Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
18,770 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ascus znamena stale hpv?

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den,

    ja mam za sebou cytologiu s vysledkom ascus (vzorku brali minuly mesiac). Doktorka ziadala pre istotu aj o dodatocne zistenie virusu hpv.

    Dnes ju zastupoval iny doktor, ktory mi urobil kolposkopiu s tym, ze ked bude tam vidiet nieco patologicke, tak urobi aj biopsiu. Avsak, povedal, ze nevidi tam nic zle, ani ranku, nic, jedine, ze reagoval krcok na nejake serum, a z toho usudzuje, ze povrch mam trosku citlivejsi a z toho dovodu mam jemny ruzovy fliacik po styku.

    Zatial nevieme, ci ide o hpv (mam manzela 13 rokov a pre d nim som mala 1 priatela, ktory ma podvadzal a mala som pri nom stale zapaly mocovych ciest), ale odporucal mi hpvirin a deflagyn, aby som ich zacala pouzivat.

    Myslite si, ze pri kolposkopii uz je vidiet, ci mam hpv?

    Strasne sa bojim...

    Dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, netreba si mýliť cytologický nález a prítomnosť HPV, sú to dve samostatné vyšetrenia. ASCUS znamená atypické bunky neznámeho významu. Bunky v mikroskope nevyzerajú úplne normálne, ale ani ako predrakovinové alebo rakovinové bunky. Najčastejšie je to spôsobené miernym zápalom. Väčšinou stačí zopakovať ster o 4 až 6 mesiacov. Pokiaľ je HPV pozitívne a ASCUS pretrváva, odporúča sa kolposkopické vyšetrenie, prípadne sa dá uvažovať o biopsii, či realizácii konizácie. Väčšinou však ide o ľahké zmeny, ktoré sa vyhoja samy. Môžete si realizovať kúru DeflaGynom, PapiloCare alebo RegreSILom, ktoré by tomu mohli pomôcť. Čo sa týka samotnej infekcie, HPV je častou príčinou bunkových zmien krčka maternice. Je to vírus, takže infekcia môže vymiznúť, môže však aj pretrvávať. Je to napríklad ako s chrípkou. Infekcia príde, pretrváva a vymizne. Ide o to, či spôsobí nejaké následky, čo sú v prípade HR HPV najmä bunkové zmeny na krčku maternice. Ak má organizmus dobrú imunitu, s infekciou si poradí. Kolposkopické vyšetrenie slúži na podrobnejšie vyšetrenie krčka maternice. Nezistí sa ním prípadná prítomnosť HPV. Z opisu nevidím dôvod na obavy. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.