Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Silná menštruácia

    , Autor: dusana-2

    Dobrý deň, potrebujem poradiť. Mám tretí deň menštruáciu. Od druhého dňa je príliš silná, vložky mením každú pol hodinu. Mám na maternici myómy, no doteraz som takéto silné krvácanie nemala. Maximálne 10 vložiek a len jeden deň počas menzesu. Beriem tretí týždeň železo, kedže mám anémiu. Ako mám zmierniť krvácanie. Ako dlho môžem takto krvácať bez toho aby ma to ohrozilo. Je víkend. Mám ísť na pohotovosť alebo počkať do pondelka? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa takto objektívne vyjadriť k celej situácii. Nepoznám Váš vek ani všetky okolnosti, ale opakované intenzívne krvácania u Vás môžu spôsobiť anemický syndróm, ktorý už možno aj máte. Ale jednoznačne ak bude silné krvácanie pretrvávať, určite navštívte gynekologickú pohotovosť a do pondelka nečakajte. V nevyhnutnom prípade sa urobí kyretáž a vyčistí sa dutina maternice.

Podobné otázky

  • Hormonalny profil

    , Autor: ivka3105

    Dobry den,omylom som odoslala otazku skor ako som doplnila udajte tak este raz ;)
    pisala som pred casom ohladom hormonalneho profilu. Vtedy robeny 6DC a vysledky boli:Mavam cca pravidelne 28 dnovy cyklus.
    S-TST 2.49 + nmol/1
    S- PROG 1.39
    S-PRL 6.43
    S-FSH 7.07
    S-LH 7.37
    S-E2 233.0

    Aktualne 21DC a vysledky:
    PROG- 35,20
    S-FSH 1.63
    S-LH 4
    S-E2 483

    Moje problemy su hlavne silna menstruacia s vyraznymi bolestami,strata libida,priberanie na vahe,vykyvy nalad. Preto by som Vas chcela len poprosit o radu ci mam pokracovat v psychologickej liecbe (uz cez 2 roky) alebo moze byt za mojimi problemami aj zblaznene hormony. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnoty hormonálneho profilu, aj v luteálnej fáze (odber krvi na 21. deň cyklu), máte v norme. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Vyskúšať by sa mohla nasadiť krátkodobo hormonálna antikoncepcia, uvideli by sa, či má pozitívny efekt alebo nie. Nepoznám však viaceré informácie, nálezy, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň chcem sa opýtať mám 10 ročnú sestru ktorá dostala pred pol rokom prvu menštruáciu... Odvtedy ju má veľmi silnú každú hodinu si musí meniť lebo je to až nehorázne... Je to prosím vás normálne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto veku môžu byť menštruácie nepravidelné a krvácanie rôznej intenzity. Neviem sa Vám však takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak budú krvácania extrémne dlhé a silné a budú sestru anemizovať, vhodné bude vyšetrenie u detského gynekológa.

