Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Menštruačný cyklus

    , Autor: barbora-15

    Dobrý deň, chcem sa spýtať,mám 28 rokov, som panna, na gynekologickom vyšetrení som ešte nebola, áno viem, mala by som ísť, teraz aj dosť odkladám vyšetrenie zo strachu z pripomienok lekára, kde som bola doteraz. Vždy cca 3 dni pred menštruáciou mám špinenie s trochou krvi bez bolesti, potom príde menzes, prvé 2 dni sú bolestivé s dosť silným krvácaním, potom 3 dni pokračujú bez problémov. Medzi jednotlivými menzesmi mavam výtok, niečo ako vlhká pri vzrušení, musím použiť intimku, inak mám mokré nohavičky. Niekedy hneď po menzese, inokedy týždeň mám pokoj, potom výtok a zasa týždeň nič. Je to normálne takýto cyklus? Teraz sa mi prvý krát stalo aj to, že 4 dni po menzese som krvacala, ale len slabo, na nohavičkách som krv neobjavila, bol to len slabý výtok krvi.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ťažko posúdiť iba na základe Vášho opisu fyziológiu Vášho menštruačného cyklu. Špinenie pred menštruáciou je pomerne bežné. Pošva aj za normálnych okolností produkuje sekrét, nemusí sa hneď jednať o patológiu. U niektorých žien pošva produkuje väčšie množstvo sekrétu a môže to byť obťažujúce.Nebudem Vás moralizovať, ale odporúčam návštevu obvodného gynekológa, vo vlastnom záujme. Ak ešte pohlavne nežijete, odporúčam očkovanie proti HPV - Gardasil.

Podobné otázky

  • Doplnenie otázky - špinenie

    , Autor:

    Dobrý deň, vo svojej predošlej otázke som zabudla spomenúť dilemu medzi samotnou menštruáciou a implatačným krvácaním. Neviem medzi tým rozdiel okrem toho, že pri impatačnom krvácaní je tá menštruácia slabšia. Od obeda nastúpili už aj bolesti a tok krvi sa trocha zintenzívnil, krv je svetločervená s prímesou tmavej červenej lepkavej krvi. Ako som spomenula, mali sme chránený pohlavný styk, priateľ kontroloval 2 z 3 kondómov posledný sme nekontrolovali nakoľko nevyvrcholil a trvalo to krátko. Krvácanie je ako vravím trocha intenzívnejšie no na moje pomery slabšie než som zvyknutá. Doposiaľ bola silnejšia. (Menštruačný cyklus 29/30 až max z času na čas 31 dňový, ako práve v tomto prípade. Minulý mesiac mi začala menstruacia 29 februára a trvala normálne a bola aj normálnej intenzity) Mohli by ste mi prosím poradiť aj s týmto ?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste mali chránený pohlavný styk, nad implantačným krvácaním uvažovať nemusíte. Tehotenstvo je za daných okolností veľmi málo pravdepodobné. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • problém

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, už som písala ohľadom vyvolavaniu menzesu. (19.1 som užila Apreg, menzes mi meškal tak mi doktorka pichla vyvolávaciu injekciu a šesť dní na to som ju dostala 24.2). Mala som dostať menzes v stredu podľa poslednej menštruacie, mám pravidelný cyklus teda tých 30-32 dní, mešká mi druhý deň. Styk som nemala od posledného menzesu. Tento mesiac som však aj odpadla, a mala som relatívne dosť stresu. Už cca týždeň mám bolesti v podbrušku, posledných päť dní to bolo dosť no dnes už skoro nič necítim. Ako dlho mám čakať kým príde ? kedy je potreba to riešiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, dva dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov a okolností, najmä stres, zmena životosprávy, celkovo životného štýlu, nedostatok spánku, choroba, … Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menzes

    , Autor: Patiik

    Dobrý večer, mám 6 mesačného chlapčeka a s manželom sme posledný mesiac mali dosť často pohlavný styk bez ochrany a neskončil to vo mne. Menzes som po pôrode dostala až b januári, a tento mesiac mi už 4 dní mešká, myslite si ze to môže súvisieť s korením alebo môže byť v tom zasa tehotnosti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Štyri dni meškajúca menštruácia však ešte nič neznamená. Ak ešte kojíte, menštruačný cyklus môže byť úplne nepravidelný. Samozrejme, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo. Odsledujte si to.

  • krátky cyklus

    , Autor: Tati123

    Dobrý deň, brávala som hormonálnu antikoncepciu približne 2 roky a v auguste 2022 som ju vysadila. Po vysadení som mávala menštruačný cyklus dlhý len 20-21 dní, potom sa mi to na chvílu upravilo na 28 dní a teraz posledné 3 razy mám zase cyklus len 20-21 dní. Chcela by som sa opýtať, či je to normálne alebo sa mám objednať na vyšetrenie kvôli tomu ku gynekológovi, poprípade k inému lekárovi? Moja hmotnosť ani životný štýl, sa velmi nezmenila od vysadenia antikoncepcie, je v norme ani neviem o tom, že by som mala problémy so štíznou žlazou, aj ked zvažujem aj také vyšetrenie, aby som vedela čím je ten krátky cyklus spôsobený? Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin kratšieho menstruačného cyklu môže byť viacero. Nemusí sa však jednať o patológiu. Sú ženy, ktoré majú normálne kratší cyklus, rovnako tak niektoré ženy majú aj dlhší cyklus. Ak chcete menštruačný cyklus 28 dňový, inak, ako hormonálnou antikoncepciou sa to neupraví. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dobrý deň

    , Autor: Gustavo

    Môžete mi poradiť kedy je ovlacia na 40 dňový cyklus

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to sa nedá presne povedať. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré fungujú nezávisle od seba, pričom na seba nadväzujú. Pri štandardom 28 dňovom cykle dochádza k ovulácii na 14. - 16. deň cyklu. Pri 40 dňovom cykle môže tiež dôjsť k ovulácii na 14. - 16. deň cyklu, ak máte predĺžený iba menštruačný cyklus a ovulačný cyklus ostáva nezmenený. Ťažko povedať.