Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Slabá menštruácia

    , Autor: Beatinka

    Dobrý deň, chcem sa opýtať
    Mám 17 rokov a dnes som dostala menštruáciu, zvyčajne ma dosť bolieva brucho tak hneď ako som včera pocítila bolesť v prsníkoch a dnes bolesti slabé v bruchu, dala som si tabletku... menštruácia prišla, no je strašne slabá... ešte sa mi to nestalo a rozmýšľala som či to môže byť kvôli tomu lieku... pohlavný vztyk som tento mesiac mala 2 razy, vždy bezpečne s kondomom a ani raz sa neurobil do neho, vždy sa mimo mňa... Čítala som, že slabá menštruácia môže byť aj z tehotenstva ale dávame si obrovský pozor a teraz mám ešte väčšie stresy ... mohlo by to byť aj zo stresu? (tento mesiac som ho mala viacej ako zvyčajne...)
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres je najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim menštruačný cyklus ako aj samotnú menštruáciu. Ak ste mali iba chránený pohlavný styk a stresovejšie obdobie, pripísal by som to tomu, tehotenstvo nepredpokladám, hoci takto sa Vám jednoznačne objektívne vyjadriť neviem.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia a menštruácia

    , Autor: MonikaNem

    Dobrý deň,

    už niečo vyše roka beriem antikoncepciu Belara kvôli problémom s polycystickými vaječníkmi. Všetko bolo v poriadku, upravil sa mi cyklus a menštruáciu som dostala vždy na tretí deň od doužívanie blistra a trvala mi zhruba 4-5 dní. Pred troma mesiacmi pred príchodom cyklu mi však začalo špinenie a veľmi slabá menštruácia ešte pred doužívaním tabletiek, čo som však pripisovala tomu, že som tabletky ten mesiac brala menej zodpovedne ako som zvykla, hoci každý deň, no nie presne na čas. Ďalši mesiac sa zopakoval rovnaký scenár, čo mohlo zasa byť spôsobené užívaním tabletiek nie presne na čas a taktiež chorobou. Po doužívaní blistra som stále mala len veľmi slabé krvácanie a tak som sa trochu bála, či nie som tehotná. To som však takmer ihneď zavrhla, keďže s priateľom, hoci máme pravidelný nechránený pohlavný styk, nikdy sa nespravil dovnútra aj napriek tomu, že užívam antikoncepciu. Ďalší mesiac som si dala veľký pozor aby som tabletky brala opäť ako som zvykla a teda každý deň vždy v daný čas na minútu presne. Menštruácia prišla ako som bola zvyknutá na tretí deň od doužívania blistra a trvala 4 dni. Žiadne špinenie predtým. Tento mesiac som pokračovala v pravidelnom a veľmi veľmi zodpovednom braní tabletiek, no špinenie spolu s meštruáciou prišli o týždeň skôr, ešte počas užívania tabletiek (mala som ich v blistri ešte 5). Blister som dobrala tak ako som mala ale neviem, prečo sa to deje a čím by takéto niečo mohlo byť spôsobené. Nemôžem momentálne navštíviť lekára, preto sa obraciam na Vás s prosbou, či by ste mi vedeli poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie sa aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie môže vyskytovať. Príčin môže byť viacero. Je možné, že Vám už nestačí množstvo alebo nevyhovuje zloženie hormónov obsahujúce preparát hormonálnej antikoncepcie, ktorý momentálne užívate a bude potrebné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Slabá menstruacia

    , Autor: M257

    Dobry den, mesiac dozadu mi prisla menstruacia načas ale bola velmi slabá a netrvala ani 5 dni, teraz som dostala menštruáciu po 27 dňoch ale opäť je velmi slabá a bolestivá. Normalne mi menštruačný cyklus trvá 33 dni. Mozem byt tehotna ak sa chránim prezervativom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na intenzitu, či trvanie menstruačného krvácania má vplyv viacero faktorov. Ak mávate vždy chránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Slabá menštruácia

    , Autor: Ayka

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať menštruácia mi vynechala jeden cyklus a včera prišla no len veľmi slabá. Ak pijem niečo červené (šťavu z čučoriedok zavaranych) tak sa mi spustia silnejšie ale je to chvíľkové. Tehotná niesom a pod stresom som bola veľkým keďže som mala skúškové. Viete mi poradiť? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, medzi najväčšie a najčastejšie patrí stres. Predpokladám, že to je dôvod, prečo Vám menštruácia vynechala, či bola slabej intenzity. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, či v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Slabá menštruácia

    , Autor: PR

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, dnes v noci mi začala menštruácia, ale je dosť slabá oproti mojím terajším. Mala som prvý pohlavný styk v sobotu minulý týždeň (chránený) ako asi každá žena som v ten deň krvacala ale krvacala som aj obdeň (pytala som sa na to a ze vraj to môže byť ešte stále čistenie zo soboty) dnes som dostala menštruáciu presne na čas ako mi mala prísť ale je dosť slabá a neviem prečo. Mam za sebou veľmi stresové obdobie + som skoro cely týždeň kvôli stresu nespávala, zle sa stravovala a mala som oslabenú imunitu co sa mi vyhodil herpes až 3 krát na perach. Preto som nasadila väčšiu dávku vitamínov. Vedeli by ste mi povedať prečo je ta menštruácia tak slabá? Môže to byť tým stresovým obdobím? Hlavná otázka je môžem byť tehotná? Mali sme chránený pohlavný styk a nemala som ani plodné dní. Dosť ma to znepokojuje a dostávam sa ešte do väčšieho stresu keď neviem co so mnou je. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, stres, zmena životosprávy, pohybová aktivita, ... Začali ste pohlavne žiť, čo má za následok tiež isté zmeny v organizme. Podľa mňa sa nemusíte obávať. Za predpokladu, že ste mali chránený pohlavný styk, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to.

  • Krvácanie mimo cyklu a následne slabá menštruácia

    , Autor: M2K22

    Dobrý deň,
    mám 24 rokov, takmer pravidelný 29 dňový cyklus, pričom sú vždy prvé dni menštruácie sprevádzane kŕčami, naliatymi prsiami, a intenzívnejším krvácaním. Menštruáciu som mala 14. -18. 2., potom na 13DC až 17DC som mala najskôr špinenie a potom krvácanie, ako menštruácia, s čím som sa nikdy pred tým nestretla. Večer 13.3. som dostala menštruáciu, ale je stále slabá a bez bežných príznakov (slabšia ako predchádzajúce krvácanie). Má slabá menštruácia súvis s krvácaním medzi menštruáciami? S partnerom mávame nechránený pohlavný styk, väčšinou pár dní pred očakávanou menštruáciou. Kvôli krvácaniu som si spravila 24DC tehotenský test - negatívny. Čo mohlo spôsobiť krvácanie, a tiež slabú menštruáciu?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Je nutné vylúčiť tehotenstvo, aj napriek negatívnemu tehotenskému testu. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a bližších informácií a okolností určí ďalší postup.