Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gardnerella

    , Autor: Nykaaaa

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať či gardnerella musí byť zavedená zvonku, alebo je súčasť flóry a problém spôsobuje jej premnoženie napr. po opakovaných antibiotikach (pošvovych), prítomnosť aj iných infekcií (mykoza, streptokok), fajčenie, časté vyplachy a tak..môžem ju mat aj bez styku, alebo jej prítomnosť musí byť spätá s pohlavným stykom? A prečo sa vraví, že je pri novom partnerovi, to znamená že každý chlap ju má a prenáša? A ak sa prejaví po novom partnerovi, tak hneď alebo môže do nejakého obdobia napr. Do pol roka??
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď aj za vašu skvelú prácu,ktorou pomáhate veľa ženám, keďže máloktorý lekár má ochotu veci vysvetliť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, gardnerella môže byť súčasťou aj normálnej fluóry, tak isto ako aj ďalšie baktérie. Ak ale dôjde k premnoženiu, či už vplyvom porušenia vaginálnej mikroflóry po užívaní antibiotík, pri pomnožení aj iných druhov baktérií a u pacientky sa prejavia ťažkosti, je potrebné to liečiť. Samozrejme, časté vaginálne výplachy neprinášajú pozitívny efekt ale práve naopak. Gardnerella je nebezpečná najmä v tehotenstve. Pri zmene partnera alebo pri viacerých partneroch sa do istej miery mení aj osídlenie pošvy, prirodzené baktérie pošvy sa premnožia a spôsobia nerovnováhu a vznik bakteriálnej vaginózy. Nie je to však pravidlom. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Výsledky kultivácie

    , Autor: michaell25

    Dobrý deň.
    Dostala som dnes do mailu výsledky z kultivácie, ale moja dr je momentálne mimo a nemám ich s kým prekonzultovať, či je všetko v poriadku.
    Občas mávam taký vodnatejší výtok , ale ani nejak nezapácha, ani ma nič nesvrbí, nebolí, žiadne ťažkosti iné.

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie.....................pozit..++
    Leukocyty - PMN.............neprítomné
    lactobacillus................ojedinele
    Gram labilné paličky.........pozit..++
    G+ paličky...................pozit..++
    G- paličky...................pozit..++
    G+koky dvojice...............ojedinele

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: ojedinele Staphylococcus aureus
    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Lactobacillus sp.

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Gardnerella vaginalis

    Anaeróbna kultivácia:
    Nález: Negatívny

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je si realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, keďže sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu, teda miernu poruchu vaginálnej mikroflóry. Vaginálne probiotiká je najlepšie si aplikovať večer pred spaním.

  • Kultivácie

    , Autor: Mimi2711

    Dobrý deň,
    Už vyše pol roka sa liečim na rôzne typy ochorení vždy keď sa niečo preliečiť opäť sa objaví niečo nové dá sa prosím nejaká iná forma liečby okrem ATB podstúpiť alebo či sú tieto výsledky v poriadku a či je potrebné užívanie ATB?

    Mikroskopia - priamy preparát:
    Epitelie......................pozit..+ G- paličky...................pozit..++
    Leukocyty - PMN.............neprítomné G+koky dvojice................pozit..+
    lactobacillus...............neprítomné Gram labilné paličky.........pozit..++
    Mobiluncus sp.................pozit..+ Kľúčové bunky.................prítomné

    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Bifidobacterium bifidum

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na laktobacily:
    Nález: Negatívny

    Kultivácia na G.vaginalis:
    Nález: Gardnerella vaginalis
    Dostala som ATB entizol a gynoflor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás o tzv. bakteriálnu vaginózu. Po doužívaní antibiotík a doužívaní Gynofloru si aplikujte dlhodobo vaginálne probiotiká. Rovnako tak odporúčam do budúcna po každej prípadnej návšteve wellness, sauny, vírivky, bazéna, či mora aplikovať si preventívne vaginálne probtioká, najlepšie večer pred spaním.

  • Ecoli, Gardnerella a Candida

    , Autor: Lemon_22

    Dobry den z vyterov mi bola zistená Candida, e-voli, a Gardnerella doktor mi nasadil Miccimor 500 guľôčky a potom dalacin krem vaginalny a partnerovi Dalacin tabletky C 300mg + canesten je tento postup pre partnera spravny? Zaberie dalacin aj u neho ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo dostal partner liečbu. Všetky vykultivované baktérie a kvasinky sa bežne nachádzajú v pošve. Došlo k ich premnoženiu. Jedná sa u Vás o tzv. bakteriálnu vaginózu. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si do pošvy aplikujte Macmiror, najlepšie večer pred spaním. Po skončení liečby Macmirorom si realizujte aspoň desať dňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry. Počas celej dĺžky vaginálnej liečby je potrebné dodržiavať pohlavnú abstinenciu, teda nepraktizovať pohlavný styk. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti, informácie, výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • vaginóza + vaginálny výtok

    , Autor: jaja117

    Dobrý deň, trápi ma neustála vaginóza a s tým spojený biely výtok (zo steru zistený gardnerella + prevotela bivia) ostatné veci negatívne. Dostala som na to 12dní fluomizin. Po dobratí fluomizinu prišlo strašné svrbenie a pálenie (bol pokoj dva dni) je možné že som z tých tabletiek dostala mykózu?

    Dala som si 1tbl Canesten + krém (sebe aj partnerovi lebo mal začervenanie penisu, mohla sa aj jemu takto prejaviť mykóza?)

    Môže zo mňa ešte aj na druhý deň tá tabletka "vychádzať"?

    (Už mám okrem toho spravené výtery snáď na všetko cez kvasinky, chlam, myko, urea ..atď všetko je negatívne a problémy mám stále)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, prejavy mykózy mohol mať aj partner. Postupovali ste správne. Môže sa u Vás jednať o tzv. bakteriálnu vaginózu. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie si aplikovať do pošvy večer pred spaním. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • gynekologicke problemy

    , Autor: Lena865

    Dobry den, na gynekologickom vysetreni mi bola zistena Gardnella Vaginalis, doktor mi predpisal entizol, avsak, ze mam vybrat iba 3 tabletky, ze to staci (ze ked zeny beru viac, maju potom problemy so svrbenim a pod.) chcem sa preto opytat, ci nie je potrebne dobrat cele balenie a ci sa tato bakteria musi liecit vylucne antibiotikami, ci nestacia napr. vaginalne probiotika a pod., kedze aj antibiotikami sa narusa ph...dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gardnerella vaginalis je bežnou súčasťou vaginálnej flóry, pri premnožení však spôsobuje bakteriálnu vaginózu, pri ktorej sa prirodzené baktérie pošvy premnožia a spôsobia nerovnováhu. Záleží aj od klinických príznakov, či ťažkostí. Ak nemáte ťažkosti a nie ste ani rizikovým pacientom, nie je úplne nevyhnutné užívať antibiotickú liečbu, prípadne ak sa už s ňou začne, je vhodnejšie realizovať celú liečbu. Po dobratí liečby je však vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami. Opakovaným užívaním antibiotík dochádza len k prehlbovaniu vaginálneho mikrobiálneho dysbalancu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom a aplikujte si v kúrach vaginálne probiotiká. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ani okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.