Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hnedý výtok

    , Autor: Anonymprosim

    Dobrý deň. Menštruačný cyklus mi podľa aplikácie trvá približne 37 dní. Od 26.6. do 2.7. by som mala mať plodné dni. 25.6. mi začal ísť hnedý výtok každý deň až dodnes (30.6.) vo veľmi malom množstve - pár kvapiek denne ani celá intimka nebola špinavá. Dnes 30.6. výtok zosilnel. Neviete mi prosím povedať prečo sa to deje?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať o ovulačné špinenie, či krvácanie. Takto bez poznania bližších informácií, či okolností sa Vám ale neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • hnedý výtok

    , Autor: petronela321548

    Dobrý deň, posledné 3-4 mesiace mi vždy pred menštruáciou začne mierny hnedý výtok. Je to normálne?
    Používam antikoncepciu Laverette, už skoro 3 roky, vždy som si dala tabletky načas. S priateľom sme mali za posledné 3 mesiace pohlavný styk asi 3x a nikdy sa neurobil, takže možnosť tehotenstva je vylúčená. Preto by ma zaujímalo že či je hnedý výtok pred menštruáciou v poriadku. Menštruácia mi trvá tak ako zvyčajne 5-6 dní a aj v rovnakej intenzite ako doteraz.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa krvácanie zo spádu hormónov môže začať vo forme špinenia a až následne dôjde ku krvácaniu. Ak tabletky hormonálnej antikoncepcie užívate pravidelne a správne, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Apreg

    , Autor: lucik19

    Dobrý deň, dnes som tu písala ohľadom uzitia tej núdzovej antikoncepcie konkrétne Apreg, tri dni po skončení menštruacie, dnes je to piaty deň od uzitia tabletky, zároveň to však vychádza dnes aj na plodne dni. Ako som ráno písala tak mala som tmavo hnedý výtok a bolesti v podbrušku, teraz je to však už červená krv a také ako keby krvné zrazeniny (väčšie kúsky). Tabletku som v minulosti už užila a nikdy sa mi toto nedialo. Moja gynekologicka má dovolenku, preto je toto zatiaľ jediná možnosť ako sa dozvedieť viac. Môže to všetko byť spôsobené tabletkou? Nemôže sa jednať o tehotenstvo? Tabletka bola uzita do dvoch hodín, a bola uzita len pre istotu ( z dôvodu vyvrcholenia do prezervatívu, no pri vyberaní som mala pocit že sa niečo dostalo aj mimo kondómu, preto sme sa rozhodli ju kúpiť) ďakujem a vopred sa ospravedlňujem za toľko správ

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nenapíšem Vám nič iné, ako som Vám napísal. Ak nedošlo k porušeniu kondómu a tabletku ste užili včas, tehotná nebudete. Príčin špinenia však môže byť viacero. Môže to byť vedľajší účinok núdzovej antikoncepcie, ako aj sa môže jednať o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to.

  • Vedľajšie účinky po tabletke po

    , Autor: lucik19

    Dobrý deň. Už som tu písala ohľadom uzitia tabletky po. Užila som ju do dvoch hodín, a tri dni po skončení menštruácie. Užila som ju v piatok minulý týžden. Dneska som pociťovala bolesť v podbrušku a v krížoch, mám tmavo hnedý výtok. No zároveň mám podľa kalendára aj plodné obdobie. Môže to byť spôsobené tabletkou po? Internet straší aj s nejakým príznakom úspešného oplodnenia. Môžem byť pokojná? Je to normálne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Spomínané špinenie môže byť aj ako vedľajší prejav núdzovej antikoncepcie, rovnako tak sa môže jednať aj o ovulačné špinenie. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Predejakulačná tekutina meškanie MS

    , Autor: Martinezssz

    Zdravím , s priateľkou som mal styk. Na začiatku nebol chránený dva alebo tri vsunutia, následne sme nasadili ochranu a pokračovali s ňou. Pri konci sme ju dali dole ale vyvrcholenie nenastalo. Štyri dni na to sme to urobili znova. A menštruáciu mala. Prešiel mesiac a zrazu jej menštruácia mešká 11 dní. Mala tri dni ráno hnedý výtok utrela a celý deň nič. A do teraz ma biely číry včera večer sa objavil žltý. Chcem sa spýtať či je možnosť otehotnieť s predejakulačnej tekutiny keď som sa sprchoval pred tým a ešte aj na wc bol. Priateľka má náznaky MS bolí ju podbrušku , prsia ju boleli , a zmeny nálad. Chcem sa opýtať či je možnosť že je tehotná alebo iba jej meškajú zo stresu. Posledné dni moc nepapá pije kyselkavý čaj , stresuje a je chorá. Vo pred ďakujem za odpoveď…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za týchto okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Príčin meškania menštruácie však môže byť viacero. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môže urobiť tehotenský test. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, ako aj pri ťažkostiach alebo nejasnostiach by mala navštíviť svojho obvodného gynekológa.

  • Možný zápal alebo tehotenstvo?

    , Autor: melkaaa

    Zdravím, potrebovala by som poradiť, respektíve, počuť váš názor. pred pár dňami som mala nepríjemnú skúsenosť. 3 dni ma trápili bolesti v oblasti brucha a podbruška. bola to bolesť rovnaká pocitu svalovice. doslova som citila akoby natiahnuté svaly. taktiež som bola naozaj velmi nafúknutá, a citila sa akoby som mala v bruchu kamene alebo nejaku záťaž, ktorá ma doslova ťahala k zemi. mala som problém aj s jedlom, pretoze mi z každého jedla bolo este tazsie. mala som problem aj so stolicou (prilis tvrdá, alebo zápcha) a tak isto, aj s cikaním (raz to neslo vobec, potom zas prilis casto po troche). na posledný tretí deň, keď tieto bolesti “odznievali” som zacala mat uplne presvitný výtok konzistencie, doslova, sopľu z nosa. bola tam však aj prímes krvi. tmavočervenej krvi. to sa stalo raz počas čúrania. odvtedy presli 4 dni a ja mávam občas hnedý hustejší , alebo znovu priesvitný mazľavý výtok s prímesou krvi. bolesti uz chvalabohu, nie su, ale nafúknutie obcas ano. robila som si aj tehotenské testy, nakoľko som sa bála, čo ak som tehotná. v oba dni keď som testy robila, vyšli pozitivne. samozrejme sa to aj dalo čakať nakoľko som vaginálny sex nemala. Nie uplne. S partnerom sme skúšali ale kedze to bol moj prvy krat a jeho nie, mala som stres a bala sa, tak som sa stiahla. mali sme len analny sex (mala som ho od jula uz viac krat) ale partner sa viac krat obtrel o vaginu aj pocas toho ako maj ejakulát na penise. odpanena teda nie som, ale viete, stres bol na mieste. myslite si, ze to cele moze byt len nejaky zapal alebo prechladnutie. Ja som velka fanúšička crop topov,teda odhalených krížov aj v zime :D alebo sa naozaj mohlo stat ze som otehotnela a mam ist za gynekológom. Dakujem za skorú odpoveď. Pekny zvysok dna/vecera.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Spomínaný hnedý výtok môže byť aj ovulačné špinenie, čo by vysvetľovalo aj pozitívne tehotenské testy, ktoré môžu byť počas ovulácie aj falošne pozitívne. Ak ste však nemali vaginálny pohlavný styk, tehotná nebudete. Odhalené kríže v zime je pýtanie si o problém. Nie je to v zime najlepší nápad. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva sa realizuje odber krvi na beta HCG cestou obvodného gynekológa. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.