Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Endometrium

    , Autor: kristina166

    Dobrý deň pán doktor,

    po 12 dňoch po tabletke PO som bola na prehliadke u lekára. Minulý týždeň endometrium 7 mm, dnes 9 mm. Dnes je podľa aplikácie 24 DC. Pán doktor povedal, že tehotenstvo vylučuje, že to na tehotenstvo nevyzerá. Aké sú podľa Vás tieto hodnoty sliznice je všetko v poriadku alebo by mali byť už v čase "nastavajucej MS" vyššie? Kedy by mala prísť menštruácia podľa nich? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe USG nálezu výšky endometria sa tehotenstvo jednoznačne nevylučuje. Na to je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Rovnako tak sa na základe výšky endometria nedá povedať, kedy presne dôjde k menštruácii. Výška sliznice je na 24. deň cyklu, ak máte pravidelný menštruačný cyklus, primeraná. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Endometrium

    , Autor: Sabi298

    Dobry den pán doktor,

    Som 7 mesiacov po pôrode a dojčím, na začiatku januára som bola na preventívnej prehliadke, endometrium som mala vysoké 7 mm a doktorka povedala ze to uz vyzera na menštruáciu. Pokiaľ mi ms este neprišla môže to predpokladať nejaký problém? Resp mam to nejako riešiť, môže rast endometrium ďalej? O prvé babatko sme sa snažili vyše roka, mam AIT a PCOS, takze druhé babatko budeme čoskoro riešiť.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte kojíte, k menštruácii nemusí dôjsť vôbec. To, že už sliznica dutiny maternice niečo narástla svedčí o hormonálnych zmenách hladín, ktoré však ešte nemusia byť dostatočné k spusteniu menštruácie. Odsledujte si to, ak však nemáte žiadne ťažkosti, nie je to potrebné akútne riešiť.

  • endometrium

    , Autor: Denka000

    Dobrý vecer chcela by som sa spytat ..na 13 dc som mala vysku sliznice 12,9 mm ..a mala som 19 mm folikul v ten den som si mala pichnut aj gonasi kit injekciu na ovulaciu..mam PCO....moja otazka je ci je to vhodna vyska na otehotnenie ? Ci nieje moc vysoka?...kym bude ovulacia este sliznica moze rast??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, sliznicna je dostatočne vysoká. Iba na vysvetlenie, 13mm je meranie celkovej hrúbky sliznice, od steny po stenu maternice, teda reálne je výška sliznice dutiny maternice cca 6,5mm. Postupujte podľa odporúčaní lekárov.

  • Hnačky pred a počas menštruácie

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor, mám 36 rokov a posledné mesiace sa mi občas pár dní (3-4 dni) pred menštruáciou objavujú ráno hnačky a niekedy aj počas menzesu. Bola som aj na endokrinológii a hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu boli:
    ESTRA 73
    FSH 5.3
    LH 9.5
    PROG 4.2
    PROLAKTIN 10.7
    TESTOSTERON CELKOVY 0.76
    VOĽNÝ TESTOSTERON 3.5
    SHBG 44
    Menštruáciu mám dlhú 2,5 - 3 dni. Hodinku až tri mám počas menzesu silné krvácanie so zrazeninami, užívam duphaston. Podstúpila som aj kyret, výsledky z histológie boli v poriadku:
    (1. súčasť endocervikálneho polypu, drobné fragmenty fokálne papilárne formovanej endocervikálnej sliznice bez atypii, bez iného podstatnejšieho nálezu
    2. dysfunkčné proliferačné endometrium bez hyperplázie a bez atypií, súčasťou sú aj drobné fragmenty nenápadnej endocervikálnej sliznice bez atypií, bez iného podstatnejšieho nálezu). Gynekológ mi pred kyretom (11/2020) pred menštruáciou nameral výšku sliznice 20 mm. Momentálne je to v poriadku. Výška sliznice je po menštruácii vždy nízka. Bolesti v podbrušku ani mimomenštruačné krvácanie nemávam. Len sa mi objavili hnačky pred menzesom a nevoľnosť počas ovulácie. Je to spôsobené hormónmi? Sú hodnoty hormónov v 19ty deň cyklu v poriadku? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, približne tretina žien má v čase menštruácie problémy, pri ktorých sa môže objaviť hnačka. Mechanizmus ešte nie je celkom známy, predpokladá sa však, že príčinou výskytu hnačky pri menštruácii sú hormonálne zmeny prebiehajúce počas menštruácie, konkrétne prostaglandíny, ktoré sa vylučuje počas menštruácie. Prostaglandín vyvoláva sťahy svalstva vo vašich črevách, čo môže vyvolať hnačku a bolesť brucha v období menštruácie. Každé laboratórium má vlastné referenčné hodnoty, podľa všetkého máte znížený progesterón, ak nebola ovulácia posunutá a znížený estradiol. Vyšetrenie hormonálneho profilu je najvhodnejšie vykonať v 2.- 5.deň cyklu, potom na 13. - 15. deň cyklu a na 22. - 25. deň cyklu. Takto sa Vám neviem bližšie objektívnejšie vyjadriť.

