Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,482 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otazka

    , Autor: Pac

    Dobry den ,mam navas este otazku,mam tu krvnu chorobu dedicnu ked že len trochu sa porežem hned slno krvacam a ak som v 6 tyzdni tehotna môžem sa spinit nato krvacat koli tej chorobe ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v tehotenstve sa menia zrážacie parametre krvi. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie ohľadom hematologického problému, výsledky vyšetrení, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Špinenie do 16. týždňa tehotenstva sa môže vyskytovať, nemusí to však byť vplyvom hematologického problému. Váš obvodný gynekológ by Vás mal odoslať na hematológiu, kde sa Vám bližšie vyjadria, prípadne nasadia potrebnú liečbu.

Podobné otázky

  • . informovať

    , Autor: Loniss

    Dobrý deň chcem sa informovať som heterozygotna prenasacka. Variantou orpha:99953 omim 605285 charcot Márie tooth neuropatia typ 4g už mám syna s partnerom s iným a syn je chorý. A teraz mám iného partnera. Či môže. Byť choré. Od matky. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je otázka pre genetika. Vo všeobecnosti Vám viem povedať len to, že variant CMT (Charcot Marie Tooth), ktorý sa u Vás vyskytuje je extrémne vzácne autozomálne recesívne ochorenie, čo znamená, že potomok je postihnutý, iba ak zdedí dve chybné kópie príslušného génu (na rozdiel od autozómovo dominantnej dedičnosti, keď stačí len jeden chybný gén). Obidvaja rodičia teda musia byť "prenášači" chybného génu, bez toho, aby mali akékoľvek príznaky ochorenia. Pravdepodobnosť, že dieťa zdedí chybný gén od oboch rodičov a bude postihnuté, je 25 %. Pravdepodobnosť, že zdedí dva normálne gény a bude zdravé, je tiež 25 %. 50% pravdepodobnosť platí potom v prípade, keď sa stane, že dostane kópiu chybného génu len od jedného rodiča a bude prenášačom. Autozomálne recesívny typ ochorenia postihuje muža aj ženu. V niektorých rodinách je CMT spôsobený chybným génom na chromozóme X (jedná sa o tzv. X viazanú dedičnosť), ktorý je jedným z tzv. pohlavných chromozómov, ktoré určujú pohlavie dieťaťa (ženy sú XX, muži XY). Ochorenie v tomto prípade teda môžu zdediť iba synovia od svojich matiek, ktoré sú prenášačkami. Prenášačky sú spravidla asymptomatické (bez príznakov) alebo len s veľmi miernymi príznakmi. Každý z ich synov má 50% riziko, že bude mať CMT a u každej z dcér je 50% pravdepodobnosť, že bude prenášačkou. Postihnutí muži nemôžu predať chybný gén svojim synom. Vhodné je vo Vašom prípade realizovať genetické vyšetrenie partnera. Ako som už písal, nie je to otázka na gynekológa, neviem sa Vám k tomu bližšie vyjadriť.

