Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • MS

    , Autor: Januša323

    Dobrý večer. Chcem sa spýtať. Dktor mi dal liekk na vyvolanie MS kedze ju vobec nemavam. Norethisteron 2 krat denne po dobu 10 dni. Dnes je uz 6 dni od vysadenia a MS sa stále nedostavila. Moze sa stat ze ani nepríde? Chcel ju vyvolat a ked dostanem mal mi spravit hormonalny profil

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne okolnosti meškania, či vynechania menštruácie, ani výsledky vyšetrení, či možných príčin, je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Predpokladám, že Vám lekár dal Norethisteron, aby sa po vysadení dostavilo krvácanie zo spádu. Odporúčam pri akýchkoľvek nejasnostiach kontaktovať alebo navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie vie, prečo Vám ten ktorý preparát predpísal a čo od toho očakáva a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

Podobné otázky

  • Kyretaz

    , Autor: Bukinka

    Dobrý deň,17.02. bola vykonaná kyretaz po 4 týždňovom krvácaní,hystologia vv poriadku až na to že mám endometriózu bez atipii,ide 6 týždeň a ešte som nedostala menštruáciu,ale už 3 deň mám bolesti a iné príznaky akoby som ju mala,len nekrvacam,môže prebiehať menštruácia bez krvácania?Ďakujem a harmonogram mám v poriadku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zákroku sa menštruácia zvykne dostaviť po 4 - 6 týždňoch od zákroku. Spomínané pobolievanie podbruška môže byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Kratšia Menstruacia

    , Autor: Tali

    Dobrý deň ,

    Rodila som 31.12.2023 cisárskym . Pred tehotenstvom som mal menštruáciu každých 28-38 dni . A vždy trvala 5 dni . Teraz som dostala MS 28.02. Začalo to spinenim a miernymi bolesťami . Na druhý deň bolo krvácanie silne a bolesti boli tak tiež silnejšie . Ale včera 01.03. Som už žiadnu ms nemala . Je možné aby sa mi skrátila menstruacia z 5 na 3 dni ?

    Za odpoved ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné, pôrodmi sa menštruačný cyklus, ako aj samotná menštruácia môže meniť. Záleží tiež od toho, či ešte kojíte. To má tiež zásadný vplyv na menštruačný cyklus. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Tehotenský test

    , Autor: Bandová

    Dobrý deň prosím je spoľahlivý tehotenský test po expiračnej dobe 5 mesiacov? Menštruácia mi mešká 16dní mám bolesti v podbrušku, bolesti krížov a ladvín, tehotenský test mi vyšiel negatívny. Týždeň pred očakávanou MS som bola prechladnutá.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodnejšie je realizovať tehotenský test, ktorý nie je po dobe expirácie. Výrobca neručí za správnosť testu po jeho expirácii. Príčin meškania menštruácie však môže byť viacero. Nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Ak ste boli chorá, aj to mohlo mať vplyv na znepravidelnenie menštruačného cyklu. Odsledujte si to.

  • Meškanie

    , Autor: Domcik111

    Dobré ráno. Potrebujem poradiť. Dnes je 13ty deň čo mi mešká menštruácia. Minulý mesiac,tri dni po styku som mala tabletku po Escapelle. Menzes som mala dostať 11.2, mala som aj PMS bolesti ale menzes nikde. 18.2 mi doktorka pichla vyvolávaciu injekciu ale menzes aj napriek bolestiam stále nechodí. Včera sme mali s priateľom styk chránený aby sme sa pokúsili privolať menzes ale tiež nič. Už som z toho dosť nervózna. Tento mesiac som mala aj chrípku a veľa stresu ale 13 dni meškania sa mi ešte nestalo, testy som si robila asi 6x a vždy jasné negatívne. Čo mám robiť prosím vás?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu správneho a včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Najčastejším vedľajším účinkom preparátov tabliet núdzovej antikoncepcie je znepravidelnenie menštruačného cyklu. Po podaní Agolutinu by sa mala menštruácia dostaviť do 10 - 14 dní, ale nemusí. Ak sa vylúči tehotenstvo, dá sa podať Agolutin ešte raz. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Endometrium

    , Autor: Sabi298

    Dobry den pán doktor,

    Som 7 mesiacov po pôrode a dojčím, na začiatku januára som bola na preventívnej prehliadke, endometrium som mala vysoké 7 mm a doktorka povedala ze to uz vyzera na menštruáciu. Pokiaľ mi ms este neprišla môže to predpokladať nejaký problém? Resp mam to nejako riešiť, môže rast endometrium ďalej? O prvé babatko sme sa snažili vyše roka, mam AIT a PCOS, takze druhé babatko budeme čoskoro riešiť.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte kojíte, k menštruácii nemusí dôjsť vôbec. To, že už sliznica dutiny maternice niečo narástla svedčí o hormonálnych zmenách hladín, ktoré však ešte nemusia byť dostatočné k spusteniu menštruácie. Odsledujte si to, ak však nemáte žiadne ťažkosti, nie je to potrebné akútne riešiť.