  • Klimakterium

    , Autor:

    Pan doktor, mam 52 rokov a som v klimakteriu.Menzes mi už vynechava, ale vzhľadom na hormonalnu nerovnovahu a prevahu estrogenu mi bola nasadena polročna liečba Duphastonom. Pri jeho uživani som stale špinila. Poslednu dobu až skoro cely mesiac a v auguste sa to riešilo kyretažou - polypoidne hyperplasticke endometrium bez atypii.Teraz som bez liečby, Posledna menzes 17.9., odvtedy mesiac meška.V deň meškania vyška sliznice bola 6 mm.Po 2 tyždňoch meškania som mala jemny krvavy vytok 3 dni a priznaky ako pri menzese, bolesti podbruška , križov, napätie v prsnikoch.Po kyretaži som mala robeny horm. profil, ktorý už preukazal menopauzu. Estrogen - 100, Progest. -0,20, FSH - 58.Lekar mi povedal, že podľa vyšky sliznice menzes ešte pride. Mam obavy, aby nebol silny a dlhy a aby zase nemusela byť robena kyretaž.. Chcela by som sa opytať, ako je to s tymi poslednymi menštruaciami pred uplnym vynechanim, možu byť silne,alebo naopak slabe? Mohla som to 3 dˇnove špinenie považovať za menzes?PAn doktor, Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, menopauza je posledné menštruačné krvácanie, po ktorom žena nemá aspoň 1 rok menštruáciu. Ste teda ešte v perimenopauze. Krvácanie v perimenopauze môže mať rôzny charakter, čo sa týka intenzity, aj dĺžky krvácania. Nepoznám všetky okolnosti, informácie, či všetky výsledky vyšetrení, preto je tažké sa takto vyjadriť. Duphastonom sa stav nemusí upraviť. Je vhodné porozmýšlať aj o možnosti zavedenia vnútromaternicového telieska, ak boli histologické výsledky po kyretáži v poriadku.

  • Problémy po potrate

    , Autor: Kristina1105

    Dobrý deň.
    Potrebujem poradiť ohľadne môjho cyklu po potrate. V 11tt som musela podstúpiť ukončenie tehotenstva potratovymi tabletkami, keďže sa plod nevyvíjal. 27.3. mi boli vložené tabletky a ja som následne veľmi silno krvácala, 31.3. som išla na kontrolu, kde pri ultrazvukovom vyšetrení videli, že maternica je celkom pekne vycistena a endometrium bolo 9mm. Ešte som vtedy mala nejaké zostatkove HCG, okolo 470. O dva týždne neskôr som už mala tehotenske testy negatívne a teda predpokladáme, že HCG už nebolo žiadne. Následne som mala 17.4. ovulacnymi testami potvrdenu ovulaciu. 1.5. som dostala svoju prvú menstruaciu, ktorá ale netrvala ani dva dni a bola veľmi slabá. Ďalšia ovulacia nastala 7.5. a následne krvácanie prišlo 20.5., avšak tiež veľmi slabé netrvalo ani deň a pol, krv som mala len pri utreti a žiadne časti endometria, len čistá svetla krv, miestami hnedá a len pri utreti pár kvapiek. Po tejto menštruácii som mala ovulaciu 30.5. a ďalšie krvácanie dnes, 12.6. Avšak opäť veľmi slabé, takmer žiadne. Bola som dnes s týmto problémom u lekárky, okrem bežného vyšetrenia nič viac nekontrolovala, neurobila ultrazvuk a nezobrala krv, len skonštatovala, že mám počkať ešte 5-6 mesiacov a potom sa uvidí. Mňa ale trapi prečo nemam menstruaciu. Predpokladám, že budem mať hormonálny problém, keďže očividne mi nerastie endometrium, keďže nemam menštruačné krvácanie. Alebo sa mohlo stať, že to pôvodne endometrium 9mm za ten mesiac prerástlo maternicu a teraz mám endometriozu ťažkého stupňa a krvacam mimo maternice? Mám aj iné ťažkosti, počas krvácania zvraciam, mám hnačky a tie aj počas ovulácie, cítim sa slabá, unavená a mám časté migreny. Neviem čo mám s týmto problémom robiť, žijem v zahraničí a dostať sa tu na nejaké vyšetrenie je veľmi obtiažne. Môžte má prosím usmerniť kde by mohol byť problém a či by sa mohol dať riešiť aj nejakými prírodnými doplnkami? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez vyšetrení, USG ako aj krvi, sa bližšie vyjadriť neviem. Prírodnými doplnkami si myslím že nepomôžete. Je tažké poradiť niečo, čo možno v krajine kde žijete nerobia alebo majú iné postupy. U nás sa potrat v takomto týždni realizuje úplne inak, preto aj postupy a prípadné komplikácie sú u nás úplne iné. Nepoznám možnosti, ktoré máte k dispozícii vrámci vyšetrení, preto Vám niečo odporúčať je obriažne.