Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie pred menštruáciou

    , Autor: Nesska

    Dobrý deň, mám problém, ktorý si neviem vysvetliť. Poslednú menštruáciu som mala 27. augusta. S partnerom sme za celý mesiac mali pohlavný styk len 2x a to 3. septembra a 12. septembra, došlo k vyvrcholeniu, no mimo mňa. Menštruáciu mávam pravidelnú, občas sa posunie o nejaké dni alebo príde skôr o deň - dva. Čo si ale neviem vysvetliť - 16. septembra som si pri malej potrebe našla akoby výtok hlien s trochou krvi, neprestalo to. Na druhý deň som už mala ten výtok alebo špinenie ružovej až hnedej farby celý deň. Trvalo to aj ďalší deň, špinenie bolo už hnedej farby. Celkovo to špinenie trvalo 5 dní od stredy do nedele. V nedeľu večer zoslablo. Menštruáciu mám dostať o dva dni. Pri tom špinení má sprevádzali klasické menštruačné bolesti - podbruško a bolesť krížov. Tieto bolesti sú pravidelne pri každej menštruácii. Špinenie zmizlo, bolesť krížov pretrváva a sem tam aj bolesť podbruška. Počas tohto mesiaca som bola 2x prechladená. Keď idem na WC na malú potrebu, cítim trochu pálenie alebo rezanie (pred menštruáciou som to zvykla niekdy pociťovať). Chcela by som sa opýtať, čo spôsobilo to hnedé špinenie? Je to normálne takto skoro týždeň pred menštruáciou a 5 dní po pohlavnom styku (v období ovulácie)? Môže to signalizovať zdravotný problém? Môže to byť nebodaj tehotenstvo? Ako som spomínala, špinenie zatiaľ ustúpilo, no kríže bolia stále. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa jednať aj o tehotenstvo, mohlo sa jednať aj o ovulačné krvácanie. Takto je veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • nepravidelna menš.

    , Autor: JARoslava44

    Dobry den. Mam 42 rokov, 1 dieta. Mala som cyklus 28 dnovy, uz pred 3 rokmi sa mi skratil na 25 dnovy, a posledny rok pozorujem, ze mi nenstruacia bud pride na 20 den, alebo 23 den, alebo ako teraz posledne 3 mesiace mam menstruaciu na 28 den, ALE tyzden predtym mam spinenie, takze 2 tyzdne chodim s vlozkou. Uz som z toho zufala. Moj gynekolog mi povedal, ze ved mam vek na to ze mi uz bude "haprovat" cyklus a nic dalsie neporadil. Na maternici mi nasiel aj malinky myom, ale povedal ze ten problem nerobi. Ma pravdu? Pan doktor co mam robit, treba zobrat krv na hormonalny profil? Da sa z krvi urcit, ci mam uz pred menopauzou? Alebo co v mojom pripade nasadit, aby som nemala kratsi cyklus alebo to tyzdenne spinenie pred menstruaciou zredukovat. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin skráteného, či nepravidelného menštruačného cyklu môže byť viacero. Samozrejme, dá sa realizovať aj hormonálny profil. K myómu sa takto vyjadriť neviem, ale na základe opisu si tiež nemyslím, že to je príčina. Vhodným riešením by pre Vás mohlo byť užívanie hormonálnej antikoncepcie, ktoré by Vám menštruačný cyklus upravilo. Konzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Dufaston

    , Autor:

