Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,264 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vaječníky

    , Autor: anijur

    Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu. Brala som antikoncepciu asi pól roka,po jej vysadení mi menštruácia chodila veľmi zriedkavo a nepravidelne. Po asi 4 mesiacoch od vysadenia mi menštruácia neprišla vôbec až dodnes. (Je to cca 3 -4 mesiace čo mi menštruácia neprišla) Gynekolog má poslal na vyšetrenia štítnej žľazy robil mi hormonálny profil no všetky výsledky boli v poriadku. Povedal mi že mi nechcú fungovať vaječníky. A tak mi poradil že mám skúsiť opäť antikoncepciu ... A preto by som sa chcela spýtať na váš názor prípadne by som bola rada za vašu radu ako ďalej postupovať. Bojím sa že nebudem môcť otehotnieť. Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, a skúšala sa menštruácia vyvolávať? Ak bol hormonálny profil v poriadku, je tu aj táto možnosť. Je tu aj tá možnosť, že by ste opäť začali užívať hormonálnu antikoncepciu. Keďže nepoznám výsledky vyšetrení ani všetky okolnosti, je ťažké sa objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • PCOs

    , Autor: noemi96

    Dobry den!

    Minuly tyzden som bola u svojho gynekologa a povedal mi, ze nemam typicky PCOS, ale moje vajecniky maju PCO charakter. Aj pred tym som pravidelne chodievala na vysetrenia a nikdy som take nepocula (bola som aj v septembei aj v oktobri, ale aj pred tym). Pomozte mi prosim Vas, co to ma znamenat?
    Mam predlzeny MC, lebo u mna zistili, ze mam znizenu hladinu progesteronu. V septembri som mala indukovany potrat (som sa otehotnila prirodzene) a chcela by som sa velmi otehotniet znova. Bude to mozne? Co by som s tym mohla robit? Ake mam moznosti?Vopred dakujem za Vasu odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nediagnostikuje iba na základe USG vyšetrenia. Veľa žien má trošku väčšie vaječníky s väčším počtom folikulov a otehotnejú bez problémov. Ak máte zníženú hladinu progesterónu a ostatné hormóny sú v norme, dá sa nasadiť čisto progesterónový preparát. Teoreticky sa tiež dá uvažovať o krátkodobom nasadení hormonálnej antikoncepcie. Ak došlo k potratu v septembri, v závislosti od okolností by bolo dobré počkať dve - tri menštruácie a až tak sa snažiť otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky všetkých vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakovaná menštruácia

    , Autor: E.K.

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na môj “problém”. V Júli sa mi nedostavila menštruacia. 4.8. mi skončila menštruácia a 14.8. mi prišla menštruácia opäť. Chcem sa spytať ci je to v poriadku alebo nie. Mám polycysticke vaječniky a neviem či to s tym može suvisieť.
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, PCO pomerne dosť často spôsobuje problémy s nepravidelnosťou menštruačného cyklu, či problémy s ovuláciou. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacia

    , Autor: Taminka13

    Dobry deň, asi 10 rokov som brala antikoncepciu. Po vysadení mi stále neprišla menštruácia je to už rok a pol. Ale s manželom by sme chceli babätko tak som si začala sledovať či mi aspoň prebieha ovulácia. No a ona ozaj prebieha aj príznaky mavam každý mesiac , napríklad mavam vo vytoku ružový náznak krvy ale len keď ovúacia ma začať, citim sa napuchnutá a bolia ma vaječníky raz v ľavo potom v pravo. Je to vôbec možné? A je možné otehotnieť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre otehotnenie menštruácia nie je prakticky vôbec potrebná. Dôležitá je ovulácia. Preto vedia otehotnieť aj šestonedieľky, či kojace ženy, ktoré ešte od pôrodu nemenštruovali, ale prebieha u nich ovulácia. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nález, ani USG, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Príčin nemenštruovania u Vás môže byť viacero. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe výsledkov a nálezov určí možné príčiny a stanoví ďalší postup.

  • Menštruácia

    , Autor: Žužu10

    Dobrý deň, chcem sa opytať má takýto problem s menštruačnym cyklom chyba mi hormon estrogen preto musim uzivat tabletky aby som dostavala pravidelne menštruaciu ale nedavno som ich vysadila a nedostala som ako dalej pokracovat keď nechcem byť celý život na liekoch

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bohužiaľ, celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus, ale aj mnohé iné procesy v ľudskom organizme prebiehajú na hormonálnom podklade. Ak máte nedostatok estrogénov, iná možnosť, ako hormón substituovať, prakticky neexistuje. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Estrogény produkujú vaječníky, takže u ženy sa hladiny postupne znižujú až do obdobia menopauzy. Hoci menštruácia žene chýbať nemusí, skorý nástup menopauzy však má aj svoje negatíva, najmä čo sa týka vplyvu na hustotu kostí. Porozprávajte sa so svojim obvodným gynekológom.

  • Polytisticke vajecniky

    , Autor: Nika11889

    Dobrý deň , ja by som sa chcela spýtať s manželom sme spolu 10 rokov , 7 rokov sa snažíme o bábätko

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, ale ak sa Vám za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku, aspoň 2 - 3 krát týždenne nedarí otehotnieť už 7 rokov, odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde komplexne vyšetria Vás, ako aj partnera a určí sa ďalší postup.