Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Laktobacilóza

    , Autor: Nemám prezývku123

    Dobrý deň, nedávno som písala ohľadom problému so zeleno žltým výtokom. Robila som si výplachy cloginom čo výtok zmiernilo ale iba na veľmi krátku dobu. Boli mi odporučené aj probiotiká no tie mi výtok zhoršili. Kultivácie sú vždy negatívne. Tak som sama usúdila že mám asi premnožené laktobacily. Výplachy sódou bikarbónou mi prvý krát dosť pomohli, no po pohlavnom styku alebo menštruácii sú naspäť. Bez vložiek denne neviem fungovať. Teraz som po mesiaci skúsila výplachy sódou zase ale mám pocit že účinkujú menej. Týždeň som si ich robila každý deň. Asi som to prehnala no nezaberá to aj tak tak ako by malo. Zelený výtok to zmierni len na chvíľu. Teraz som si výplach robila večer, ráno som už mala na nohavičkách priehľadný zmiešaný so zelenou. Čítala som niečo o amoxicilíne. Je to dlhodobo účinné? Môže sa stať že sa laktobacily stali odolné voči sóde? Alebo mám výplachy realizovať dlhodobo? Ako sa laktobacilóza diagnostikuje? Ďakujem za odpoveď, som z toho už tak nervózna že neviem spávať a gynekologička moc ochotná nie je :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zelený výtok nie je spôsobený laktobacilózou. Dôležité je aj to, či je výtok penivý alebo nie a či zapácha alebo nie. Ak boli základné kultivačné vyšetrenia negatívne, odporúčam doplniť rozšírené výtery z krčka maternice na mykoplazmy, chlamýdie, ureaplazmy, trichomonas vaginalis, prípadne ďalšie pohlavne prenosné ochorenia. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Na základe výsledkov rozšírených výterov sa určí ďalší postup, prípadne nasadí potrebná liečba.

Podobné otázky

  • laktobaciloza

    , Autor: tinka-017

    Dobry den,asi pred 4 mesiacmi mi zacalo neustale stipanie a palenie v posve.moja gynekologicka sa domnievala,ze ide o mykozu,tak ma opakovane liecila tabletou fluco sandoz(2krat),ked nezabralo,predpisala macmiror,neskor gyntimu.robila mi aj kultivaciu a vsetko vyslo negativne,az na laktobacily,pri ktorych boli 2 kriziky.diagnostikovala mi laktobacilozu,ktoru mam,bohuzial dodnes.odporucila mi vyplachy rosalginom,popripade sodou bikarbonou,co mi bohuzial tiez nezabralo.uz som zufala,lebo je to hrozny diskomfort,nielen pre mna,ale aj mojho priatela,nakolko nemozme mat pohlavny styk,kedze je pre mna velmi bolestivy,dole mam vsetko citlive.mohli by ste mi poradit pprosim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    výplachy môžte skúšať rôzne, každý preparát funguje inak, tiež môžte použiť krémy s vit.C, hyaluronátoma pdobne,
    ak je pohl.styk bolestivý, dop.predpis mesocain gélu alebo iného lubrikačného činidla
    niekedy je vhodná liečba penicilínovými ATB, na kt. sú laktobacily dobre ciltivé, doteraz ste ich ešte neužívala
    s pozdravom

  • Laktobaciloza v tehotenstve

    , Autor: barbi1986

    Dobry den pani doktorka,
    prosim Vas moze byt laktobaciloza pricinou potratu?
    Dvakrat som bola tehotna, pocitovala som neustale palenie. Kultivacie boli negativne, akurat bol vzdy zvyseny pocet laktobacilov. Uzivala som ich peroralne kvoli obavam z mykozy. Vraj takymto uzivam nehrozi riziko lactobacilozy.
    Potratila som obidva razy v 22.tt kvoli predcasnemu otvaraniu krcka.
    Ak je to laktobaciloza, staci pouzit vyplach sodou, alebo je nevyhnutna antibioticka liecba?
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    lactobacilóza je ochorenie, ktoré je v súčasnosti stále pomerne často nediagnostikované správne a pomerne málo sa venuje vhodnej terapii. Tá spočíva v aplikácii výplachov pošvy roztokom jedlej sódy (30 - 60 g na liter vody, 2 - 3 × týždenne, nie častejšie!) prípadne v antibiotickej terapii amoxycilínom.
    Príčina potratu v 22 t. g. alebo príčina skracovania a otvárania krčka maternice samozrejme môže byť vaginálna infekcia,no príčin môže byť viac.

  • Laktobaciloza?

    , Autor: lara84

    Dobry den! Chcela by som sa opytat, ci sa stretavate u pacientok s laktobcilozou? Uz velmi dlho ma trapi dole svrbenie a bielo-vodnaty vytok (bez intimnych vloziek nemozem fungovat). U lekara som bola dost casto, vyskusala som uz velmi vela druhov antimykotik, masticiek, doplnkov stravy, ale nic nepomaha, priatela nemam uz dlhsi cas...je mozne, ze som dole prekyslena (ospravedlnujem sa, ale aj ,,chut,, je dost kysla)? Za vasu odpoved vam vopred velmi pekne dakujem a prajem pekny den! S pozdravom Lara

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    Laktobacilóza alebo laktobacilová vaginóza je len nedávno popísané ochorenie, ktorej príčinou sú baktérie opisované ako leptotrichy. Tieto baktérie patria medzi laktocbacily, ale pri ich premnožení môžu spôsobovať zápal pošvy. Sprievodným javom je nízke pH (3,5 – 4,5)- kyslé, svrbenie, dráždenie a tvarohovitý biely pošvový výtok. . V terapii sa používajú vaginálne výplachy roztokom jedlej sódy (30 – 60 g na 1 l vody 2 – 3 x týždenne), eventuálne antibiotiká (ampicilín, doxycyklín, amoxicilín, klavulanová kyselina).