  • Ureoplazma urealyticum

    , Autor: Ria20

    Dobrý deň, som s priateľom od začiatku tohto roku….
    V lete tuším to bolo jún/jul ma začalo pobolievať podbrusko
    a žltý výtok… výsledok bol ureaplazma… nechápala som odkiaľ to môže byt a keď som sa nato opýtala sestričky keď mi volala s týmto výsledok že či som to už nejak mohla mat v tele alebo som to musela len chytiť odpoved bola druha možnosť… priateľovi som však verila a obidvaja sme sa preliecili atb tuším Doxyhexal…všetko bolo ďalej ok nemala som už žiadny problém. Nepamätám si však či mi potom niekto ešte robil kontrolné stery či je to naozaj vyliečené… avšak teraz na konci októbra/začiatkom novembra nastal opäť problém bolesti v podbrušku aj pri styku, zltkasty zapáchajúci výtok… najskôr vyšla candida ktorá bola preliecena všetko ok prišiel menzes lenže výtok pokračoval ďalej aj keď už bez zápachu a bez bolesti podbruška…išla som teda znovu že sa mi to nezdá že mám stále zvláštny výtok aj keď je ho máličko a len trosku nažltlý bez zápachu (predtým som nemavala žiadny pripadne klasicky číry bez zápachu) včera mi volala sestrička a opäť ureaplazma… dosť ma to zaskočilo keďže v lete to bolo vyliečené a odvtedy problém nebol, dostala som atb ofloxin 200. Moja otázka teda znie či som sa musela naozaj len znovu pohlavne nakaziť a teda priateľ bol neverný, alebo je možnosť že v lete sa to úplne nepreliečilo len na nejakú dobu vymizli príznaky a teraz (možno oslabená imunita alebo stres niečo pod.) to mohlo opäť nejak prepuknúť a robiť problémy ?
    Za odpoved vopred ďakujem. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureplazmu má každý tretí človek. U väčšiny ľudí však nerobí žiadne ťažkosti. Nakaziť sa dá aj inak, ako pohlavným stykom, takže na partnerovu neveru by som to nezvaľoval. Dôležité je, či ste boli preliečený v lete obaja, vy aj Váš partner. Ak ste boli preliečená iba vy, veľmi jednoducho ste sa mohli nakaziť od nepreliečeného partnera, ktorý nemusí mať vôbec žiadne ťažkosti ani príznaky, či prejavy. Ak je u Vás t.č. opäť potvrdená ureaplazma a máte opäť ťažkosti, je potrebné súčasne preliečiť Vás, ale aj Vášho partnera! Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Lomexin

    , Autor: Iva57

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Pred pár týždňami som mala problém so silnou mykózou a dala som si predpísať gynazol krém, ten mi však veľmi nepomohol a svrbenie stále pretrvávalo. Potom som si dole pri vstupe do pošvy našla také hrbolčeky alebo guličky viac pokope… môj gynekológ mi povedal že mi nezabral poriadne gynazol lebo som si predtým nespravila výplach s Rosalginom a tak mi všetok krém vytiekol a nemal taký účinok. A že tie guličky alebo výrastky sú zdurené slizničky z podráždenia. Predpísal mi Lomexin 2 tablety a než si zavediem prvú tabletu mám si spraviť výplach rosalginom a o 3 dni si dať druhú. Moja otázka je či to nemôžu byť genitalne bradavice alebo herpes … v minulosti som mala totiž pozitívny HPV vírus no dostala som len lieky a nijak zvlášť sa to neriešilo tiež som tam mala myslim nejaký vyrástok. A ak sú to len zdurené slizničky či to zmizne po tejto liečbe. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý by Vás v prípade nejasností mal odoslať na vyššie pracovisko do zdravotníckeho zariadenia.

  • Genitalne bradavice v tehotenstve

    , Autor: zufalam

    Dobrý deň chcem sa spýtať už pred tehotenstvom som mala problém s geniálnymi bradavicami ktorych som sa síce zbavila ale v teraz v tehotenstve sa mi objavili znova momentálne som v 32tt mám ich cca 5 . Gynekologička mi povedala že ona by s ich odstránením pockala až po pôrode že ak ma moc neobťažujú. Alergologicka mi zas odporúčala odstrániť. Celé tehotenstvo cítim diskomfort a vnútornú nepohodu keďze stále na to myslím že mám niečo take dole taktiež sa bojím kvôli tomu aj oholiť že čo ak si nejakú odrezem. Moja otázka znie objednala som sa odstránenie laserom myslite že to je v mojom štádiu bezpečne pre bábätko ? Nehrozí náhodou nejaká infekcia alebo niečo čo by mohlo ohroziť tehotenstvo ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, lokálne ošetrenie laserom nemá na tehotenstvo vplyv. V závislosti od štádia a rozsahu sa musí stanoviť aj spôsob pôrodu. Nevidel som nález, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorý sa Vám vedia najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Otázka

    , Autor: Kiaraasa

    Dobrý deň mohla by som sa ešte prosím Vás opýtať, ak tam tá mala cysta/žlté teliesko ešte minuly mesiac na tom vajecniku neboli.. nemôže ísť o tehotnost v tomto cykle ?