby sa na mňa pozreli a vykonali punkciu cýst. Následne potom mám po menštruácií podstúpiť 21 dňovú liečbu antikoncepciou a následne potom podstúpiť protokol na odobratie vajíčok a umelé oplodnenie. Nikto nepredpokladal, že sa mi stane znova takýto problém. Čo mám robiť? Nemám už veľa času môj AMH je 0,2. Mám 37 rokov. Samozrejme za týchto okolností a problému, ktorým mám ani nepredpokladám, že mi budú môcť urobiť punkciu cýst a podstúpiť odobratie vajíčok a umelé oplodnenie. Určite potrebujem dať do poriadku tento problém. Ako? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že sa Vám do pondelka stav nezlepší, navštívte centrum asistovanej reprodukcie podľa plánu. Dohodnú s Vami ďalší postup. Predpokladám, že veľký podiel na probléme má opäť imunita. Lomexin by Vám teoreticky mohol pomôcť. Keďže problém začal po užívaní antibiotík, je potrebné myslieť aj na alergickú reakciu, ale aj bakteriálnu vaginózu spôsobenú zmenou pH a premnožením bakterií v pošve. Je potrebné realizovať gynekologické vyšetrenie, ako aj strery z pošvy. Aj keď chápem, že Ván momentálna situácia robí problémy a komplikuje plány, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Nutnosť operácie

    , Autor: Engii

    Dobrý deň, chcem Vás požiadať o názor. Minulý rok na preventívnej prehliadke u gynekológa som sa zmienila, že mojej matke diagnostikovali zhubný nádor na prsníku. Mám 54 rokom, ešte nie som v prechode. Lekár mi dal urobiť nejaké onkomarkery. CA125 mi 53, neskôr 48. Absolvovala som vyšetrenia, ktorých by sa mohol týkať, všetko OK. Lekár mi urobil ešte dodatočné onkomarkery ohľadom prsníka a vaječníkov, boli OK. Vyjadrila som lekárovi moje obavy z onkologického ochorenia, hlavne preto, že máme s manželom osvojenú malú dcéru. Pred cca 13 rokmi som absolvovala niekoľko pokusom o umelé oplodnenie, ale neúspešne. Lekár mi navrhol preventívne odstránenie vaječníkov laparoskopicky. Pri ďalšom rozhovore mi hovoril i o odstránení maternice cez pošvu. Mám na nej nejaký nie veľký mióm, ktorá sa pri poslednom sone vraj zmenšil. Nemám žiadne problémy. Pravidelne chodím na prehliadky. Podľa informácii mám k rakovine vaječníkov predpoklady, tak som sa ich vybraním zmierila. Ale prekvapilo ma, že by mi mala byť zobraná i maternica. Myslíte si, že je to nutné ? Bojím sa veľkej zmeny. Niekde som čítala, že pri takomto zákroku môže dôjsť k poklesu panvového dna a problémov s tým spojených. Aké komplikácie môže po tom byť ?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa. Nepoznám žiadne konkrétne nálezy, či výsledky vyšetrení, informácie ani okolnosti, ale na základe opisu mi nie je jasné, prečo by Vám mali byť vyberané vaječníky a vôbec nechápem, prečo maternica. Záleží od typu karcinómu prsníka, ktorý má mamka, hlavne to, či je to geneticky podmienené a či máte predispozíciu na karcinóm. Je vhodné realizovať genetické vyšetrenie. Mamka môže mať rakovinu prsníka, ktorá nie je geneticky daná a vy tak rakovinu nikdy mať nebudete a nie je potrebné žiadne operačné riešenie v zmysle profylaktického odstránenia vaječníkov. Naozaj sa však neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Lekári mamárneho centra, ktorí riešia mamku sa Vám budú vedieť bližšie vyjadriť.

  • Umelé oplodnenie tehotenský test

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň, som 11ty deň po KET, včera na 10ty deň som si robila test, ale bol negatívny, ani žiaden duch, je ešte šanca, že by bol o pár dní pozitívny? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je normálne, že je tehotenský test negatívny, realizovali ste si ho navyše skoro. Tehotenský test nemá zmysel realizovať, predpokladám, že ste o tom boli poučená aj v centre asistovanej reprodukcie. Tehotenský test môže byť pozitívny najskôr na 14. deň od KET, nemá však zmysel ho realizovať. Postupujte podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie.

  • tehotenstvo po sterilizácii

    , Autor: lubocka1

    Dobrý deň,
    obraciam sa na vás s prosbou o radu. Mám dve deti (3r a 1r), obe sa narodili sekciou, nakoľko tehotento pri oboch bolo rizikové (časté obličkové záchvaty,nízky tlak, úzka panva, bábätká sa nemohli otočiť hlavičkou dolu).Po prvej sekcii som sterilizáciu odmietla, no pri druhom tehotenstve mi lekár aj primár hovorili o všetkých možných rizikách pri možnom ďalšom tehotenstve, tak som to s plačom podpísala. Druhá sekcia naozaj bola komplikovaná, veľa zrastov, po sekcii 2x transfúzia). No ja mám teraz výčitky a doslova depresie, že som to vtedy podpísala. Veľmi túžim ešte po dieťatku, no vraj sa to už nedá. Naozaj niet cesty späť? Naozaj sú tie riziká v mojom prípade také veľké?Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vo vašom prípade sú teraz vajcovody nepriechodné, preto spontánne tehotenstvo neprichádza do úvahy - jedinou možnosťou by vo vašom prípade bolo umelé oplodnenie prostredníctvom oplodnenia mimo vášho tela s následným prenosom embrya do maternice. Je však nutné zvážiť všetky riziká. Čo sa týka rizík, tie bohužiaľ musí posúdiť váš lekár, ktorý pozná váš zdravotný stav a má k dispozícii záznam z nemocnice.