Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,009 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Stafylokok

    , Autor: Kacenka1991

    Ok,ďakujem veľmi pekne za odpovede..
    Ešte mi napadlo gynekológ mi predpísal betadine cipky môžem si ich tiež aplikovať?

    Ďakujem ešte raz za všetky Vaše odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je vhodné si aplikovať naraz viacero preparátov a prípravkov. Betadine čapíky môžete používať, nie však súčasne s inou vaginálnou liečbou.

Podobné otázky

  • Sreptococcus aureus mrsa pri kultivácií z pošvy

    , Autor: Andrea_001

    Dobrý deň pán doktor,
    pri kultivácií z pošvy mi bol zistený streptococus aureus mrsa. Je rezistentný a nezaberajú naňho antibiotiká.

    Som tehotná a som v 29 + 5 tt. Chcem sa opýtať, či zlatý stafylokok nebude mať nejaký vplyv na plod a potom aj po narodení bábätka, či tam nenastanú nejaké komplikácie. Mám teraz dosť veľké obavy a strach. Nechápem, odkiaľ som ho mohla získať. V nemocnici som nebola nikdy hospitalizovaná. Dá sa to vôbec nejako liečiť, keď antibiotiká naňho nezaberajú?

    Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, MRSA by nemal byť pre nekomplikované tehotenstvo nebezpečený. Infekcie MRSA sa delia na získané v nemocnici (HA-MRSA) a získané v komunite (CA-MRSA), keďže v populácii sa vyskytuje pomerne hojne. Do pošvy sa Vám MRSA dostal najpravdepodobnejšie zanesením. Nemuseli ste ležať v nemocnici. Stačí, že ste boli na verejnom WC, zdieľate uteráky alebo holiace strojčeky s inými ľuďmi, ... Tento typ infekcie MRSA môže vzniknúť aj vinou nedostatočnej hygieny, ako je časté alebo nesprávne ručné pranie. Skúsiť môžete preparáty s koloidným striebrom. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Stafylokok

    , Autor: Kacenka1991

    Veľmi pekne ďakujem pán Dr.za promptnú odpoveď.
    Ešte by som sa chcela opýtať,tie zmeny na krčku môžu byť teda vplyvom tých vytokov (ako zapal krcku)?
    Keďže nie je prítomný HPV vírus?

    A posledná otázka,aké probiotika by ste mi prosím doporučili?
    Užívala som Gynoflor asi 2 roky dozadu a spôsobil mi mykozu...
    Ďakujem ešte raz za Vaše odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV vírusov je niekoľko stoviek, vírus môže prísť, urobiť zmeny buniek na krčku a zmiznúť. Vyšetrujú sa iba vysokorizikové a niektoré strednerizikové typy, takže nemusí byť zachytený typ HPV vírusu. Príčin výtokov môže byť naozaj viacero, ako som Vám už aj spomínal. Obvodný gynekológ Vám môže predpísať Gynoflor, prípadne si môžete kúpiť voľnopredajný preparát vaginálnych probiotík, ktorých je na trhu veľa. Nemám nejaký konkrétny obľúbený preparát. V lekárni Vám budú vedieť lepšie poradiť.

  • Stafylokok

    , Autor: Kacenka1991

    Dobrý deň pán doktor,
    minulý týždeň som Vám opisovala môj problém aj ste mi odpísali.
    Neviem ci mam znova opisovať celú situáciu alebo sa viete k našej komunikacii dostať..
    Dnes mi prišiel výsledok z hystologie co sa krcka maternice týka,lahka dysplazia..doporučená kontrola o 6 mesiacov kvôli onkocytologii.
    Pre istotu to teda zhrniem..biele vytoky,kultivacia negatívna,ster z krcka negatívny,HPV vírus nemám, u urológa zistený stafylokok a enterokok.
    Preliecena 10dnovymi antibiotikami doxyhexal 200mg,kontrola mocu budúci týždeň.
    Vytoky ale stále pretrvávajú,chcela by som sa informovať aký postup by ste navrhol,čo užívať a ci si myslíte že tie vytoky môžu byť teda z tých mocovych ciest (doxyhexal co som čítala nie je na liečbu stafylokoka).