  • Silná menštruácia po prekonaní covidu

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň p. doktor, mám 36 rokov a som 5 rokov po pôrode. Cyklus mám 31. dňový, pravidelný, bez medzimenštruačného krvácania a bolestí. Výsledky preventívky sú tiež v poriadku.
    Na minuloročnej preventívke mi pán doktor nameral vysokú sliznicu (20 mm pred menštruáciou). Podstúpila som hysteroskopiu a kyretáž, aby sa vylúčila závažná príčina. Ja mám dlhoročný problém s nízkym progesterónom, trvalo mi kým som otehotnela, mnoho cyklov bolo anovulačných. Menštruácia bola silná, ale nie tak aby mi klesal hemoglobín. Po kyrete sa to ale zhoršilo. Menštruácia trvá dva dni, ale pol druhého dňa krvácam tak silno aj s veľkými krvnými zrazeninami, že mi hemoglobín klesne po 120, každú menštruáciu užívam železo. Gynekológ mi dal duphaston (15.-21.cyklu), krvácanie sa upravilo, 4. cyklus užívania duphastonu bolo krvácanie ukážkové, dva dni normálneho krvácania, bez bolesti a krvných zrazenín.
    Potom som prekonala covid a krvácanie sa znova zíntezivnilo, aj keď som užívala duphaston, ale nie až tak, ako to bolo predtým. Už tretí cyklus po covide je krvácanie silnejšie, najhorší bol cyklus po covide. Druhý deň je krvácanie silné aj so zrazeninami, prvý den miniem 1-3 vložky, ten druhý aj 15, potom je koniec. Mám to nejako riešiť? Alebo počkať či sa krvácanie po covide znova po nejakej dobe upraví? Mohlo by ešte niečo okrem duphastonu pomôcť? Mám maternicu otočenú dozadu. Gynekológ tvrdí, že aj to môže byť jeden z faktorov, že sa mi tvorí sliznica vyššia. Antikoncepciu užívať nemôžem, mám zvýšené dimery. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postavenie maternice nemá súvis s výškou sliznice dutiny maternice. Sú popisované prípady, ktoré hovoria o vplyve COVID-19 na menštruačný cyklus. Kedy a či vôbec sa cyklus upraví, je ťažko povedať. Ak je krvácanie intenzívnejšie iba jeden deň a nemáte žiadne iné ťažkosti, odsledujte si to.

  • Silná menštruácia po covide

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň pán doktor,
    stretli ste sa s tým, že majú ženy po prekonanom covide silnú menštruáciu? Presne to sa stalo teraz mne, prekonala som covid a menštruačné krvácanie mám silné. Užila som dycinone 500, ktorý mi predpísal môj gynekológ, nakoľko som mala problém so silnou menštruáciou, ale počas užívania duphastonu sa krvácanie upravilo, no po prekonanom covide sa to zopakovalo znova. Pán doktor v akých množstvách a ako často môžem dycinone užívať? Nemám s tým skúsenosť, nakoľko som ho nepotrebovala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, boli popisované podobné skúsenosti u žien po prekonaní infekcie COVID-19. Dicynone 500mg môžete užívať každých 8 - 12 hodín, najviac však krátkodobo každých 6 hodín. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Baliva18

    Dobrý večer pán doktor. Mám 39 rokov. V marci som bola na ockovani Astrou. Od vtedy mám problémy s menštruáciou. Spočiatku krvácanie, následne nonstop špinenie a potom opäť neskutočne silné krvácanie s veľkými zrazeninami. Bola som u svojho obv. gynekológa, najskôr mi predpísal Duphastone na 10 dní. Ukľudnilo sa to a konečne som týždeň nekrvacala ani nešpinila. Po vybratí som začala znova krvácať, 2 dni normálna menštruácia a potom opäť extrémne silná. Pán doktor mi poradil užívať Ascorutin, ale nezlepšílo sa to ani po cca týždni. Teraz je krvacanie bez veľkých zrazenin, ale 1 tampón resp. 1 vložka mi vydrží max 1 - 1,5 hod. Opäť som sa kontaktovala s doktorom a dnes mi predpisal Dicynone tabl. 500 mg 2x 1 denne + naďalej Ascorutin . Myslíte, že to zaberie a po akej dobe? Alebo je namieste už riešiť iný postup, napr. čistenie. Iné ťažkosti okrem krvácania nemám, nebolí ma hlava, nezvracala som, nemám zavrate, len už začínam byť slabšia a unavenejšia. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko sa takto vyjadriť k príčine silného krvácania, keďže nepoznám USG nález, ani ostatné nálezy vyšetrení, či výsledky odberov. Ak nezaberie farmakologická liečba, bude vhodné uvažovať o kyretáži, prípadne hysteroskopii s kyretážou, pri ktorej sa prezrie celá dutina maternice a zistí možná príčina krvácania. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.