Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krčok

    , Autor: Suellin

    Dobrý deň. Po pórode 4 mesiace, si nedokážem dať tampon. Krčok maternice je hrozne nízko a na dotyk je drsný akoby rozrezaný. Čo robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia zhodnotí nález a bude Vám vedieť povedať viac. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo po konizacii

    , Autor: Bejma

    Dobrý deň som mesiac po konizacii z výsledkov zišlo že som mala ľahkú dysplaziu. Chcem sa spytat ma konizacia vplyv na otehotnenie a samotné tehotenstvo? Čítala som že sa zvyšuje riziko potratu v takomto prípade keďže je ten krčok menší. Je to naozaj tak?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri rozsiahlejších konizáciach až amputáciách krčka je zvýšené riziko potratu alebo predčasného pôrodu. Ak však u Vás bola robená primeraná konizácia, vyčkal by som aspoň tri mesiace a až následne sa snažil otehotnieť. Nepoznám však konkrétny nález ani všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý deň chcem sa opýtať čo presne znamenajú tieto výrazy. Viem že nález je zlý od 26tt mám 2x1 magnoslov progesteron 2-0-3 ležím panvou hore. teraz som 31tt. Bola som hospitalizovaná v každých papieroch napisane niečo iné každý povie niečo iné????stále mi nebolo úplne vysvetlené čo čo znamená a začínam mať z toho tak sa obraciam na vás:).
    Dĺžka hrdla 6,5mm (v 26tt bolo 5,1mm)
    Funelling áno v tvare U
    Záver Aktiv. CL 6,5mm s u funellingom 22.0mm(v 26tt bolo 22.82)
    V správe z nemocnice cervikometria 9mm funeling v t tvare V branka 8mm otvorená po kontrole o pár dni cervikometria aktívna dĺžka 13mm nálevka 12mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, CL je skratka pre Cervical Length (dĺžka krčka), teda aký dlhý je celý krčok. Funneling je vnútorné otváranie sa a Aktívna Cl je aktívna dĺžka krčka, teda dĺžka krčka, ktorá ešte nie je otvorená a "drží". Vnútorná otvorená časť krčka môže mať tvar U alebo V. Čo sa týka hodnotenia cervikometrie, teda krčka maternice, záleží od viacerých okolností. Inak sa meria krčok maternice v II., trimestri, kedy ešte nie je rozvinutý dolný segment maternice, ako v III. trimestri, či ku koncu III. trimestra, kedy je už rozvinutý dolný segment maternice. Váš nález na krčku naozaj nie je ideálny. Ak ste s takýmto nálezom vydržali 5 týždňov, bolo by dobré vydržať ešte aspoň 3 - 4 týždne, samozrejme najlepšie čo najdlhšie. Takto sa Vám neviem viac a bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov.

  • Výsledok

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý den,
    rada by som sa opýtala čo znamena výsledok kolposkopie:
    TZ s metapl. epitelom bez sigf.dysplazie
    Cytol.exocervix v norme endocervix - cervicitida v.s
    Reaktívne zmeny endocerv.bb
    Môže mi tento nález robit svrbenie a zápaly? Bolo by vhodné užívať deflagyn?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, TZ je transformačná zóna, ktorá je súčasťou krčka maternice, kde dlaždicové bunky, ktoré tvoria ektocervix prechádzajú do žľazových buniek, ktoré tvoria endocervix. Je to teda hranica medzi sliznicou na krčku maternice a sliznicou kanála krčka maternice. V tejto oblasti krčka maternice sú žľazové bunky, ktoré tvoria endocervix, pomaly nahradené dlaždicovými bunkami. Tento proces sa nazýva skvamózna metaplázia. Výsledkom je, že ektocervix sa časom zväčšuje a endocervix sa zmenšuje. Transformačná zóna je normálnou súčasťou krčka maternice. Vo výsledku máte zachytené zápalové zmeny, nejedná sa však o dysplastické zmeny, teda krčok maternice máte bez patologických bunkových zmien v zmysle prekancerózy. DeflaGyn si aplikovať môžete, určite si nepoškodíte, iba pomôžete. Dobré je tiež realizovať si každý druhý mesiac 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Konizacia

