Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Výsledky sona

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň p.doktorka, chcela by som Vás poprosiť o vysvetlenie výsledku sona. Som po niekoľkých operáciách vaječníka pre cysty ( jeden už nemám ). Naposledy ma museli operovať v 36 týždni tehotenstva pred rokom. Na výsledku mám napísanú hrúbku myometria v mieste jazvy na 5 mm a odporučenie 2-3 roky minimálne neotehotnieť. Chcem sa spýtať aká je bežná hrúbka a či je možné, že sa to upraví aj skôr. A taktiež nerozumiem vete, kde je napísané že pri užívaní HAK je endometrium nízke 2 mm ( 12ty deň cyklu ) je to niečo neštandartné? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak tomu správne rozumiem, tak operácia v 36 týždni tehotenstva bola cisársky rez. Hrúbka myometria 5 mm je normálny nález po cisárskom reze, a doporučenie neotehotnieť 2 roky je štandard, ktorý sa odporúča každej žene.Tento stav sa neupraví, dôležité bude pri ďalšej gravidite sledovať hrúbku jazvy počas kontrakcií, prípadne plánovať ukončenie pôrodu cisárskym rezom. Čo sa týka vašej druhej otázky ohľadne výšky endometria, je to absolútne v poriadku. Počas užívania HAK - hormonálnej antikoncepcie je endometrium takto nízke, váš nález je v poriadku.