Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,413 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Gynekologické problémy

    , Autor: daska-2

    Dobrý deň prajem, ja sa chcem spýtať beriem pár dní vaginálne čípky gynoflor, ale včera som mala pohlavný styk, priateľ pracuje v Zahraničí a na SR chodí len raz za čas, tak len kvôli tomu viem že asi vtedy by nemal byť pohlavný styk, mohlo to nejako narušiť to užívanie tabliet? Chcem vedieť či je to účinne, a môžem ďalej pokračovať v užívaní? A chcem sa spýtať okrem toho mi dnes moja gynekologička povedala že z výterov zistila že mám črevnú baktériu a treba ju preliecit, ze budem nejaký liek brat od štvrtka teda od zajtra, a môžem brať aj jedno aj druhe potom? Neviem zatiaľ aký liek to bude či antibiotika alebo nejaká masť, len či sa to bude môcť brať naraz teda kombinovať z ďalším liekom, ktorý budem mať, za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak bola zistená prítomnosť E.Coli alebo enterococcus faecalis v pošve, Gynoflor prestaňte užívať, začnite si aplikovať predpísané liečivo a po jeho doužívaní pokračujte v aplikácii Gynofloru.

Podobné otázky

  • Pruh

    , Autor: NikaK2022

    Mám slabinový a pupočníkový pruh a chirurg mi odporúčil laparoskopický zákrok, kde sa zoperujú oba pruhy súčastne. Povedal,že vo výnimočnej situácii by operovali klasicky a tak by operovali cez časť jazvy po sekcii. Chcem sa spýtať na gynekologický názor, je bezpečné podstúpiť zákrok keď chcem v budúcnosti otehotniet,je dobre otvárať danú jazvu?Môze sa tehotenstvom pruh opäť roztrhnúť? Môze sa operáciu poškodiť okrúhly sval maternice alebo laparoskopia spôsobiť nejaké gynekologické problémy? Je nejaká doba po operácii kým by som s tehotenstvom mala počkať poprípade je to lepšie zoperovať až po detoch lebo by to mohlo spôsobiť komplikácie počas tehotenstva? Po sekcii v spínale s dvojičkami som mala veľkú krvnú stratu a celkom ťažšiu rekonvalescenciu, očakávať to aj teraz alebo to spolu nesúvisí? Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najmä slabinový pruh je nebezpečný pre riziko zakliesnenia črevnej kľučky a vzniku ilea. Áno, najmä pupočníkový pruh sa môže v tehotenstve zopakovať, záleží však od nálezu, rozsahu a ďalších okolností. Využitie už existujúcej jazvy na koži je častým spôsobom, aby sa nemusela vytvárať ďalšia jazva. Jedná sa o chirurgický zákrok nesúvisiaci s vnútornými ženskými pohlavnými orgánmi. Na maternicu, ani na ďalšie tehotenstvo to nebude mať negatívny vplyv. Sekcia je najkrvavejší operačný výkon, krvná strata pri sekcii sa nedá porovnávať s operačným riešením hernie. Sú to však skôr otázky na chirurga.

  • Ureaplasma parvum

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám 33 rokov a dlhodobo mám gynekologické problémy - baktérie (stafylokoky, streptokoky, e. coli) a mykózy. Bola mi zistená ureaplasma parvum a nakolko mám oslabenú imunitu zrejme mi spôsobuje problémy. Dostali sme doxyhexal 100 na 20 dní 1xdenne - mám 48kg a partner 75kg. Dnes som vzala už 4 tabletku a zatial žiadna zmena. Všade čítam že na ureaplasmu sa berie 200mg denne. Môžem si skúsiť navýšiť dávku - 100mg 2xdenne alebo máme pokračovaț podľa pokynov lekára? Ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazmy môžu byť aj normálnou súčasťou vaginálnej flóry. Nie za každých okolností ich treba liečiť. Ak však máte ťažkosti, je vhodná antibiotická liečba, ktorá Vám bola predpísaná. Môžete si aplikovať aj vaginálne probiotiká. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Gynekologické problémy

    , Autor: daska-2

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať odvčera chodím stále a často na malú potrebu a bolí ma v podbrušku také kŕče a včera ma pichalo ešte v chrbtici. Pohlavný styk som mala naposledy v máji a odvtedy mám stále každý mesiac špinenie z vynechania tabliet antikoncepcie. Môže to byt zapáľ močových ciest? Pri močení nemám ani pálenie ani bolesť. Tehotenský test je zbytočne si robiť? Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na základe opisu mi to príde ako zápal močových ciest. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie tehotenstvo nepredpokladám. Je vhodné vyšetriť cievkovaný moč. Odporúčam tiež dostatočný pitný režim, urologický čaj. V prípade, že Vám budú nasadené antibiotiká, v závislosti na preparáte treba myslieť na používanie doplnkovej hormonálnej antikoncepcie (kondómu) počas užívania antibiotík.

  • Krv v moči po pohlavnom styku

    , Autor: Dea/1

    Dobrý deň. Posledné mesiace ma trápia gynekologické problémy z ktorých som už zufala. Dlhodobo som užívala antikoncepciu Bellara (4 roky) myslela som si že bolesti ako bolesť pri sexe, krv v moci HNEĎ po sexe, opuch,svrbenie a iné, boli spojené s ňou. Antikoncepciu som vysadila a prešli sme s priateľom na inú formu - kondom. Opuch prestal aj bolesť ustúpila, ale pribudla krv v moči hneď po pohlavnom styku. Akonáhle ( skôr ako do 10 minút) idem na wc a mám pálenie pri močení a kalny červený moc. Akonáhle pijem veľa tekutín prejde to samé, do 2 až 3 dni to odznie samé. Stáva sa mi to najmä po mokrom orgazme (neviem či to môže mať nieco s tým spoločne). S priateľom sme pobehali urológiu, no nič nenašli. Jedine mi predpísali antibiotiká. Gynekológ mávol rukou že netuší čo ro je a so smiechom odpovedal že si mám nájsť iného partnera. Dufam, zw od vás takúto odozvu nedostanem. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, podľa opisu (pálenie pri močení, krvavý moč po jeho mechanickom podráždení vplyvom pohlavného styku, ako aj únik moču vplyvom orgazmu) sa jedná o urologický problém, pravdepodobne s močovým mechúrom. Predpokladám, že Vám cystoskopia realizovaná nebola, kedy by sa kamerou pozrelo do močového mechúra, či sa nenájde zdroj krvácania, prípadne čo môže stáť za opisovanými ťažkosťami. Takto sa Vám neviem viac objektívne vyjadriť.

  • Mykoza a dojčenie

    , Autor: Vejka182

    Dobrý deň. Chcem Vás poprosiť o radu. Dojčim 9 mesačného synčeka ale problém je v tom že mam gynekologické problémy....svrbenie ... pálenie. V lekárni mi povedali ze krem Canesten mi neodporúčajú pretože by sa muselo dojčenie ukončiť. Tak mi lekárnik dal Rosalgin. Prosím poraďte mi ohľadom krému, Canesten sa naozaj nemôže užívať počas dojčenia keď sa oplikuje len lokalne?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, počas aplikácie, či užívania Canesten krému, či vaginálnych tabliet sa má kojenie prerušiť. Canesten Vám však nemusí pomôcť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a na základe výsledku sa nasadí potrebná liečba a určia potrebné obmedzenia. aj čo sa týka kojenia. Vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom si realizovať môžete. Rovnako tak si môžete realizovať kúru vaginálnymi probiotikami.