Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Polyp a operácia

    , Autor: Mimi271

    Dobrý deň,pán doktor. Rada by som sa poradila. Moja mamina ma 53. Bola na gynekologické preventívnej prehliadke kde jej bol zisteny polyp a myom v maternici. Bolo jej doporučené najskôr odstrániť polyp a potom vybratie maternice. Nedalo by sa to urobiť naraz? Nález na sone: v cavum uteri anizoechog. útvar 31x12mm,uterus 83x48mm,na PH násada nehomogenny útvar pr. 120mm. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postup je taký, že pred každým oeračným riešením odstránenia maternice sa najprv musí realizovať kyretáž za účelom histologizácie sliznice. V prípade, že je prítomný polyp, či už na krčku alebo v dutine maternice, odstraňuje sa vrámci histologizácie aj ten. Aj keď je diagnóza na vybratie maternice myomatózne zmenená maternica, v prípade, že by z výsledkov histológie vyšiel karcinóm, operačný výkon by sa musel tomu prispôsobiť a pacientka sa musí na takýto výkon pripraviť a musia byť doplnené ďalšie vyšetrenia. Takže je to benefit pre pacientku, aby nemusela byť operovaná dvakrát. Ak by sa odstránila maternica, bez predchádzajúcej histologizácie a z výsledkov by vyšiel karcinóm, pacientka by sa musela operovať ešte raz a musel by sa dokončiť radikálny onkologický výkon. Postupuje podľa odporúčaní.