Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Opakované problémy, strach z antibiotík

    , Autor: Maleficent69

    Dobrý deň, píšem Vám sem opäť z toho istého dôvodu. Mám neustále infekciu E Coli, urobili mi ďalšie vyšetrenia. Počas menštruácie sa zdá ako keby sa na chvíľu všetko zlepšilo, ale potom po menštruácii mám časté nutkanie na močenie, pálenie. Snažia sa ma liečiť Gynoflorom(+beriem aj iné probiotiká zároveň), ale akoby aj tie už prestávali fungovať. Je to zvláštne, akoby raz hore, raz dole. Moja pani doktorka mi povedala, že ak už toto nebude zaberať, predpíšu mi ďalšie antibiotiká. Problém je, že už som brala 2 antibiotík(polygynax a macmiror) a nepomohli mi, skôr mi stav zostal rovnaký(polygynax) alebo sa ešte zhoršil(macmiror). Tak mám strach z ďalších antibiotík, že sa všetko len zhorší ešte viac. Povedali mi, že tieto baktérie sa ale liečia len takto a hlavne keď je infekcia silná... Úprimne, cítim sa strašne ako pokusný králik a mám strach aby sa to neskončilo úplnou neplodnosťou/inými problémami. Imunitu mám úplne v poriadku, neviem, prečo je s touto infekciu taký problém... Neviete, čo iné by sa dalo urobiť? Či by sa dalo vysadiť nejakú špeciálnu dietu alebo iné lieky? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je prvotná príčina infekcie v močových cestách a E.coli máte aj tam, aj napriek opakovanej vaginálnej liečbe, ak nebol vyšetrený moč a preliečené močové cesty, Vám vaginálna liečba zaberať nebude, respektíve iba nakrátko. u ženy je ústie močovej rúry veľmi blízko pošvovému vchodu a prestup infekcie je veľmi jednoduchý. Vhodné je doplniť urologické vyšetrenie, vyšetrenie cievkovaného moču. Zatiaľ si aplikujte vaginálne probiotiká, ktoré sú voľno predajné. Ak bude potrebné celkové antibiotické preliečenie v tabletkovej forme, počas liečby, ako aj po skončení liečby si aplikujte vaginálne probiotiká, ako aj celkové probiotiká medzi dávkami antibiotík, aby nedošlo aj porušeniu črevnej mikroflóry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.