    Pán diktor, obraciam sa na Vas s prozbou o radu. Už som Vam pisala, že mam 51 rokov, som vúperimenopaiue, menzes občas vynecha. Teraz vynechal na 3 týždne a kvoli tomu mi lekar predpisal Duphaston na 10 dni 2*1 tabl.Sliznicu som mala nizku 6 mm, ale robil mi horm. profil, kde estrogen bol 520 a FSH 19,7.Duphaston bol nasadeny kvoli estrogenu, aby sliznica nenarastla, aby nebolo silne krvacanie, v juli som kvoli tomu podstupila kyretaž, vysledok- mierna hyperplazia endometria bez atypie. Lekar povedal, že vysledky su v poriadku.Teraz k mojmu problemu. Pri uživani Duphastonu na 9 deň sa objavilo slabe špinenie, ktore trvalo 5 dni. Niekedy to bol len vytok, niekedy mierne slabulinke zakrvacanie, ale len na papieri.Včera na 4 deň po vynechani sa mi spustila menštruacia. Aj v cykloch pred keď som Duphaston neuživala, tak som mala špinenie pred menzesom, ale nie tak dlho, ako teraz take 2-3 dni.Čim to može byť? Ďakujem pán doktor za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dvoj- až trojdňové špinenie pred menštruáciou je pomerne bežné a časté. Odsledujte si to. Duphaston nespôsobí vynechanie menštruácie. Užívate ho prakticky ako hormonálnu substitučnú terapiu. Zabraňuje zhrubnutiu sliznice maternice a pomáha vyrovnať hladinu progesterónu v tele, ak ho Vaše telo vytvára nedostatok. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Špinenie pred ms

    , Autor: Iva2

    Dobrý deň, pán doktor teraz aj minulý mesiac so mala pred menzesom slabé špinenie a bolesť ako pri menzese. Brucho ma tak boli vždy od ovulácie až kým nepríde menzes.. Som 4 mes po MA aj kyrete. Neviem ci je to v poriadku alebo mam ist k lekárovi. Nikdy som to tak nemala. Ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, od zákroku sa mohli isté okolnosti menštruácie zmeniť. Špinenie pred menštruáciou ako aj pobolievanie v podbrušku je pomerne bežné. Odsledujte si to, pôrodom sa to možno zmení. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruačný cyklus

    , Autor: barbora-15

    Dobrý deň, chcem sa spýtať,mám 28 rokov, som panna, na gynekologickom vyšetrení som ešte nebola, áno viem, mala by som ísť, teraz aj dosť odkladám vyšetrenie zo strachu z pripomienok lekára, kde som bola doteraz. Vždy cca 3 dni pred menštruáciou mám špinenie s trochou krvi bez bolesti, potom príde menzes, prvé 2 dni sú bolestivé s dosť silným krvácaním, potom 3 dni pokračujú bez problémov. Medzi jednotlivými menzesmi mavam výtok, niečo ako vlhká pri vzrušení, musím použiť intimku, inak mám mokré nohavičky. Niekedy hneď po menzese, inokedy týždeň mám pokoj, potom výtok a zasa týždeň nič. Je to normálne takýto cyklus? Teraz sa mi prvý krát stalo aj to, že 4 dni po menzese som krvacala, ale len slabo, na nohavičkách som krv neobjavila, bol to len slabý výtok krvi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko posúdiť iba na základe Vášho opisu fyziológiu Vášho menštruačného cyklu. Špinenie pred menštruáciou je pomerne bežné. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nemusí sa hneď jednať o patológiu. U niektorých žien pošva produkuje väčšie množstvo sekrétu a môže to byť obťažujúce.Nebudem Vás moralizovať, ale odporúčam návštevu obvodného gynekológa, vo vlastnom záujme. Ak ešte pohlavne nežijete, odporúčam očkovanie proti HPV - Gardasil.

  • špinenie pred menštruáciou

    , Autor: terezka

    Dobrý deň, mám 30 rokov a jedno trojročné dieťa. V minulom roku sa mi začalo objavovať špinenie pred menštruáciou - 3-4 dni , lekár mi predpísa duphason - brala som ho dva cykly - od 15. dňa. Spinenie prestalo, ale po pol roku sa objavil. Zase mi doktor nasadil duphaston, ale nepomohol,tak mi zmenil na dávkovanie od 5 dňa cyklu, ale ani to nepomohlo. Gynekologické vyšetrenie, ultrazvuk a hormonálny profil je v poriadku. V r. 2009 som bola bola na laparoskopii kvôli syndrómu polycystických ovárií. Chcela by som sa spýtať kde je problém a či špinenie môže brániť otehotneniu (keďže chceme druhé dieťa, ale zatiaľ bezvýsledne) Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bolo by vhodné dopátrať sa dôvodu prečo k špineniu dochádza a taktiež v akom stave sú vaše vaječníky, či máte ovuláciu a podobne, ak dochádza k ovulácii , nezávisle od špinenia (môžte mať kratší cyklus), teh,. je možné
    s pozdravom