Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dalacin V

    , Autor: katka246

    Dobrý deň, som cca 2,5mes po pôrode. Po pôrode som mala iba 1 kozmetický steh na hrádzi, a pociťovala som mierne svrbenie tam dole, pripisovala som to hojeniu. Rána je už dávno zahojena a svrbenie stále pretrváva, nie je to silné svrbenie ktoré by ma veľmi obmedzovalo, niektoré dni si ho ani neuvedomim, niektoré dni len trochu. Na kontrole po 600nedeli som to spomenula Dr ktorá sa zatvarila trochu prekvapene, asi preto ze viditelne tam dole nebolo nič podozrivé a predpísala mi Dalacin V ze ak bude svrbiet, mam si dat. S kvasinkami skúsenosť mam a preto som si takmer istá ze kvasinky to nie sú. Výtok mam mierne zltkasty (niekedy obyčajný biely) bez výraznejšej arómy. Užívam ATK Zlynda a dojčím. V pribalovom letáku Dalacin som sa dočítala ze sa jedna o antibioticku masť a nemá sa užívať počas dojčenia,to ma celkom zneistilo. Môže byť ten zltkasty výtok z ATK alebo si radšej dat ten Dalacin na par dni? Je OK pri dojčení? Tiež som čítala že po jeho užívaní môže byť problém s kvasinkami, čo si v takom prípade potom môžem kúpiť na kvasinky? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v období kojenia, navyše ak užívate jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, sa žltkastý výtok môže vyskytovať. Nemusí sa jednať o kvasinkovú infekciu, takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Skúsiť si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami na 10 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vaginálny zápal

    , Autor: Gabrle75

    Dobrý deň,
    Už 6 týždňov sa trápim s vaginálny zápalom. Trápi ma príšerné palenie a svrbenie v pošve. Mam 48 rokov a tretí rok mam zavedené teliesko Mirena kvôli tomu, že som mala polypy na maternici. Najprv som sa liečila sama pomocou clotrimazolovych vaginálnych tabliet a krému dostupných v lekárni, ale nepomohlo to. Navštívila som gynekológa, ktorý mi nasadil antimykoticku liečbou lokálnym čapikom, robila som vytieranie aj s tamponom s borax glycerínom a tiež som brala prokanazol. Po dvoch týždňoch sa nič nezlepsilo. Predpísal aj Ovestin krém 1x do týždňa a aj Gynoflor 1x týždenne. Nič to nepomohlo. Pálenie sa zhoršilo na nevydrzanie. Skúšala som aj voľne dostupné vaginálne prípravky ako Gynimun Rapid, Gyntima Probiotika, Gynella Silvercaps, Cicatridina, beriem probiotika a Candistop. Nič nepomohlo. Akonáhle som aplikovala akýkoľvek vaginálny capik alebo krém, pálenie a štípanie sa zhoršilo, musela som to veľakrát umyť, pretože sa to nedalo vydržať. Po 4 týždňoch mi gynekológ predpísal vaginalny krém Macmiror complex a vaginálny krém Dalacin V a krém Bactroban. Vo výteroch sa vraj neobjavilo nič, iba nejaký premnozeny Enterococcus, ktorý by mi vraj nemal robiť problem. Aplikovala som 7 krát Dalacin krém, jedine ten som vedela zniesť a trochu ukludnil to pálenie, po Macmiriore to palilo ešte viac, aj po Bactrobane. Problém pretrváva, stipe to, páli a svrbí. Ja som si ešte teraz kúpila vaginálne čapíky Betadine, potom Gynopevaryl a ešte som skúsila Gynella Silver Caps. Neúspešne. Po všetkých ešte väčšie zhoršenie, pálenie. Ja nevidím ani žiaden výtok, iba taky normálny priesvitný, ani necítim zápach. Skúšala som ešte výplachy s Rosalginom, trosku to pálenie ukludni, ale nevyriešil problém. Som už zúfalá. Neviem co robiť, ako postupovať ďalej. Mne už aj napadlo, či nemôže byť príčinou Mirena. Môj lekár tvrdí, že nie, ale prestávam tomu veriť. Iné lieky neberiem, iba Aerius na alergiu a večer Quentiax 25mg na spanie a vitamíny. Nebrala som ani antibiotika. Ak nie je príčinou Mirena, tak aká je ešte možná príčina, čo robiť, ako postupovať ďalej? Nebolo by treba Mirenu radšej vybrať? Som zúfalá, mam úplne zníženú kvalitu života. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, realizoval by som ešte rozšírený výter na chlamýdie, mykoplazmy, ureapaplazmy a trichomonas vaginalis. Ak bude výsledok na niektorý z týchto mikroorganizmov pozitívny, bude potrebné preliečiť Vás, ako aj partnera. Enterococcus faecalis je baktéria, ktorá sa vyskytuje v čreva a tráviacom trakte. Do pošvy sa dostane zanesením. Nevylučujem, že ťažkosti môže spôsobovať aj zavedené vnútromaternicové teliesko, to by ste však mali ťažkosti iného charakteru, a to najmä bolesti v podbrušku, či zvýšenú teplotu. Nevylučujem, že sa u Vás jedná aj o tzv. bakteriálnu vaginózu, ktorej veľmi nenapomohla opakovaná a častá liečba toľkými preparátmi. Ak sa opakuje v štandardnom kultivačnom výter enterococcus, cielene, podľa výsledku citlivosti, je potrebné nasadiť liečbu a následne je vhodné dlhodobé aplikovanie vaginálnych probiotík.

