Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Norethisteron

    , Autor: Vero_nika

    Dobrý deň, chcela som začať brať norethisteron pred dovolenkou na oddialenie, ale neodhadla som deň menštruácie a prišla mi skôr - dnes. Môžem tabletky začať užívať aj dodatočne? Aj keby to malo byť len na skrátenie cyklu nech začiatkom dovolenky už nemám nič. A čo sa stane keď ich potom vysadím? Dostanem cyklus znovu aj keď už mám teraz?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron sa má začať užívať najneskôr tri dni pred očakávanou menštruáciou. Teraz už nemá zmysel s užívaním začínať, rozhádzete si cyklus a budete krvácať aj počas aj po dovolenke.

Podobné otázky

  • Norethisteron

    , Autor: Anna31

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem užívať Norethisteron na oddialenie menštruácie, ak mám vrodenú trombofíliu (bez príznakov, bez potreby liečby).? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môže mať viacero nežiadúcich alebo vedľajších účinkov. Nepoznám však dôvod, na základe ktorého a za akých okolností Vám bol diagnostikovaný trombofílny stav. Ak ste neprekonali trombembóliu, či tromboflebitídu a nie ste ani sledovaná, ani liečená a nemáte žiadne ťažkosti, nemal by s tým byť problém. Vhodná je aj konzultácia s hematológom.

  • Norethisteron

    , Autor: Luca3527

    Dobrý deň, chcem sa spýtať, po chorobe sa mi nedostavila ms, tehotná nie som, pani doktorka mi napísala norethisteron, po 3 dňoch mi ale. Nebolo z neho najlepšie. Môžem ho vysadiť? Dostaví sa mi ms? Alebo ho treba brať celých 10 dní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron môžete vysadiť prakticky kedykoľvek, najmä ak sa u Vás prejavujú nežiadúce, či vedľajšie účinky. Menštruácia by sa Vám mala dostaviť do troch dní od vysadenia. Odsledujte si to.

  • Menštruácia

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň pán doktor. Ja som vám nedávno písala ohľadom krvácania, ktoré sa po vysadení Notheristerolu nedostavilo. ( Norethisteron som uzivala 10 dni kvoli intenzivnemu krvácaniu po potrate- čiže prvá menštruácia) Medzitým sme mali s manželom aj styk ale tehotenské testy vykazovali negatívny výsledok. Po týždni meškajucej menštruácie som navštívila gynekológa, kde som sa pýtala ohľadom tohto problému a či sa náhodou niečo somnou nedeje. Jeho odpoveďou bolo, že nebude do mňa pichať injekcie a nenasadí inú liečbu, neurobil mi ani žiadne ultrazvukové vyšetrenie. Vraj mam všetko je v hlave a na menštruáciu si mám počkať, že môže prísť o pár dní alebo nemusí prísť dlhšie obdobie(moja menštruácia nema 28 dňovy cyklus, skor 23-24 dní a nemam ani žiadne priznaky očakávanej menštruácie). Pýtam sa vás je takýto postup na mieste, alebo ako mám reagovať? Prosím vás poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, dá sa ešte čakať. Po potrate sa môže menštruačný cyklus zmeniť. Na jednej strane aj chápem Vášho obvodného gynekológa, že Vám menštruáciu nechce zatiaľ vyvolávať, obzvlášť ak bola u Vás nasadená liečba pre silné krvácanie. Mať v tomto období nechránený pohlavný styk nebolo rozumné a zodpovedné, sama si to viete dosť skomplikovať. Tehotenské testy môžu byť aj falošne negatívne. Nepoznám však žiadne bližšie výsledky vyšetrení, USG nález, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Norethisteron a silný menzes

    , Autor: Katka2512

    Dobrý deň p. Doktor, kôli špineniu a veľkým zrazeninám užívam Norethisterone (16-25DC) avšak menštruácia príde so silnými bolesťami a veľmi veľmi silným krvácaním. Zvykne sa to ešte po pár mesiacoch upraviť alebo jednoducho je to vedlajší účinok Norethisterone? Je to skutočná menštruácia alebo krvácanie zo spádu?Všetky vyšetrenia aj krvné testy sú v norme. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin silnej menštruácie môže byť viacero. Medzi časté vedľajšie, či nežiadúce účinky Norethisteronu je aj silné krvácanie. Silné menštruačné krvácanie sa dá riešiť viacerými spôsobmi. Norethisteron však nie je tá najlepšia možnosť, hlavne ak je neúčinná. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Norethisteron

    , Autor: Alžbeta33333344

    Dobrý deň prajem,

    vcera som začala užívať norethisteron 2 x 1 tabletu na prasknutie cysticky. Výsledky krvi mam v poriadku. No uz po 2 tabletkách ma začalo bolieť brucho a žalúdok. Zatiaľ som zjedla štyri a neviem ci to môžem prerušiť. Nie som veľmi "tolerantná" na lieky. A jem ich minimálne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Norethisteron, rovnako ako všetky lieky môže spôsobiť vedľajšie, ako aj nežiadúce účinky. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho navštívte.