    Ďakujem krasne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ako som Vám už spomínal, výtoky môžu byť spôsobené teraz porušením vaginálnej mikroflóry vplyvom antibiotík, ktoré ste užívali. Cytologické vyšetrenie treba skontrolovať podľa odporúčania, vzhľadom k nálezu dysplázie mierneho stupňa. Vzhľadom k nálezu bunkových zmien na krčku maternice si môžete kúpiť a aplikovať RegreSIL alebo DeflaGyn. Vzhľadom k výtokom si najprv skúste realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, absolvujte vyšetrenie moču podľa odporúčaní.

  • Stafylokok

    , Autor: Kacenka1991

    Dobrý večer pán doktor,

    chcela by som sa tohto cestou poradiť...
    Mame v rodine stresovu situáciu a pod vplyvom týchto okolností mi začali zdravotne problémy..
    Išla som na gynekolgiu kde mi môj pán doktor urobil všetky vysetrenia(sono,ster na cytologiu a kultivaciu),odbery..
    Všetky výsledky boli negatívne,nič sa nenašlo napriek bielym hustým vysokom ktoré mam par mesiacov z tohto dôvodu som mala prekrveny krcok (erozia krcku to nazval pán Dr.)urobili sme pre istotou biopsiu ešte čakám stále na výsledok.
    Medzitým som absolvovala aj vyšetrenia u mojej obvodnej lekárky nakoľko ma začali bolieť kríze a ako keby také pichanie v chrbte.
    Všetky výsledky boli v norme akurát v moci mi našli leukocity,mne to nedalo išla som k urologicke kde bolo urobené sono oblicky a mechúr a znova bol moc odoslaný na rozbor.
    Výsledok stafylokok a enterokokus.
    Trpim už niekoľko rokov na zápaly mocoveho mechúra.
    Chcela by som sa tohto cestou opýtať ci tieto bakterie môžu spôsobovať vaginalne vytoky ?
    Pripadne môžu spôsobovať také ako keby pocity pochania v chrbte?
    Ešte doplním,že gynekológ si všimol na sone v mechure viacero bakterii predpísal monural (prestalo mi pichanie v podbrusku,ale v chrbte ostalo).
    Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže močová rúra je u ženy veľmi blízko pošvovému vchodu, prenos infekcie z močových ciest do pošvy je jednoduchá. Áno, patologické vaginálne výtoky môžu byť spôsobené infekciou spôsobenou aj týmito baktériami. Pichanie v chrbte môže znamenať problém na úrovni obličiek, či močovodov. Vyčkal by som výsledky všetkých vyšetrení. Preventívne si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu pošvovej mikroflóry. Ak nebola prítomná infekcia v bežnom kultivačnom vyšetrení pošvy a ťažkosti pretrvávajú, môže sa ešte doplniť rozšírený výter z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis. Podľa opisu mi však skôr príde, že problém bude najskôr v močových cestách.

  • Stafylokok

    , Autor: paula01

    Dakujem za odpoved dnes moj doktor nepracuje, bola tam iba sestra ktora mi povedala ze my vysiel ster z posvy stafylokok epidermdis a ze v takom malom mnozstve ze nerobili citlivost a ze mam dalej uzivat Macmiror. Moj problem je ze nemam ziadne tazkosti ako palenie a podobne iba hlienovity zlty( zlto zeleny) vytok v malom mnozstve tak ani neviem ci mi Macmiror zabera pretoze sam ma zltu farbu a vyteka, no pred mesiacom som ho uzivala na radu doktora iba 5 kusov a vytok sa vratil. Som 21tt mala som uz 4 potraty mam jedno dieta a aj teraz sme sa uz dostali daleko tak mam strach aby sa nieco nezanedbalo. Co by ste poradil? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, staphylococcus epidermidis je prirodzenou súčasťou pošvovej mikroflóry a nie je ho potrebné preliečovať. K spomínanému výtoku sa V8m neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade akýchkoľvek nejasností alebo pretrvávania ťažkostí navštívte.