Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Častá menštruácia

    , Autor: zuza12370

    Dobrý deň,mám problém uz asi 3 mesiac mávam menštruáciu dva krát do mesiaca no keď som si vipocitala cyklus tak to bolo ešte v norme no terás som mala menštruáciu 20 januára 5 dní a terás 4 feb.ju mám zase

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, je veľmi ťažké sa takto vyjadriť. Odporúčam návštevu Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.

Podobné otázky

  • Častá menštruácia

    , Autor: Scully

    Dobrý deň, mám 44 rokov a od 38 rokov sa mi skrátil menštruačný cyklus z 30-35 dní na 24 dní. Krvácam 8 dní, z toho 3 dní silnejšie, ostatné dni slabšie. Odkedy mám takýto cyklus, som anemická a musím užívať železo. Pred 4 rokmi mi diagnostikovali dermoidnú cystu na pravom vaječníku, mala som na operáciu už dva termíny, jeden bol zrušený z dôvodu pandémie (2020) a druhý pre moje ochorenie na Covid (v roku 2022),ďalší termín na operáciu som nedostala. Môj gynekológ sa vyjadril, že nie je potrebná nakoľko cysta nerastie a onkomarkery mi už klesli a cystu len sleduje. Na poslednej kontrole (sept. 2023)mi zistil aj 2cm intramurálny myóm. Keď som ho žiadala, aby mi predpísal nejakú liečbu na úpravu cyklu, navrhol mi odstránenie maternice a vaječníka s cystou. Po Utrogestane som krvácala aj mimo cyklu, krvácanie ustalo až po vysadení liekov. Vzhľadom na toto mi povedal, že iné riešenie môjho stavu nie je. Je to naozaj tak, neexistujú iné lieky na úpravu cyklu? Maternicu si nechcem dať odstrániť. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na úpravu menstruačného cyklu sa často využívajú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré Vám gynekológ nenavrhol, predpokladám vzhľadom k anémii. 24 dňový cyklus nie je až tak krátky. Ak však máte silné krvácanie, ktoré Vás anemizuje, je vhodné pouvažovať napríklad o termoablácii endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice vrámci chirurgického zákroku. Nepoznám vsak žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nalezov a všetky potrebné informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by ani tento zákrok nepripadal do úvahy a naďalej budete silno krvácať, naozaj radikálnym a definitívnym riešením je odstránenie maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia.

  • Častá menštruácia po pôrode

    , Autor: bubulina

    Dobrý deň prajem pán doktor,prosím Vás o vyjadrenie k mojej otázke. Mám 18 mes.dieťa, menzes mi nabehol 13 mesiacov po pôrode, odvtedy mám každých 19 dní , aj dosť dlho trvá 12 dní. Stále dojčím na požiadanie. Dosť ma to unavuje, že kým skončí menzes ,prejde týždeň a zas príde znova. Mám 40 rokov. Je takýto častý cyklus normálny ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať celkom o normálny jav. Niektoré ženy však majú krátky menštruačný cyklus, cca 21 dňový. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ešte kojíte, to tiež má vplyv na menštruačný cyklus a jeho ne/pravidelnosť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa V8m na základe vyšetrení bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Časta menstruacia

    , Autor: NinaV12

    Dobry den,

    od oktobra 2022 uzivam Drovelis.
    Nikdy ziadne spinenie a pravideny menzes.

    Zaciatkom marca som uzivala Penlac. Na treti uzivania den krvacanie par dni.
    O dva tyzdne som uzivala Summamed.
    Odkedy som uzivala tieto medikamenty, cyklus je rozhadzany.

    Povedala by som,ze “mam menstruaciu” kazdych 14 dni. Slabe krvacanie 3-4 dni.
    Drovelis uzivam pravidelne. Navstivim lekara ano,ale bojim sa ????

    Prosim Vas, co moze byt pricinou takehoto krvavania?
    Dakujem pekne,krasny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, niektoré antibiotiká môžu mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, preto predpokladám, že spomínané antibiotiká mohli spôsobiť znepravidelnenie cyklu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Častá menštruácia po pôrode

    , Autor: Gizel

    Zdravim v apríli som porodila a hneď po šestonedelí som dostala menštruáciu a mám ju každých 14 dní teraz už asi 3x trvá 10 dní pritom stále plne kojim je to normálne???

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas obdobia kojenia môže byť menštruácia nepravidelná a krvácanie rôznej intenzity. Silné krvácanie každé dva týždne však nie je úplne v poriadku. Odsledujte si to. Odporúčam pri pretrvávaní navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Častá menštruácia

    , Autor: Lliilliiaannaa

    Pekný deň prajem chcem sa opýtať mam 22rokov a mam problém s tým ze mam menštruáciu 2 až 3x do mesiaca riešila som to s gynekológičkou ale vraj je u mňa všetko v poriadku som objednaná k inému doktorovi ale zatiaľ neviem co mam robiť.. Keď nemám svoje dni a chcem s priateľom intímne žiť mam pri tom bolesti

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin krátkeho cyklu, či bolestí pri pohlavnom styku môže byť viacero, napríklad cysta na vaječníku, endometrióza, vnútrobrušný zápal spôsobený napríklad chlamýdiami, mykoplazmami, ureaplazmami alebo trichomonasom vaginalis, … Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné realizovať viacero vyšetrení a odberov. Ak Vám Váš obvodný gynekológ nevie viac pomôcť, mal by Vás odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.