Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia

    , Autor: timejka1987

    Dobrý deň. Už ma roky trápi ovulačné krvácie/špinenie. Pravidelne chodím na kontroly, nemám žiadnu infekciu, výsledky mám dobré. Chcem sa opýtať, či nie je niečo, čo by mohlo pozastaviť toto špinenie, okrem HAK. Budem veľmi vďačná za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na zastavenie, prípadne vynechanie ovulačného krvácania neexistuje prakticky nič, okrem už spomínanej hormonálnej antikoncepcie. Ak sa jedná o ovulačné špinenie, či krvácanie, ktoré trvá deň, či dva, nie je väčšinou potrebná žiadna, ani analgetická liečba.

Podobné otázky

  • Ovulacia

    , Autor: Asti

    Dobry den. Pocas posl rokov som vzdy pocas ovulacie mavala dost vyrazne bolesti. Podbrusko bolo citlive aj na dotyk natolko, ze som nemohla lezat na bruchu. Stavalo sa to aj pred porodmi ale teraz je to vyraznejsie po 2 sekciach (po prvej ostali zrasty). Bola som u svojej gyn, na sone ale nic podozrive nevidela. Vzdy som predpokladala, ze je to ovulacia, nakolko doslova zakazdym presne po 16dnoch som dostala menzes. Cim je tato bolest sposobena? Ako ju zmiernit? Zmeni sa nieco ked podstupim laparo odstranenie vajcovodov, ktore mam uz naplanovane? Dakujem velmi pekne :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí môže byť viacero. Naozaj sa nedá vylúčiť ani ovulačná bolesť. Ťažko takto povedať. Skúsiť môžete užiť bežné analgetiká, ako je Paralen, či Novalgin, ak by Vám však tieto preparáty nestačili, Váš obvodný gynekológ Vám vie predpísať silnejšie. Čo sa týka plánovanej sterilizácie v podobe odstránenia vajíčkovodov, to nemá vplyv na ovuláciu. Aj po odstránení vajíčkovodov budete ovulovať. Z tohto pohľadu sa nezmení nič. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meskajuci menzes

    , Autor: Pauli24

    Dobry den,chcela by som sa spytat.
    Poslednu MS som mala 28.12.2023 - 1.1.2024, MS mi chodi da sa povedat pravidelne. Dalsiu MS som mala dostat 26.1.24, ovulacia bola cca 11.-12.1.,dodnes mi MS neprisla, okrem vytoku ktory zacal 28.1 (prvy den hnedy, no nie pocas celeho dna, dnes 30.1. skor kremovy -aj farebne aj konzistenciou) ... Sex sme mali nechraneny 21.1.2024
    Je pravdepodobnost zeby som bola tehotna? Pockat,ci vyhladat lekara?

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, vo Vašom prípade aj neskôr. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Anovulacia a krvacanie v 18ty den cyklu

    , Autor: AnnaKra

    Dobry Den, moj menstruacny cycklus trva v priemere 25 dni (niekedy 26-17). Pri merani LH hormonu, jeho zvysenie nastava na cca10den cyklu. Pri sonograme mi zistila tento cyklus anovulaciu. Pred menstruaciou zvyknem spinit na 20ty den cyklu jeden den. Tento anovulacny cyklus krvacam na 18ty den cycklu. Je to svetla krv, nie ako pocas menstruacie. Viete mi poradit, s cim by mohol byt problem?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zakrvácania môže byť viacero. Nedá sa však vylúčiť ani ovulačné špinenie, aj keď na USG nebolo vidieť dominantný folikul. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia

    , Autor: MarSof3024

    Dobrý deň som mesiac po operacii slepeho creva a beriem antikoncepciu Mistra ..menštruáciu som mala dostať 31.12 ale nedostala som ju Je to normálne alebo mam navštíviť gynekológa?dnes napr.ma pichne na tej pravej strane pod bruškom. A telefón mi ukazuje ze mam plodné dni neviem ci to s tým súvisí. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže k nej nedochádza. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Aj za predpokladu pravidelného užívania sa krvácanie z vysadenia počas sedemdňovej pauzy nemusí dostaviť, prípadne môže byť iba vo forme slabého špinenia. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškajúca menštruácia

    , Autor: DOM.ka

    Dobrý deň. S manželom sa snažíme o bábätko, no stále to dopadne tak, že menštruácia dorazí. Tentokrát je to nejaké zvláštne. 17.09.2023 sa začala menštruácia, ktorá trvá 5 dní a môj cyklus ma 21-23 dní, čože aj k ovulacii dochádza podstatne skôr. Dodnes menštruácia nedorazila, mešká 4tý deň. Mám všetky priznaky očakávanej menštruácie, ako je bolest podbruška, prsníkov a hlavne bolestivé bradavky, výkyvy nálad .. no stále nič. Nechcem sa sklamať s tým že si urobím test a vyjde negatívny alebo utekať k lekárovi, keď to je určite ešte skoro. Bo mam otázku, či je možnosť ze som tehotná a všetky menštruačné príznaky sú príznakmi ranného tehotenstva ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ovulácia nemusí byť u Vás posunutá. Ovulačný a menštruačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú ale fungujú samostatne. Preto sa pri plánovaní tehotenstva, bez ohľadu na dĺžku menstruačného cyklu, odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.