Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krcok

    , Autor: mirka3171996

    Dobrý deň. Prosím vás, som 30+2tt a gynekológ mi nameral krčok 33mm. Neotváram sa. Povedal mi, že radšej o dva týždne kontrola. Nariadil mi kľudovy režim, magnézium a nospu. Myslíte si, že mi hrozí predčasný pôrod s týmto nálezom?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nie je prítomný funneling (“otváranie zvnútra”), nemusíte sa obávať. Dostali ste odporúčania a preventívne bol nariadený kľudový režim. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Krcok

    , Autor: Patuska106

    Viem vám dať bližšie ..v správe má písané že má anémiou I.st. WHO,chróm,VAS
    Má tu písané TVS:cervix 31mm, so štruktúrou imponujucej skôr ako myon
    A v prepustacej správe ma písané
    Tvs: uterus v AVF,myonatozne zväčšený ,95x50mm LxAP v oblasti endocerv kanála prevažne hypoechenny útvar 17x12mm

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o myóm, tak s najväčšou pravdepodobnosťou to zhubné nie je. Myómy sú nezhubné nádory svaloviny maternice. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Krcok

    , Autor: Patuska106

    Dobrý deň mala by som na vás otázku mojej mamine našli na krčku maternice nádor veľkosti 3cm bola v nemocnici na odobratie vzorky chcela by som sa spýtať aká je šanca žeby bol ten nádor zhubný ?...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Nie všetky nálezy na krčku sú automaticky zhubné. Možností je však viacero. Viac Vám takto nepoviem.

  • Krčok maternice

    , Autor: Makouko

    Dobrý deň.. Chcela by som sa spýtať.. Pri sexe s manželom mam citlivý krčok maternice.. Keď som si ho nahmatala tak ako keby som mala na ňom malé hrčky alebo výrastky, alebo ako to nazvať? Je to nejaký problém? Lebo ja neviem aký má byť krčok maternice, ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Krčok maternice j za normálnych okolností hladký. Nemusí sa však u Vás jednať o patológiu. Pri nejasnostiach, ako aj ťažkostiach odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Spinenie po hysterektomii

    , Autor: Marsia

    Dobrý deň, 11. Januára som podstúpila operáciu, kde mi bola vyoperovana maternica, vaječníky mi boli ponechané aj krčok. Mám teraz obdobie kedy by som mala mať menštruáciu a mám asi tretí deň slabý výtok hnedej farby. Po operácii mi bolo povedané, že slabé spinenie môžem mávať. Chcem sa len opýtať, či je to normálne, na kontrolu idem za štyri dni. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám bola realizovaná tzv. supravaginálna hysterektómia, kedy sa ponecháva krčok maternice, žena môže mať v čase, kedy by mala menštruáciu, slabé špinenie. Je to individuálne, aj v závislosti od toho, koľko tkaniva krčka a eventuálne aj tkaniva nad krčkom bolo ponechané. Odsledujte si to. Ak nemáte bolesti, ani krvácanie, iba špinenie a nemáte žiadne iné ťažkosti, postačí plánovaná kontrola. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.