    , Autor: kika2009

    Pan doktor dostala som zaroven odpoved na resekcne okraje od lekara co ste pisali ze nebolo jednoznacne napisane v hystologii. Doktor, ktory ma operoval mi napisal, nasledovne:
    Resekát z endocervixu je negatívny a k okrajom ektocervixu sa nevyjadrili patologovia, brali sme čo najmenšiu časť porcia . Okraje sú skoagulované .
    1. Otazka co znamena tato odpoved lekara? Co je skoagulovane?? Ked tam pisal ze brali co najmensiu cast porcia znamena , ze tam mohlo nieco ostat??
    2. Mohli by ste napisat prosim Vas ake su Vase skusenosti, ci sa to zvikne pacientkam vratit??
    3.pisete ze pri tomto proteinu ki67 sa rychlo siri rakovina, moze byt, ze ak mi tam nieco zostalo tak za 3 mesiace kym pojdem na kontorlnu onkocytologiu sa to zvrhne na invazivny karcinom?
    Dakujem za Vasu trpezlivost ku mne a Vasu pomoc, velmi vela ste mi pomohli , tym ze ste mi slusne a hlavne odborne napisali. Som sa trosku ukludnila. Poprosim Vás velmi pekne este za odpoved na vyssie uvedene otazky. Pekny zvysok dna prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné sa snažiť ukľudniť. Zlé psychické nastavenie ničomu nepomôže, iba veci zhorší. Za tri mesiace Vám invazívny karcinóm nevznikne, je to extrémne nízka pravdepodobnosť. S karcinómom sa stretávame typicky u žien, ktoré zanedbávajú preventívne prehliadky. Sú ženy, ktoré nemajú absolvované preventívne prehliadky 10, 15 a viac rokov a na ambulanciu už prichádzajú v čase, keď je väčšinou neskoro. Ak bol endocervix negatívny, znamená to, že zlé bunky sa nenachádzali vo vnútri krčku, čo je veľmi dobre. Čo sa týka exocervixu, teda vonkajšej - viditeľnej časti, ak sú okraje skoagulované, nie sú hodnotiteľné, pretože je tkanivo porušené teplom pri elektrokoagulácii, ak sa použila slučka. Pred samotným začatím konizácie sa však na krčok aplikuje špeciálne farbivo, ktoré zafarbí dobré bunky a tie zlé nie, tým pádom je vidieť hranicu medzi dobrým a zlým tkanivom. Ak sa rez vedie v dobrom tkanive, je malá pravdepodobnosť, že by niečo na krčku ostalo. Ak bolo odstránené všetko, ste prakticky vyliečená. Stav však treba aj naďalej pravidelne a intenzívne sledovať.

  • Konizácia

    , Autor: Kristína2019

    Dobry vecer prajem,
    pisete nasledovne:
    Dobrý deň, za daných okolností je určite potrebné onkocytologické vyšetrenie skontrolovať a v pravidelných intervaloch (minimálne á 6 mesiacov) kontrolovať. Určite sa dajte zaočkovať proti HPV. Z výsledkov histopatologického vyšetrenia to vyzerá tak, že bolo odstránené všetko, patológovia však zvyknú popisovať resekčné okraje, ktoré by mali byť čisté, teda že zmenené bunky neostali ja krčku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

    Mne prosím Vás podla mojich vysledkov napisali patologovia ze su resekcne okraje ciste? Pise sa tam niekde ze je ten krcok cisty? Ake su prosim Vás Vase skusenosti, pacientky s takymto vysledkom maju uz "pokoj" po konizacii? Mne odporucili kazde 3 mesiace kontrolne onkocytologie. Ak budem pravidelne chodit na kontrolne cytologie vcas sa zachyti zmena ? Nebolo by lepsie amputovat maternicu? Prepacte naozaj nechcem vyrusovat ale zaujima ma Vas nazor. Dakujem pekne. Zaockovat sa isto dam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nie je to tam jednoznačne napísané. Nebol som však pri operačnom výkone, takže neviem, ako krčok vyzeral, aký rozsah lézie na krčku bol, ani ako presne prebiehal zákrok. Máte prakticky tri možnosti. Prvou je pravidelné sledovanie, kontrola o tri mesiace a potom o 6 mesiacov, ako som už písal a ako Vám aj bolo odporúčané. Druhou je možnosť rekonizácie alebo amputácie krčka maternice a treťou, najradikálnejšou, je odstránenie celej maternice s ponechaním vaječníkov. Všetko sa však odvíja od toho, či ešte plánujete mať deti. Ak áno, je vhodné to riešiť čo najskôr. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.