Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cytologia

    , Autor: Klára1226

    Dobrý deň ešte by som sa chcela spýtať ohľadne ten cytologie na preventívke. Týka sa to aj takých chorôb ako je HIV a podobne aj to dokáže zistiť tá klasická cytologia a ešte tam prenos prostredníctvom wc je respe uteráku neumytych rúk po wc. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú prítomné bunkové zmeny na krčku zistené pri štandardnom cytologickom vyšetrení, jednou z možných a najčastejších príčin je prítomnosť HPV. Následne sa realizuje HPV typizácia, teda výter z krčka na HPV, čo je iný typ výteru a iná metóda vyšetrenia. Čo sa týka HIV, protilátky proti HIV sa zisťujú odberom krvi. Nezisťuje sa to pri cytologickom výtere z krčka.

Podobné otázky

  • Hysterektómia

    , Autor: Cynthia22

    Dobrý deň, čaka ma laparoskopicka hysterektómia z dovodu silbeho krvaciacia a myomu 9 cm. Moja otazka znie ci je lepšie si krcok ponechat alebo vybrat ho spolu s maternicou. Vajecniky mi zostavaju nakolko mam 41 rokov. S krckom mam ale opakovane problemy. Po porode cytologia krcka III, teraz rok a pol cytokogia II. Obavam sa pooperačnych ťazkostí s inkontinenciou a suchostou vaginy. Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa dá laparoskopicky odstrániť iba s krčkom, keďže sa vyberá cez pošvu. Pri ponechaní krčka (supravaginálna hysterektómia) sa operuje cez rez na bruchu. Ak však boli aj v minulosti nálezy bunkových zmien na krčku maternice, je vhodnejšie ho odstrániť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete byť operovaná, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Očkovanie HPV

    , Autor: Alenka15

    Dobrý deň,
    pri preventivnej prehliadke mi vyšlo HPV pozitívne a cytológia negatívna. Typyzácia ukázala kmeň HPV 31. Lekár mi odporúčil očkovanie avšak dočítala som sa, že očkovanie je účinné len proti kmeňom, proti ktorým telo doteraz nebolo vystavené. Má teda očkovanie zmysel aj v tomto prípade? Resp. má zmysel proti ostatným kmeňom, ale ak už nejaký mám bude to účinné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV má zmysel vždy. Aj keď ste pozitívna proti typu 31, nie ste ešte pozitívna proti všetkým najrizikovejším HPV typom, ktoré priamo majú vplyv na vznik karcinómu krčka maternice. Určite sa nechajte očkovať vakcínou Gardasil 9. Bude Vás to celé stáť okolo 450€, nakoľko jedna dávka stojí cca 145€ a na doživotné úplné očkovanie sú potrebné 3 dávky, ale investujete do svojho zdravia a určite to stojí za to.

  • Zapal

    , Autor: Nikaaaaa

    Dobrý deň,
    p.doktor opäť mi vyšla cytologia reaktívne zmeny, tak ako aj minule. Moj gyn.povrdal že sú to zápalové zmeny. Nieje to problém alebo sa môžu časom z zápalových zmien prejsť na rakovinové? Bola som očkovania na hpv v neskoršom veku (25), bolo to pred 15 rokmi, je vhodné sa preockovat?
    A aký je váš názor na vaginálne výplachu, v príde neustálych zápalov.
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu mi nie je celkom jasný výsledok onkocytologického vyšetrenia. Ako vedľajší nález môžu byť popisované zápalové zmeny, či prítomnosť kvasinkovej infekcie. Ak ste očkovaná 3. dávkami proti HPV, očkovacia látka Vás chráni doživotne a nie je potrebné preočkovanie. Vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom si môžete realizovať. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať priamo Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná detailné výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • Genitálne papilómy

