Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Svrbenie v pošve

    , Autor: Linda3908

    Dobrý deň.
    Mám problém, nie je to nič vážne, len pri poslednej menštruácii (mesiac dozadu) som dostala silné svrbenie, ktoré ale prešlo po 3 dňoch, použila som Canesten krém. Ale odvtedy sa to vracia takým štýlom, že väčšinou ráno to je najintenzívnejšie, nie je to nič, čo sa nedá vydržať, ale je to nepríjemné. Tiež ráno, počas močenia, cítim nepríjemný tlak ku koncu potreby, čo je ale tiež len ráno. Inak počas dňa sa svrbenie neprekáža a ani nijak ho nie je cítiť. Neviete čo s tým môže byť? Alebo že či sa to nedá nejako liečiť, zbaviť sa toho?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Skúsiť si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom, následne si môžete skúsiť realizovať kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu mikroflóry pošvy. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí však bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám môže realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a prípadne predpísať potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • Zelený výtok pri užívaní ATB

    , Autor: Mussi

    Dobrý večer,

    Momentálne užívam 2 deň ATB Ciprofloxacín kôli bakteriálnej infekcii hrdla, minuly týždeň som vybrala Augmentin ale ten mi nezabral. Užívam ešte ATK Maitalon. Počas dnešného dňa som začala pociťovať mierne svrbenie v pošve a k tomu sa pridal aj zelený vytok z čoho som ostala zaskočená, lebo nikdy pred tým som sa s tým nestretla. Môže to byť nejaká reakcia na tieto nové Atb? Môžete mi odporučiť niečo na to ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predpokladám, že sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu spôsobenú užívaním niekoľkých antibiotík. Realizujte si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní kúru vaginálnymi probiotikami, ktoré je najlepšie aplikovať večer pred spaním. Treba tiež myslieť na to, že spomínané antibiotiká majú vplyv aj na účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas obdobia užívania antibiotík, ako aj aspoň 7 dní po ich doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Clotrimazol al200 a krvacanie

    , Autor: Viki0023

    Dobrý deň, pred týždňom a pól sa mi objavili hrudkovite biele výtoky a svrbenie v pošve a okolí. Pred piatimi dňami som nasadila vaginálnu sprchu a následne potom vaginálne tablety clotrimazol 200, po dobu 3 dní. Keď som užila druhú tabletu,na druhý deň som začala mať jemne ružový až oranžový výtok, no svrbenie už ustúpilo. Tabletky som už dobrala a po dobratí po 2 dňoch sa mi to opäť vrátilo a mám slabo ruzovo-oranžový výtok. Problémy ale už ustúpili. Do menštruácie mi ostáva ešte 10 dní, takže si myslím že to tým nieje pretože sa mi to ešte nikdy pred tým nestalo. Beriem aj antikoncepčné tabletky daylette. No a čo sa týka pohlavného styku, tak ten som mala so stálym priateľomale od kedy mi začali problémy tak sme ho nemali. Čo by ro mohlo byť?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ružový výtok môže byť spôsobený Clotrimazolom, nemusí sa jednať o špinenie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam si aplikovať až do menštruácie vaginálne probiotiká, najlepšie večer pred spaním, ktoré pomôžu obnoviť vaginálnu mikroflóru. Pri pretrvávaní ťažkostí aj po skončení menštruácie navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Sactosalpinx

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Som rok po operácií vajíčkovodov, jeden mi bol odobratý a na druhom bola urobená neostómia a fimbrioplastika. Cca tri mesiace po operácii sa mi stav upravil, bola som bez bolestí a iných problémov. Vydržalo to však len 3 mesiace, bolesti krížov a slabín sa mi vrátili, výtoky, svrbenie v pošve a nepravidelnosti cyklu (špinenie). Je možné že sa mi zase spravil sactosalpinx na tom ponechanom vajíčjovode? Divné je ale že ma to bolieva hlavne v pravo kde už nemám vajíčkovod. Ďakujem pekne za prípadnu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možností je viacero. Neostómia sa napríklad na našom pracovisku nerobí práve z dôvodu možnej recidívy. Môže sa u Vás jednať aj o endometriózu, pooperačné mohlo dôjsť aj k vzniku zrastov, čo môže spôsobovať opisované bolesti, rovnako tak aj výtok môže byť prítomný pri endometrióze. Takto sa však bližšie objektívne vyjadriť neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • vytok

