Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,307 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Injekcia

    , Autor: Filomena

    P.doktor dostala som vyvolávaciu na menzes...beriem duphaston kvôli dlhej menzes......menzes mi mešká vyše jedného mesiaca..mám 50 rokou...no zatiaľ menzes nedošiel je to už 8 dní...doktor mi povedal ak mi nepríde mám prísť za 10dni...je nutné v mojom veku dávať vyvolávacku..a môže sa stať že mi proste menzes nepríde jeden mesiac..o výške sliznice ..mi nič nepovedal..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste vo veku, kedy už môže byť menštruačný cyklus nepravidelný. Nepoznám žiadne bližšie okolnosti, ani výsledky vyšetrení a nálezov, takže je ťažké sa objektívne vyjadriť. Menštruácia sa nemusí vyvolávať za každú cenu, je to individuálne a záleží na okolnostiach. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, v prípade ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte.

Podobné otázky

  • Problémy s menštruáciou - Vyvolávačka

    , Autor: Mackaaa

    Mám otázku 8.3. som bola u svojho gynekológa s tým,že som mala bolesti v podbrušku. Neprišla mi ani menštruácia meškala cca 13 dní. Vyšetril ma a našiel 3cm cystu na vaječníku, ktorá mi spôsobuje bolesti a pravdepodobne oddialila menštruáciu. No dnes (o dva dni po vyvolávačke) sme mali s partnerom nechránený sex s tým, že ejakuloval dovnútra . Chcem sa spýtať, či je možné otehotnieť ? Je možné, že vyvolávačka tehotenstvo podporí? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, aj napriek okolnostiam. Áno, aj keď sa podá injekcia na vyvolanie menštruácie v čase, kedy je už žena tehotná, nedôjde k potratu, ale práve naopak, do istej miery sa "podporí" tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Sekundárna amenorea

    , Autor: natie

    Dobrý deň, prosím vás, od svocjih 17 rokov sa trápim so sekundárnou amenoreou, teraz mám 18. Bol mi robený hormonálny profil a mám nedostatok estrogénu a progesteronu. Pre návrat som skúsila už všetko možné (bylinky, vitamíny, prírodné lieky, gynex, vyradila som namáhavé aktivity a cvičenie, dokonca som bola na 2 vyvolavacich injekciach u gyn), ale nič z toho nezabralo. Moja gyn vidí cestu už len s antikoncepciou, ale ja by som potrebovala dostať menštruáciu svoju, prirodzenu, nie umelo vyvolanu, navyše sa bojím o svoju psychiku pri brani antikoncepcie. O žiadnej inej možnosti ako antik.mi nepovedala a ani nechcela počuť, chcem sa preto spýtať vás, vedeli by ste mi, prosím, poradiť nejakú možnosť, liečivo, kľudne aj klasické lieky? Veľmi by ste mi tým pomohli, pretože ma to naozaj veľmi trápi a prestávam mať silu tento môj problém naďalej riešiť

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celý menštruačný, ako aj ovulačný cyklus fungujú na princípe zmien hormonálnych hladín. Keďže je to otázka hormonálna, problém sekundárnej amenorrhey je často hormonálny, ak sa samozrejme vylúčia všetky ostatné možné príčiny, preto je aj liečba hormonálna. Existujú viaceré hormonálne preparáty, ktoré sa však aplikujú väčšinou jednorázovo, prípadne aj niekoľkokrát, ale nemusia dosiahnuť trvalé výsledky. Hormonálna antikoncepcia sa používa dosť často na úpravu a riadenie menstruačného cyklu. Niekedy stačí aj niekoľkomesačná liečba. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevidím však problém vyskúšať hormonálnu antikoncepciu, ktorá by mohla vyriešiť Vaše problémy.

