Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Užívanie Anopyrin

    , Autor: Zuzna

    Dobrý deň. Už pred tehotenstvom som užívala 1x 100mg Anopyrin denne kôli cievnemu ochoreniu. Mám periférne ochorenie ciev. Môj gynekológ mi to doporučil užívať aj počas tehotenstva. Som už 39 týždeň a stále ho užívam. Prosím vás nemôže to spôsobiť komplikácie pri pôrode? Alebo ho mam radšej vysadiť? Môj doktor sa k tomu nevyjadril. Je s ním dosť ťažká komunikácia a teraz ma dovolenku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nutné okamžite vysadiť Anopyrin a nahradiť ho aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu! Anopyrin sa užíva najneskôr do 36. týždňa tehotenstva, väčšinou však do 34. týždňa tehotenstva, kedy ak je potrebné pokračovať v liečbe riedenia krvi, Anopyrin sa nahrádza injekciami nízkomolekulárneho heparínu. Predpokladám, že ste v sledovaní hematológa, či angiológa, ak máte nasadenú liečbu na riedenie krvi pre cievne ochorenie, takže je potrebná čo najskoršia kontrola. V 39. týždni tehotenstva by ste mali už mať realizované tehotenské poradne v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.