Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Plánovanie IVF po kyretáži

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Už som dva mesiace po kyretáži (missed abortion 9tt). Mám za sebou aj prvú menštruáciu, no na sone stále bolo vidno malé nevyčistené miesta. Z druhou menštruáciou že by malo všetko ísť preč. Máme naplánované už aj druhé IVF.
    Chcem sa opýtať, keď som už mala menštruáciu môžem ísť na wellness dovolenku ? (Výrivka, sauna). Bolesti ani špinenie nemám.
    A keď som sa nevyčistila pri prvej menštruácii aký je predpoklad že pri druhej bude všetko tak ako má byť? Aby som mohla podstúpiť druhý KET.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s wellnesom by som narábal opatrne, obzvlášt, keď máte naplánovaný embryotransfer, aby nedošlo k vzniku bakteriálnej vaginózy, či vzniku vaginálnej infekcie, ktorá by mohla prípadný embryotransfer oddialiť. Ak už aj navštívite saunu, či vírivku, odporúčam si večer realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať vaginálne probiotiká. Nevidel som USG nález, preto sa Vám k stavu v dutine maternice neviem objektívne vyjadriť. Ak by však bol na USG potvrdený cievny tok, bolo by potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Rovnako tak sa ich nebojte pýtať v prípade nejasností.