Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Utrogestan

    , Autor: Eliska2017

    Dobry den chcem sa prosim spytat mam problemy s cyklom velmi dlhy alebo ziadny a snazime sa aj o babatko. Doktor mi predpisal utrogestan 1-0-1 od 11 dna cyklu po 25den cyklu. Menstruacia mi uz druhy mesiac prisla na 22DC. Citala som ze stopne ovulaciu nie je preto problem ked to beriem tak skoro od 11DC a tym padom sa ovulacia ani nespusti a my chveme dieta? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste užívať Utrogestan od 14 dňa cyklu, pokračujte v intenzívnom snažení - denne nechránený pohlavný styk. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Utrogestan

    , Autor: Noemi0105

    Dobrý deň, potrebovala by som radu ohľadom užívania utrogestanu. Pre metroragiu som absolvovala kyretaž následne som mala začať užívať po príchode menštruácie v17.deň cyklu utrogestan, ktorý som ale užívať nezačala v nádeji, že sa to upraví samo. Menstruacia mi trvá už vyše mesiaca a pol a neviem či ho môžem začať užívať aj po takom dlhom čase alebo ako mám ďalej postupovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám na základe opisu všetky okolnosti, výsledky vyšetrení, ani informácie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Celkom nerozumiem, prečo ste nezačali s užívaním Progesterónu podľa odporúčaní. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Častá menštruácia

    , Autor: Scully

    Dobrý deň, mám 44 rokov a od 38 rokov sa mi skrátil menštruačný cyklus z 30-35 dní na 24 dní. Krvácam 8 dní, z toho 3 dní silnejšie, ostatné dni slabšie. Odkedy mám takýto cyklus, som anemická a musím užívať železo. Pred 4 rokmi mi diagnostikovali dermoidnú cystu na pravom vaječníku, mala som na operáciu už dva termíny, jeden bol zrušený z dôvodu pandémie (2020) a druhý pre moje ochorenie na Covid (v roku 2022),ďalší termín na operáciu som nedostala. Môj gynekológ sa vyjadril, že nie je potrebná nakoľko cysta nerastie a onkomarkery mi už klesli a cystu len sleduje. Na poslednej kontrole (sept. 2023)mi zistil aj 2cm intramurálny myóm. Keď som ho žiadala, aby mi predpísal nejakú liečbu na úpravu cyklu, navrhol mi odstránenie maternice a vaječníka s cystou. Po Utrogestane som krvácala aj mimo cyklu, krvácanie ustalo až po vysadení liekov. Vzhľadom na toto mi povedal, že iné riešenie môjho stavu nie je. Je to naozaj tak, neexistujú iné lieky na úpravu cyklu? Maternicu si nechcem dať odstrániť. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na úpravu menstruačného cyklu sa často využívajú preparáty hormonálnej antikoncepcie, ktoré Vám gynekológ nenavrhol, predpokladám vzhľadom k anémii. 24 dňový cyklus nie je až tak krátky. Ak však máte silné krvácanie, ktoré Vás anemizuje, je vhodné pouvažovať napríklad o termoablácii endometria, teda spálení sliznice dutiny maternice vrámci chirurgického zákroku. Nepoznám vsak žiadne bližšie výsledky vyšetrení, nalezov a všetky potrebné informácie a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak by ani tento zákrok nepripadal do úvahy a naďalej budete silno krvácať, naozaj radikálnym a definitívnym riešením je odstránenie maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na konziliárne vyšetrenie do nemocničného zariadenia.

