Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Kika_d2

    Dobrý deň, mám nasledujúci problém. Asi pred rokom som mala menštruačné problémy, jednoducho sa mi menštruácia nedostavila mesiac - dva a doktorky už nevedeli čo robiť. Upravilo sa to samo. No posledný pol rok už mám menštruáciu na deň presnú. Okrem tohto mesiaca. Teraz mi mešká 6 dní. S partnerom mávame nechránený pohlavný styk preto som si spravila test na 4.deň meškania a dnes na 6.deň ale obe negatívne. Môže to byť i napriek tomu tehotenstvo alebo podľa vás sa mi opäť vrátili problémy? Chcem ešte dodať že sa nič nezmenilo ohľadne váhy, stresu, cestovania alebo choroby a liekov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: 0011

    Dobrý deň chcem sa spýtať meška mi menstruácia 15 dní môže to byt z toho že som bolá chora a aj stres mám že som ju nedostala a aj možno som pribrala.
    Naposledy som mala menštruáciu 20.1 a v februári som ju nedostala a už 15 deň mi meška a robila som si aj tt ale vyšli mi negatívne a to som si robila až dnes na 15 deň a styk som nemala ani, lebo sme sa k tomu nedostali takze tehotná nemôžem byť však keď tt sú negatívne a to je už dosť keby som bola tak by som už mala aj nejaké priznaky ...a čo može išt keď tehotenstvo je vylúčene?..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali pohlavný styk, tehotná nebudete a realizovanie tehotenských testov nemá zmysel. Príčin meškania menštruácie môže byť naozaj viacero, od stresu, choroby, zmeny životosprávy, či celkovo životného štýlu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Injekcia

    , Autor: táňa123

    Dobrý deň, ešte by som doplnila k správe čo som písala nedávno ohľadom vyvolávacej injekcie. Vyvolávanie som mala z dôvodu že som užila tabletku po a meškala mi menštruácia. Tabletka bola uzita do dvoch hodín po styku, ktorý bol chránený no kúsok z ejakulatu sa mi dostalo na vonkajšie pohlavné orgány. Testy som si robila štyri týždne po styku, čiže podla testov by sa to už ukázalo? Gynokologicka mi povedala že sa mi "odlupuje" maternica podľa sona len to treba podporiť aby sa menzes konečne dostavil. Keď som sa opýtala či tabletka teda zabrala povedala áno. Čiže ak by som bola tehotná ukázalo by sa to aj na testoch s najvyššou citlivosťou? Som vo veľkom strese, ospravedlňujem sa za toľko otázok. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností tehotná nebudete, takže asi naozaj meškanie menštruácie spôsobila tabletka núdzovej antikoncepcie, ktorú ste užili včas. Vo všeobecnosti má zmysel tehotenské testy realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Podľa mňa nemusíte byť v strese. Vyčkajte na menštruačné krvácanie, ktoré by sa malo dostaviť do týždňa.

  • Euthyrox 25 a meškanie menštruácie

    , Autor: Miška_1109

    Dobrý deň, začiatkom decembra som začala užívať Euthyrox 25, ktorý mi predpísala lekárka na štítnu žľazu (hodnoty v norme ale že je tmavšia ako by mala byť). V decembri som dostala menštruáciu normálne (24.12.-29.12.) no ale teraz mi už pomaly 3 týždne mešká. Tehotenské testy som si robila všetky negatívne. Posledné 4 dní ma pobolieva brucho akokeby som mala dostať menštruáciu ale stále nič. Mala by som to riešiť s gynekológom alebo volať na endokrinológiu alebo len čakať kým sa nedostaví?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Nevylučujem ani endokrinologický vplyv. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie, no aj vtedy ešte môže byť negatívny. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie predpísať potrebné vyšetrenia.

  • Meškanie menštruácie spojené s odstavovanim kojenia

    , Autor: Lenuss_5

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či je možné že mi mešká menštruácia kvôli tomu, že pomaly odstavujem malého od kojenia zatiaľ len cez deň takže v noci ešte kojim.
    Menštruáciu som mala doteraz celkom presnú dnes je to týždeň čo mi mešká tehotenský test vyšiel negatívne.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné. Dochádza k hormonálnym zmenám, najmä hladín prolaktínu. Celkovo počas kojenia môže byť a aj často je menštruačný cyklus nepravidelný. Pri týždňovom meškaní menštruácie bude tehotenský test negatívny. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. V prípade, že sa chcete chrániť používaním hormonálnej antikoncepcie, počas obdobia kojenia je tiež možné užívať jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, o ktorej Vás mohol poučiť Váš obvodný gynekológ. Ak ukončite kojenie, je možné následne prejsť na klasickú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem byť tehotná?

    , Autor: Michi2930

    Dobrý deň p.doktor, v čase končiacej menštruácie sme mali pohl.styk, a došlo k "nehode", hneď ráno som si dala tabletu Escapelle, podotýkam, že som 6 mesiacov po pôrode. Dnes je to tretí deň, čo mi mešká menštruácia, prosím Vás, má význam robiť si tehu test? Môže ísť len o rozhodenie cyklu, či je možné aj tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Tehotenský test si však zatiaľ nemá zmysel realizovať. Meškanie menštruácie tri dni ešte nič neznamená, navyše, v prípade ak ešte kojíte. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.