Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Premenopauza

    , Autor: Monika 48

    Dobry den, prosim vas mam otazocku.
    Som uz v premenopauze, menzes mi meskava, teraz naposledy znovu v auguste nic, tak mi pan doktor nasadil duohaston na 7 dni, ze menzes sa dostavi.ano, prisiel, 6 dni.pocas duphastonu som sa cirila lepsie. Po menzese mam znovu bolesti v podbrusku cely den, pocity na vracanie, ako keby mal prist znovu menzes.vysetrenia gyn mam v poriadku.je mozne ze mi to rozhadzalo hormony alebo nieco podobne?
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v premenopauze je častá znížená hladina progesterónu, preto sa do liečby dáva Duphaston. Nepoznám síce žiadne bližšie výsledky ani nálezy, jedným z riešení by mohlo byť vnútromaternicové teliesko. Poraďte sa s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Prechod

    , Autor: Filomena

    Dobrý deň p.doktor..chcem sa opýtať ak moje telo povie..že bude vynechávať menzes lebo začína prechod...tak cyklus neupravi ani duphaston...a prečo sa teda predpisuje ženám v prechode ....môže mi menzes skrátka vynechávať aj pri užívaní lieku...ďakujem...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najčastejšou príčinou nepravidelnej menštruácie v premenopauzálnom období je nedostatok progesterónu, preto sa supluje v tabletkovej forme. Ak nemáte žiadne iné ťažkosti, iba máte už nepravidelné menštruačné cykly, nie je vždy nutné a potrebné to liečiť.

  • Hormonalne zmeny

    , Autor: Monika 48

    Dobry den, pan doktor
    Prosim vas, je mozne, ze HP vyjde ok, pritom moje priznaky predmenopauzalne mam uz treti rok.
    Menia sa, najprv to boli navaly tepla, vykyvy nalady, tie su aj dnes, potom nepravidelny cyklus, plus dalsie priznacne pre toto obdobie.
    Vynechala mi MS, potom znovu o dva mesiace.
    Stavy PMS aj dva tyzdne, a HP je vraj ok.bol mi brany raz. Ma vyznam sa vobec nim zaoberat?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží aj od toho, na ktorý deň cyklu je hormonálny profil realizovaný. Pri premenopauzálnych príznakoch môžete skúsiť užívať voľnopredajné fytoestrogény. Takto bez poznania bližších informácií, okolností a konkrétnejších výsledkov vyšetrení sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Info

    , Autor: Hudakova

    Dobry vecer, ale ja nemám ziadne ťažkosti, aspoň ziadne nepociťujem, menstruacia pravidelne 24dni 2,3dni + - , preventívnu prehliadku som mala 2 týždne a na preventívnej prehliadke nic mi doktorka nepovedala :/ nemôže to byt po narkoze postihovane este svalstvo ? Alebo dá sa to nejako liečiť ta premenopauza ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pod ťažkosťami je myslené nevedieť otehotnieť, z rozličných príčin. Nemusí sa jednať priamo o bolesti, či krvácanie. Vrámci preventívnej prehliadky sa nerobí hormonálny profil, takže všetky vyšetrenia ste mohli mať v poriadku. V 27 rokoch hovoriť o premenopauze je veľmi neštandardné, pravdepodobne u Vás dochádza k predčasnému zlyhávaniu vaječníkov. Ak žena plánuje otehotnieť a vyjadrí sa podozrenie na predčasné zlyhávanie vaječníkov, je nutné to riešiť, pretože potom už neotehotniete. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, ani všetky realizované vyšetrenia, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Klimakterium

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor. Mam 50 rokov a 10 rokov som uživala Logest kvoli nepravidelnemu cyklu a cystach na vaječniku. Koncom decembra som HAK prestala uživať po dohovore s gynekologom kvoli veku. Začinam mať aj prejavy klimakteria, potenie, navaly tepla.Prva menštruacia prišla presne na 28 deň cyklu , ale druha mi prišla o 6 dni skor, čo ma veľmi vyľakalo.V decembri som mala robenu preventivu, kde cytologia a vytery boli v poriadku, na USG 3 male myomymam ich už 15 rokov . Ten največši mal 26mm a teraz sa zmenšil na 16mm. Pan doktor , aky mate nazor na tu skoršu menštruaciu, može to byť ešte nasledkom HAK, alebo je to už naznak prechodu? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali pravidelnú menštruáciu počas užívania hormonálnej antikoncepcie a mimo jej užívania bol cyklus nepravidelný, nie je potom prekvapivé, že menštruačný cyklus môže byť teraz nepravidelný. Nemusí to byť vôbec náznak prechodu, hoci je pravda, že Vaše pocity návalov tepla a potenie patria medzi premenopauzálne príznaky. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • príliš dlhá a silná menštruácia

    , Autor: tinum

    Dobrý deň,pani doktorka!
    Mám 40 rokov. Pred pol rokom sa mi skrátil menštruačný cyklus z 28 na 21 dní, ale menštruáciu som dostávala pravidelne a mala zvyčajný priebeh. Pred dvomi mesiacmi som ale mala slabú a veľmi krátku menštruáciu a nasledujúca menštruácia bola veľmi dlhá-trvala tri týždne a z toho dva týždne nezvyčajne silná. Šla som k lekárke, ale kedže som nikdy nemala pohlavný styk, tak povedala, že príčinu môže zistiť len ultrazvukom. Pracujem v zahraničí a tu sa na ultrazvuk musím objednať do nemocnice a oni zašlú termín vyšetrenia. Žiaľ dlho sa čaká, tak termín som dostala až na 15.9. P.doktorka povedala, že počkáme na ďalšiu menštruáciu. Tú som dostala už po desiatich dňoch a trvala 10 dní. Šla som znova k lekárke, ale povedala, že možno sa to vracia do normálu a bez ultrazvuku mi nevie povedať príčinu. teraz som dostala menštruáciu po troch týždňoch, ale už trvá 16 dní, na začiatku nezvyčajne slabá, ale teraz 10 dní veľmi silná, až zo mňa odchádzajú veľké kusy sliznice. Čo môže byť príčinou? Mám obavy, lebo septembrové vyšetrenie je ešte ďaleko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ťažko povedať , môže sa jednať o nejaké premenopauzále krvácanie alebo i iné ochorenie , a je pravda , že príčina sa väčšinou dá presnejšie určiť naozaj len UZV. Musíte vyčkať na ultrazvuk
    zatiaľ skúste aspoň ascorutin a nejaké železo ,a by ste nebola anemická z krvácania
    s pozdravom