  • Odpoved

    , Autor: Kludna

    Dobrý deň.pytali ste sa koľko mám rokov..mám 33rokov a zatiaľ som nemala to šťastie mať dieta ,ale chcela by som,no nejako sa nedari..pri týchto ťažkostiach si to donosenie dieťaťa neviem ani predstavi,som na tbl od bolesti,som aj reumatologička .bola som odoslaná do nemocnice na vyšetrenie k primarovi..ten sa vyjadril o zmene gynekológa,len je to problém,moc na výber tu nieje..endometrióza -mám 4male ložiská a vajíčkovody mám čisté.len sa mi stále tvoria cysty no našťastie vždy prasknú..nemôžem kôli nej krvácať?doktor sa vyjadril že mám žlté telieska,tak prečo niesom tehotná..trápi ma to ,nakoľko sa stále s manželom hádame, lebo nemáme deti.prosim vás predpísal mi lekár utrogestan 1rano a 2 večer kôli krvácaniu mimo cyklu no by som povedala že má brucho nohy a kríže bolia viac, ako keď som to nebrala.je to len 3.den čo to beriem a začala som aj tak krvácať.som už zúfalá,vždy keď prídem ku gynekológovi s krvácaním vždy mám vystielku maternice vyššiu,krvacam a že mám otehotnieť.ja by som aj rada,ale sama si asi ťažko pomôžem????..prosím o pomoc.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa už dlhodobejšie snažíte otehotnieť a aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku sa Vám otehotnieť nedarí, za opísaných okolností ste adeptom na návštevu centra asistovanej reprodukcie, kde by Vám aj s partnerom realizovali vstupné vyšetrenia a na základe toho určili ďalší postup. Dôležité je vyšetrenie hormonálneho profilu, aj vyšetrenie AMH, či u Vás dochádza k ovulácii a či máte zásobu vajíčok, ktoré sa môžu pri ovulácii uvoľniť. Ak Vám predpísaný Utrogestan nebude vyhovovať a bude Vám spôsobovať ťažkosti, bude potrebné ho vysadiť. Na liečbu endometriózy je najlepšie tehotenstvo. Ak to neide spontánne, v dnešnej dobe existujú možnosti, ako tomu pomôcť. Na Slovensku je viacero centier asistovanej reprodukcie. Za návštevu, konzultáciu a vstupné vyšetrenie nič nedáte a ak tehotenstvo myslíte vážne, nemá zmysel strácať čas.

  • utrogestan

    , Autor: Kludna

    Dobrý večer pán doktor.mam už pár rokov problémy so ženskými vecami.zacalo sa to bolesťou pod bruchom a neskôr bolesti krížov a nôh ..teraz krvacam aj mimo menštruáciu tak na 11den..6dni menštruácia a 5dni nič a potom spinenie a bolesti pod bruchom nôh a krížov ..mám ľahší typ endometriózy ložisko mám aj na zadnej strane mechúr..stále ma tlačí močiť..pred 2 rokmi mi diagnostikovali leiomyom na maternici 2,5cm..odvtedy krvacam mimo cyklu a mám zrazene kusy krvi a strašne silnú menštruáciu prosím vás pán doktor čo mám robiť?môj gynekológ ma vôbec nelieči mám pocit akoby nevedel čo má robiť ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných možností riešenia by pripadalo do úvahy viacero. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ako napríklad vek, počet pôrodov, ... , USG nález, ani výsledky vyšetrení, je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. 2,5 cm myóm Vám ťažkosti robiť nebude, K endometrióze sa takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Meskanie menstruacie

    , Autor: Lucka30

    Dobry den pan doktor chcela by som sa spytat asi tak pred dvoma mesiacmi som uzivala Estrofen 6 mg denne a utrogestan ( priprava maternice Na ket ) ale mala som problem takze sa to odlozilo,potom sa to skusalo v cykle bez liekov na ultrazvuku videl lekar tekutinu v maternici ,a vraj dalsimi liekmy by to malo zmiznut.Nasledne som mala dostat menzes ktory som vsak nedostala,ked meskal 6 dni isla som gynekologicke na injekciu na vyvolanie ,dnes je to 7 dni a menzes nikde .A za tyzden aj nieco mam mat dalsi .tehotna niesom robila som si test kym som isla gynekologicke.Mam len slabe krce ako pri menzes .dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, informoval by som lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná. Dá sa podať opäť injekcia na vyvolanie menštruácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.