  • DALACIN V 2%

    , Autor: Jana222

    Dobry den, prosim Vas, tento krem sa moze pouzivat aj na mastenie vonkajsich organov (pysky v okoli posvy, klitoris a pod.)? Mam kvoli zapalu predpisany Macmiror do posvy a este aj DALACIN V 2%, ale zda sa mi cudne, ze si mam davat obe dovnutra, ked ma to svrbi a pali zvonka. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj keď je antibiotický krém určený predovšetkým do pošvy a zavádza sa pomocou aplikátora, môžete ho použiť aj na vonkajšie rodidlá. Skôr je však vhodnejšie si na vonkajšie rodidlá natierať Canesten krém. Po skončení liečby Macmirorom si realizujte kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Dalacin v a snaženie

    , Autor: Tamara1

    Dobrý deň. Z výteru mi zistili baktériu presný názov som zabudla, ale že to nie je nič vážne. Dnes mi sestrička dala recept, na ktorom bol predpisaný Dalacin v 2%, partnera vraj nie je potrebné preliečiť (ja osobne nepociťujem žiadne ťažkosti). Snažime o bábätko a o pár dní by som mala mať ovuláciu. Chcem sa opýtať, či musíme na čas, ktorý budem užívať tú mastičku prerušiť snaženie, alebo či sa môžeme snažiť aj počas toho, resp. či ta mastička má nejaký negatívny vplyv na prípadné tehotenstvo (poškodenie plodu), ak by sa podarilo, alebo môže byť z toho nejaký iný problém.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas vaginálnej liečby sa neodporúča mať pohlavný styk, používať tampóny, ani vaginálne výplachy. Čo sa týka použitia krému počas tehotenstva, počas 1. trimestra tehotenstva sa použitie krému neodporúča.

  • Gynekkologické problémy

    , Autor: daska-2

    Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať moja gynekologička mi predpísala vaginálny krém Dalacin v 2 % môžem si ho dávať aj keď mám svoje dni? Alebo až keď mi skonči menštruácia? A v mojich výsledkoch sa objavila Gardnerella,Candida,Streptococcus je to nejaký zapáľ? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, máte v pošve infekciu. V prípade, že máte pozitívny nález Gardnerelly, bude potrebné preliečenie Entizolom. V prípade kandidózy zase bude potrebné aplikovať vaginálne antimykotiká. Počas menštruácie však vaginálna liečba nemá zmysel, vonkajšie rodidlá si však natierať môžete, ak máte ťažkosti so svrbením zvonku. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa, postupujte podľa jeho odporúčaní.

  • Znova začínajúce výtoky?

    , Autor: Misula123

    Prajem dobrý večer,

    chcela by som sa opýtať čo mám používať na znova začaté žlto zelené výtoky? Užívala som 7 dní masť dalacin V - dokončila som ho v piatok a dnes sa mi objavil znova výtok proti ktorému mi bola davana masť. Tak by som sa chcela opýtať čo mám používať na znova začaté výtoky? Ďakujem prajem pekný deň :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak aj napriek liečbe sa výtoky a ťažkosti vrátili, navštívte Vášho obvodného gynekológa. Skúsiť užívať môžete vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.