  • Užívanie Anopyrin

    , Autor: Zuzna

    Dobrý deň. Už pred tehotenstvom som užívala 1x 100mg Anopyrin denne kôli cievnemu ochoreniu. Mám periférne ochorenie ciev. Môj gynekológ mi to doporučil užívať aj počas tehotenstva. Som už 39 týždeň a stále ho užívam. Prosím vás nemôže to spôsobiť komplikácie pri pôrode? Alebo ho mam radšej vysadiť? Môj doktor sa k tomu nevyjadril. Je s ním dosť ťažká komunikácia a teraz ma dovolenku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je nutné okamžite vysadiť Anopyrin a nahradiť ho aplikáciou nízkomolekulárneho heparínu! Anopyrin sa užíva najneskôr do 36. týždňa tehotenstva, väčšinou však do 34. týždňa tehotenstva, kedy ak je potrebné pokračovať v liečbe riedenia krvi, Anopyrin sa nahrádza injekciami nízkomolekulárneho heparínu. Predpokladám, že ste v sledovaní hematológa, či angiológa, ak máte nasadenú liečbu na riedenie krvi pre cievne ochorenie, takže je potrebná čo najskoršia kontrola. V 39. týždni tehotenstva by ste mali už mať realizované tehotenské poradne v zdravotníckom zariadení, kde plánujete rodiť.

  • Neustávajúce krvácanie z polypov?

    , Autor: Kofciatko

    Dobrý deň, 5.7.som mala poslednú menštruáciu, od 15.7. znovu slabo krvácam, nepomohla injekcia ani noretistheron. Pridal sa mi k tomu bakteriálny zápal maternice, na ktorý mi naslepo dal doktor po telefóne Suprax. Minulý utorok som bola na kontrole, pretože teploty neustupovali, bolesti boli síce znesiteľné, ale nedá sa povedať, že by som sa cítila dobre. Až na moje požiadanie lekár urobil odbery a výtery (šiesty deň brania ATB). Zápal maternice podľa výsledkov spôsobila uroplazma. ATB beriem ďalej (dnes 12ty deň). Cítim sa dobre, ale krvácanie neprestáva a podľa môjho lekára ho spôsobujú polypy v maternici - mám ich tam dva, 8mm a 9mm (našiel ich v apríli na preventívke, takto veľké - dovtedy mi nijaké problémy nespôsobovali). Naozaj môžu polypy v maternici spôsobovať takto dlhotrvajúce krvácanie (nie je silné, ale nie je to ani "len" špinenie). Polypy mi doktor vyberie, ale dohodli sme sa na október. To budem až do operácie pomedzi menštruáciu denno - denne krvácať? Je to normálne? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, polypy v dutine maternice môžu spôsobovať nepravidelné, nadmerné a dlhotrvajúce krvácania. Bude vhodné ich odstrániť vrámci jednodňovej chirurgie. Samozrejme, ak bude krvácanie a ťažkosti pretrvávať, zákrok bude potrebné realizovať aj skôr.

  • Endometrioza

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň,mojej dcére po lsk bola dg endometrioza ,vajecnika ,panvy ,rekta a pošvy a taktiež rozsiahle zrasty. Vajecnik sa podarilo zachrániť nateraz.ma 22 rokov.chcem sa spýtať aké máte skúsenosti s liečbou keď jej majú na 6 až 8 mesiacov zastaviť menzes injekciami a uviesť do umelého prechodu. Zvládajú to ženy ten samotný prechod..citala som ze je to veľmi náročné a niektoré liečbu nedokončia kvôli vedľajším účinkom.dcera ešte študuje na vš obávam sa ako to bude zvládať a ci vôbec.popri tom aj škola. Po tej liečbe ma ísť opäť na lsk.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom tak, že sa žena uvedie do prechodu. Na liečbu endometriózy sa štandardne používajú preparáty, ktoré sa užívajú kontinuálne 6 - 8 mesiacov. Podľa Vášho opisu sa zdá, že dcéra má ťažký stupeň hlboko infiltrujúcej endometriózy, liečba je teda nevyhnutná. Tak ako všetky lieky, aj tieto lieky môžu spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každej ženy. Vedľajšie účinky sú častejšie počas prvých mesiacov po začatí užívania a zvyčajne pri pokračovaní užívania vymiznú. Najčastejšie je spozorovať zmeny v cykle krvácania, ako je špinenie, nepravidelné krvácanie, ale áno, menštruácie môžu aj úplne skončiť. Je to individuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov, ktorí poznajú nálezy a výsledky vyšetrení a najobjektívnejšie sa vedia vyjadriť.