    , Autor: Evitkas

    Pekný deň. Po pôrode sa mi v pôrodnej jazve objavili papilómy. Bola som na chirurgickom odstránení, ktoré nepomohlo. Mám ich vo vnútri. Moja gynekologička túto vec veľmi nerieši, nespravila mi ani ster na zistenie typu hpv. Odporučila len čakanie, na to kým zmiznú, vraj to raz zmiznúť musí. Cytológia pred dvoma mesiacmi bola v poriadku, ja mám však obavu, aby to neovplyvnilo aj krčok, keďže je to agresívne. Užívam už tretí mesiac isoprinosine, dala som sa ockovat, no nevidím žiadnu zmenu. Zúfalo vás prosim o radu, pripadne kontakt na nejakú kliniku, kľudne aj súkromnú, kde by niekto môjmu problému venoval pozornosť. K tomu všetkému mám po dvoch kyretoch po pôrode zrejme aj zrasty na maternici, moja menstruacia je len slabé spinenie.
    Veľmi pekne ďakujem za vás čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kondylómy (condylomata acuminata, genitálne bradavice) spôsobujú najčastejšie nízkorizikové typy HPV, hlavne typ 6 a 11. Cytológia môže byť v poriadku, genitálne bradavice spôsobuje iný typ HPV vírusu, ako typy HPV spôsobujúce zmeny na krčku maternice. Očkovanie Vám už na daný typ HPV nepomôže, ak ste s ním prišli do kontaktu ešte pred očkovaním a teda máte už aj prejavy vo forme kondylómov. Váš organizmus si už vytvoril protilátky. Recidíva je pomerne častá, aj napriek chirurgickému ošetreniu. Kondylómy sa časom stratia aj samé, môžu sa však objaviť znova. Dôležitá je tiež podpora imunitného systému, ktorá už u Vás prebieha.
    Čo sa týka lokálnej liečby, v liečbe sa používa preparát Wartec, Imiquimod 5% krém, Podofylotoxín krém, výborný je krém Aldara, ktorý stimuluje imunitu a dá sa zbaviť kondylomov aj natrvalo. Často sa využíva aj chirurgická liečba, okrem excízie (vyrezania) sa využíva aj kryoterapia (zmrazenie), CO2 ablačný laser, či pulzný farbivový laser. Niekedy sa chirurgické ošetrenie realizuje vo viacerých etapách. Môžete vyskúšať aj istú formu samoliečby, ktorá je však menej účinná. Na samoliečbu môžete použiť najmä lokálne aplikované kozmetické prípravky s obsahom rastlinných výťažkov, napríklad Epigen sprej, či Epigen Intim gél. Vyskúšať sa môže napríklad aj Gynella Silverstone Foam. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vhodná je tiež konzultácia s dermatovenerológom.

  • Zvýšená cytológia

    , Autor: NikaDurdy

    Dobrý deň prajem,

    Po poslednej preventívnej prehliadke mi zo vzorky z krčka maternice našli zvýšenú cytologiu. Doktorka mi povedala, že nastal malý rast buniek. HPV je negatívne, ďalšia cytológia o pól roka.
    Nemám sa síce báť, ale je možné, že by sa do pól roka začal rýchlejší rast buniek? Znamená to automaticky onkologické ochorenie alebo sa to nejako chirurgicky odstraňuje. Neviem si to vôbec predstaviť. A úprimne predsa len mám obavy.
    Viem, že nemáte moje výsledky, ale rada by som si prečítala aj Váš pohľad na danú vec. A či môžem nejako zabrániť tomu, aby sa to zhoršilo.

    Ďakujem za odpoved a prajem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že pod pojmom “zvýšená cytológia” ste mysleli zhoršenú onkocytológiu oproti poslednému výsledku. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak ste HPV negatívna a máte výsledok ASCUS, či LSIL, je potrebné skontrolovať ster o 4 až 6 mesiacov a poďľa toho ďalej postupovať. Zatiaľ si môžete realizovať vaginálnu kúru RegreSILom, či DeflaGynom. Ja sa Vám skutočne takto neviem bližšie vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.