Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,247 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otehotnenie

    , Autor: Mooly

    Dobrý deň pán doktor,
    Chcela by som sa spýtať či je bezpečné otehotnieť pár dni po dobratí atb. Polygynax.
    Ďakujem

Podobné otázky

  • Po kyretazi

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    mam otazku, od kedy je povoleny pohlavny styk po kyrazi? (zatial stale nebol)
    Kyretaz bola po missed abortion v 10tt.
    o 3 dni to bude uz 6 tyzdnov od zakroku.
    Prva menstruacia uz bola, kontrola po nej taktiez kde moja Dr. potvrdila ze vsetko je v poriadku.
    A este sa chcem opytat na pouzivanie tamponov pri dalsej menstruacii, je to uz bezpecne?
    alebo sa este odporucaju vlozky ako pri 1.menstruacii?

    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pohlavný styk mať môžete, dávajte si však pozor na otehotnenie. Môžete používať aj tampóny.

  • Plánovaná gravidita

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. Moje 1.tehotenstvo sa skončilo MA v 6tt, príčina sa ďalej neskúmala. Teraz mam obavy, aby sa to nestalo opäť. Mam 33 rokov. Chcem sa opytat na vplyv stresu a vypätých situácií na tehotenstvo . Nepracujem manuálne , no v práci sa občas cítim napätá a v strese. Dochadzam hromadnou dopravou, a potom este 15 min peši. Do akej miery môže väčšie množstvo pohybu a vypäté situácie spôsobiť potratenie? Este mam otázku ohľadom užívania kys.listovej pri plánovaní tehotenstva . Aký preparát/ktorý produkt je najvhodnejší ? Na trhu je ich veľa. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa mňa sa nemusíte obávať. Ak dôjde k zamlčanému potratu do 8. týždňa, príčina môže byť genetická, hematologická, či endokrinologická. Štandardne je postup taký, že ak nedôjde k dvom potratom za sebou, nie je potrebné realizovať špecializované vyšetrenia. Ak by však došlo opäť k potratu, bude potrebné realizovať všetky spomenuté vyšetrenia. Pri plánovaní tehotenstva je vhodné užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne. Na trhu je viacero preparátov kyseliny listovej, všetky však majú prakticky rovnaké zloženie. Výber je na Vás. Dochádzanie do práce pešo nemá vplyv na otehotnenie.

  • Ovulacia-otehotnenie

    , Autor: matulka537

    Dobrý deň . mám otázku ohľadom možnosti otehotnenia. Dňa 8.10 som mala nechránený pohlavný styk. S partnerom sme si dávali pozor a však stať sa mohlo čokoľvek. Dňa 20.10 som dostala štandardne menštruáciu. Krvácanie bolo ako vždy . Teraz by som mala mať po správnosti ovuláciu no mam zmiešane pocity, jemne ma bolí podbruško a mam citlivejšie prsia. Takéto príznaky som pri ovulácií nikdy nemala, skôr zvyknem mať zvýšený výtok a jemne špiním. Neviem či je to bežné. Je možné že som otehotnela aj napriek menštruácií ktorá bola? A už by mi dajme tomu dnes test ukázal tehotenstvo? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Niektoré ženy počas prvých týždňov tehotenstva špinia v pravidelných intervaloch pripomínajúcich menštruáciu. Za daných okolností by už mal byť tehotenský test pozitívny. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Výrastok

    , Autor: Emka196

    Dobrý deň, asi pred tromi rokmi som si v pošve našla výrastok. Nevedela by som o ňom, pretože sa nachádza asi 5-8cm od vchodu pošvy, no začala som užívať hormonálny krúžok a pri jeho zavádzaní som si tento výrastok našla. Navštívila som s ním aj svoju gynekologičku, pred asi dvoma rokmi, no jej reakcia bola asi taká, že najskôr mi výrastok nevedela vôbec nahmatať a tvárila sa, že si vymýšľam, no potom ho konečne nahmatala a jediná jej odozva bola, že sa s tým nikdy nestretla, že to je asi nejaký lymfatický výrastok, že sa mám ozvať ak sa to zmení. Odvtedy som sa k tomuto výrastu čo sa vyšetrenia týka, nevracala, avšak často naňho myslím i na to, že by som rada vedela čo to je, či to nie je niečo vážne a či mi to nebude zavadzať napríklad pri snahe o otehotnenie. Výrastok je pomerne dosť veľký asi 4cm. No väčšina jeho časti sa akoby schováva v tkanive pošvy a vytŕča asi len 1,5cm. Nemá hladký povrch, akoby sa v tom nachádzali i priehlbinky alebo podobne. Vo všeobecnosti nemám takmer žiadne ťažkosti. No za poslednú dobu sa mi cyklus z 28 dní predĺžil na 35 a mám napríklad problém pri zavádzaní tampónu pretože mi výrastok zavadzia. Chcela by som sa spýtať, neviete, čo by sa to v mojej pošve mohlo nachádzať a čo by to mohlo byť? Na dotyk to trochu bolí, ale je to akoby taká tupá bolesť. Zrejme sa to nachádza blízko krčku maternice.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, takto bez vyšetrenia sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam, ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, navštíviť vyššie pracovisko v nemocničnom zariadení.

  • Vysoke hodnoty prolaktinu

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, snazime sa o nase prve dietatko od zaciatku tohto roka. Otehotneli sme na 3 cyklus, ale v 11 tom tyzdni som mala spontanny potrat. Teraz sa pokusame znovu, ale znepokojuju ma vysoke hodnoty prolaktinu v krvi. Testy boli robene rano po prebudeni, na 5.den cyklu. TSH 1.59mIU/L, FSH 5.4IU/L, LH 3.6IU/L, oestradiol 124pmol/L, ktore boli podla rozboru ok, ale prolactin je velmi vysoky 842 mIU/L. Zijem v UK a doktori tu nie su velmi ochotni poradit. Mohla by mat tato hladina vplyv na otehotnenie/ potrat? Ovulacie mam zatial stale vzdy okolo 17 - 20 dna cyklu. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hyperprolaktinémia môže spôsobovať rôzne ťažkosti, ako u žien, tak aj u mužov. Áno, môže spôsobovať neplodnosť, poruchy menštruačného cyklu, ale aj problémy s otehotnením. Príčin môže byť viacero. Medzi časté príčiny hyperprolaktinémie patrí nádor hypofýzy (prolaktinóm), ktorý prispieva k nadmernej produkcii prolaktínu, zároveň je potlačená produkcia pohlavných hormónov (estrogén u žien a testosterón u mužov). Existujú však aj iné príčiny ochorenia, vplyv majú niektoré liečivá - napríklad hormonálne lieky, lieky na znižovanie krvného tlaku alebo niektoré antidepresíva a antipsychotiká a poruchy štítnej žľazy, obličiek, či pečene. Dočasné zvýšenie hladiny prolaktínu sa môže objaviť aj v dôsledku stresu, prehriatia organizmu alebo hladovania.