Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Je väčšie riziko rakoviny prsníka po potratoch?

    , Autor: laura207

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať, mam väčšie riziko, že ochoriem na rakovinu prsníka ak som prekonala už 2 potraty, oproti zenam ktore nikdy potrat neprekonali?
    Islo o missed abort, teda samovoľne potraty v prvom trimestri.

    Niekde som tuto informáciu čítala a dosť ma znepokojila. Je to pravda? Zvyšuje sa riziko?
    Chcela by som vedieť Váš názor.



    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, existuje viacero faktorov, ktoré zvyšujú riziko rakoviny prsníka. Bavíme sa iba o riziku ochorenia, nie automaticky o ochorení. Medzi tieto faktory patrí najmä genetika, vek, telesná konštitúcia, skorý nástup puberty a naopak neskorá menopauza. Čo sa týka samovoľných potratov, bolo robených viacero výskumov. Výsledky výskumov, ktoré hľadali možný súvis medzi samovoľným potratom a rakovinou prsníka, nie sú jednotné. Niektoré z výskumov žiaden súvis neobjavilo. Je možné, že súvis môže byť u tých žien, ktoré mali viacero samovoľných potratov, alebo že potrat zvyšuje riziko rozvinutia rakoviny prsníka u žien v neskoršom veku, keď už je žena v menopauze. Na svete je enormné množstvo žien, ktoré potratili raz, či dvakrát a nemyslím si, že každá druhá z týchto žien bude mať rakovinu prsníka. Ak ste prekonali dva zamlčané potraty v I. trimestri za sebou, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické vyšetrenia.