Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Fluora

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či má každá žena rovnaku flóru /rovnaké baktérie a mikroorganizmi/, alebo každá inú? Ak inú dá sa nejak zistit aké osídlenie baktériami a mikrorganizmami konkrétne mám ja prirodzene? Pripadne gardnerella sa vyskytuje u každej ženy v malom počte prirodzene, alebo len u niektorej? Môže gardnerella vzniknúť aj bez styku? Pretože mne moja lekárka tvrdí že mi ju musel preniesť partner, vraj len pri styku. Lenže my sme sa s manželom nikdy nepodviedli a dokonca keď som ju mala tak sme predtým na základe opakovanej cca 1 a pol mesačnej liečbe streptokoka a stým spojených aj vyplachov styk ani nemali. Ako to teda prosím vás je a ako sa jej do budúcna dá predísť?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v pošve sa štandardne nachádzajú okrem laktobacilov aj epitélie, či tyčinky. V pošve je za normálnych okolností kyslé pH, tomu je prispôsobená aj vaginálna mikroflóra, ktorá by mala byť u každej ženy približne rovnaká. Gardnerella sa môže vyskytovať v pošve aj za normálnych okolností. Nie všetci sú zástancami jej liečenia. Pri jej premnožení, keď už žena začína mať ťažkosti, je potrebné ju preliečiť. Predísť sa infekcii dá podporením vaginálnej mikroflóry, užívaním desaťdňovej kúry vaginálnych probiotík.