Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,427 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • vYšKA SLIZNICE

    , Autor: Iveta

    Pan doktor som 16 deň menštruačneho cyklu. Kvoli dysfunkčnemu krvacaniu v perimenopauze som minuly mesiac podstupila kyretaž .Kvoli hyperplazii endometria. teraz mam nasadeny Duphaston od 11 -24 dňa cyklu a dnes je 16 deň cyklu a mam vyšku sliznce 13 mm. Lekar mi povedal, že je to Ok, že nejak sa to deli na polovicu, že ta vyška je normalna pri uživani Duphastonu.. Mam planovanu hysterktomiu, ale bojim sa, aby ta posledna menštruacia nebola pre mňa neunosna.Ešte sa chcem opytať, budem operovana cez brucho a lekar mi povedal, že sa pred operáciou robi tamponada pošvy. Je to pre ženu aj bolestive, alebo neprijemne? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každé zdravotnícke zariadenie má svoje operačné postupy. Na našej klinike sa tamponáda pošvy nerobí. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, zbytočne sa nestresujte.

Podobné otázky

  • Krvacanie

    , Autor: Iveta

    Pán doktor, mam 52 rokov .Posledny pol rok vykazovali hodnoty hormonov menopauzu. Kvoli špineniu v auguste vykonana kyretaž s vysledkom polypoidna sliznica bez atypii.Odvtedy menzes 27.12 slaby.Hiodnoty hormonov - Estr - 47, FSH 58, opakovane.Vyška sliznice 3,2mm.Teraz som pred 10 dňami začala krvacať, preve 4 dni veľmi slabo, potom sa to rozhehlo s veľkymi koagulami. Bol pichany DYcynone a ascorutin, nepomohla, dnes ma čaka kyretaž.Bola odobrata krv na hormony- ERST 380, FSH 17,9, Prog. 0,19, Prolaktin a testpsteron v norme.Som vyčerpana, zoslabnuta z toho krvacania.Je možne, aby sa hormony vratili do stavu, ako pred menopauzou,?Bola som ako zdravotnička očkovana Pfizerom. Aj moja kolegyňa a znama mala take problemy v terajšej dobe., tiež boli očkovane. Je možne, že ich sposobila očkovaia latka?Pan doktor, pomože ta kyretaž pri tak silnom krvacani? ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemyslím si, že očkovanie má súvis s Vašimi ťažkosťami, ktoré máte dlhodobejšie. Kyretáž by mala krvácanie zastaviť, podľa histológie sa určí ďalší postup. Dysfunkčné krvácanie v menopauze netreba podceňovať.

  • Endometrium

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor,

    po 12 dňoch po tabletke PO som bola na prehliadke u lekára. Minulý týždeň endometrium 7 mm, dnes 9 mm. Dnes je podľa aplikácie 24 DC. Pán doktor povedal, že tehotenstvo vylučuje, že to na tehotenstvo nevyzerá. Aké sú podľa Vás tieto hodnoty sliznice je všetko v poriadku alebo by mali byť už v čase "nastavajucej MS" vyššie? Kedy by mala prísť menštruácia podľa nich? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe USG nálezu výšky endometria sa tehotenstvo jednoznačne nevylučuje. Na to je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Rovnako tak sa na základe výšky endometria nedá povedať, kedy presne dôjde k menštruácii. Výška sliznice je na 24. deň cyklu, ak máte pravidelný menštruačný cyklus, primeraná. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, som v prechode, potvrdene hormonalnym profilom.17.9. posledny menzes. Bola som 2 krat po vynechani na kontrole vyška sliznice v oktobri bola 6mm, v novembri 4 mm.Teraz som začala slabo krvacať v pondelok, po dohode s lekarom som zase bola na USg vyška sliznice 2 mm.Povedal, že podľa neho to menzes nie je.Mala som uplne priznaky, ako pri menštruacii.Menštruacia bola slaba, dnes je to 6 deň a mam stale jemne krvacanie, skor vytok.CHcela by som sa opytať na tu vyšku sliznice, že či ten pokles svedči o tom, že prišla menštruacia? Pred menzesom sa vyška sliznice znižuje?Može sa dlška menštruacie v prechode aj predlžiť a kolko dni je ešte OK?Ďakujem za odpoveď a prajem všetko dobre do Noveho roka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte potvrdenú menopauzu, krvácať ani špiniť by ste už nemali. Ak ste v perimenopauze, 2 mm je normálny nález. Menštruáciou sa vyplaví sliznica maternice a s blížiacou sa ďalšou menštruáciou sa v priebehu cyklu sliznica vplyvom rastu zvyšuje, takže pred menštruáciou je sliznica najvyššia. Vplyvom hormonálnych zmien sa môže dĺžka špinenia predĺžiť, špinenie do 7-8, niekedy aj 10 dní je v norme. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 52 rokov a prechadzam obdobim klimakteria.Menzes mi vynechal na 2 a pol mesiaca.V hormonalnom profile potvrdena menopauza FSH 45. Vyška sliznice maternice pred 2 tyždňami bola 4 mm.Včera som začala mať jemne krvave špinenie.Citim sa ako pred menzesom - citlivé prsia, pobolievanie podbruška a križoch, su to mierne priznaky. Mam to považovať, ako za menzes?Alebo može ešte menštruacia prisť a ma vyška sliznice vplyv na intenzitu krvacania? Myslim tym to, že čim je nižšia sliznica, tym je menšie krvacanie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusí zákonite dôjsť ku krvácaniu. Samotná výška sliznice nám síce hovorí aj o fáze cyklu, vo Vašom prípade, vzhľadom k okolnostiam a hladinám hormónov, však už sliznica neporastie. Špinenie si odsledujte. Pri pretrvávaní špinenia alebo v prípade krvácania, rovnako tak v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, mam 52 rokov a som v obdobi klimakteria. Menzes meška 2 mesiace, vyška sliznice 4 mm. Robil mi aj horm. profil vysledky - FSH 40,3, LS - 36.Mam to brať už ako definitivne skončenie menštruačneho krvacania, alebo sa ešte menzes može objaviť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa hodnôt hormónov ste už v menopauze. Odsledujte si to.