    , Autor: lubka08

    dobry den,
    ja som mala krvave vytoky na ktore som brala tbletky NORETHISTERON ale aj tak som mala krvave vytoky. Lekarka mi odporucila prestat brat tabletky a hned vecer som dostala menstruaciu ´ktora trvala 7 dni a ja zvyknem mat menstruaciu max. 5 dni
    Potom dva dni som mala este taky ruzovy vytok.
    2 dni to bolo v poriadku a zase nastali vytoky ale take biele.
    prosim poradte mi co s tym ci je to v poriadku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak nepociťujete žiadne pálenie alebo svrbenie v pošve tak je to v poriadku (maximálne si kúpte v lekárni Lactofeel na úpravu vaginálnej flóry) ak by problém pretrvával prípadne by sa pridružili iné ťažkosti je nutné vyhľadať lekára.

  • Prosím o radu

    , Autor: mimka7

    Dobrý deň prajem. 5. 6. 2013 som bola na kyretáži, pretože som spontánne potratila. Všetko sa zdalo byť v poriadku, krvácala som asi 10 dní po kyrete tak ako pri slabej menštruácii a potom mi bolo fajn. Tak som po 3-4 týždňoch začala s manželom pohlavne žiť. Cítila som sa dobre. Po prvej menštruácii, ktorá mi prišla do 5 týždňov od kyretu som šla na výtery. Bral mi všetky možné výtery a infekcie a zistil mi pozitívne chlamýdie. Nasadil mi Azitronicín Milan, či také niečo 3 balenia a 3 balenia aj pre manžela. Dobrala som ich včera aj manžel . Cítim svrbenie, neviem, či to je normálne. Mám obavy, že tá liečba nezabrala aj keď som sa dočítala, že ešte 21 dní trvá pokračovanie liečby po dobratí antibiotík. Aká je pravdepodobnosť, že sa vyliečim? Je normálne svrbenie v pošve a tupé bolesti po dobratí antibiotík? Nemali by už ustupovať? Manželovi nezistili nič, pretože bol darovať krv ešte pred začatím liečby antibiotikami a volal do NTS a povedali mu, že je krv v poriadku a že by na to prišli, ak by mal chlamýdie. No antibiotiká dobral, lebo som na tom trvala. Samozrejme styk nemáme, nechcem ho nakaziť, aj keď netuším odkiaľ som to mohla dostať, lebo iného partnera nemám. Viem, že po kyrete som náchylnejšia na zápaly, ale toto som nečakala.
    Je vhodné otehotnieť po liečbe chlamýdii? Mám strach, že mi uškodili a nebudem mohla mať dieťa. Môj gynekológ mi povedal, že o 5 týždňov mám prísť na kontrolné stery. Naozaj sa bojím, čo bude. Je liečba chlamýdii náročná, či sa ich podarí zbaviť antibiotikami na prvý šup? Ďakujem za rady. S pozdravom Mirka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    hoci partnerova krv je v poriadku, neznamená to, že nie je nakazený chlamýdiami. Riziko prenosu pri pohlavnom styku je viac ako 60 % preto veľmi pravdepodobne je partner rovnako nakazený ako vy. Liečba chlamýdiovej infekcie je zväčša úspešná preto sa nemusíte obávať. O 5 týždňov kontrolný ster, v prípade negatívneho výsledku sa môžete snažiť o dieťatko. Vaše ťažkosti sú spôsobené veľmi pravdepodobne vaginálnou infekciou následkom užívania antibiotík. Použite Lactofeel.