Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zamlčaný potrat

    , Autor: Eris

    Dobrý deň. Kvôli MA (7tt) idem o pár dni na kontrolu ku gynekológovi a následne asi na kyretaz . Krvnu skupinu mam B Rh - . Nakoľko ma lekár teraz dovolenku, bolo mi povedané , ze ak sa do kontroly samo spustí krvacanie , do 72 hodín od spustenia masívneho krvácania si mam ist dať pichnúť Rhophylac, ktorý mi bol vydaný. Včera mi začalo slabé krvacanie len s miernymi krcami ako pred menzesom. Prosím Vás o radu, či sa 72 hodín ráta od prvej čerstvej krvi alebo od masívneho krvácania, ktoré zatiaľ nenastalo. Vopred ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte potvrdený Missed Ab, kyretáži sa myslím si nevyhnete. Anti-D (Rhophylac) sa štandardne aplikuje až po kyretáži. Pri len začínajúcom špinení si zatiaľ anti-D neaplikujte.

Podobné otázky

  • Kludovy rezim

    , Autor: Gery123

    Dobry den pan doktor, mozno vam to pride take ze sa vas opytam hlupost ale mne to proste neda a stale nato myslim. V 1. Tehotenstve som mala v 6tt zamlcany potrat. Som rh negativna. Teraz mam druhé tehotenstvo, som v 10tt. Zatial všetko ok, dietatko bolo sice o 3 dni cca mensie ale srdiecko bije kontrola bola v 8t a 5 dni. Doktor mi nariadil prisny kludovy rezim. Dodrziavam ho uz 2 mesiace. Do kontroly ostavaju 2 tyzdne. Moja otazka znie, co podla vas môžem robit. Som na marodke, skoro cele dni lezim, nevarim, neupratujem. Len uz vidim na sebe ze sa zadycham a to po prejdeni par metrov. V skratke sa chcem opytat, mozem podla vas aspon navarit? Môžem ist aspon na kratke prechadzky? Chapem ze mam vela oddychovat ale uz sa tu citim ako v klietke a bojim sa cokolvek robit ze potratim. Neviem ci to neberiem trocha prehnane. Obcas sa zamýšľam ci by dietatu nebolo lepsie, keby som hoc aspon nieco robila, ale necitila by som sa zufalo z tohto ničnerobenia. Mala som sice ruzovy vytok v 6tt ale vsetko bolo v poriadku.. Chcela by som teda vediet vas nazor, co by podla vas mal byt ten kludovy rezim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo máte v 9. týždni prísny kľudový režim. Podľa mňa sa môžete normálne pohybovať a vykonávať bežné činnosti. Zaležaním sa si skôr poškodíte, ako polepšíte. Predchádzajúce tehotenstvo ukončené zamlčaný potratom, ani špinenie, ktoré je do 16. týždňa tehotenstva normálne, nie je dôvod na prísny kľudový režim.

  • Menštruácia po kyretazi.

    , Autor: isha

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. 2.7 som začala krvácať. Zamlcany potrat dali mi injekciu na docistenie, po týždni 11.7 som aj tak podstúpila kyret. Od ktorého dátumu očakávať menštruáciu. Dnes je 30.7 a ja mam bolesti, ako pri mrche a slabo krvacam. No neviem ci je to ešte tou kyretazou alebo už menzes. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, deň zákroku si rátajte ako prvý deň menštruácie. K menštruácii po zákroku väčšinou dochádza po 4. - 6. týždňoch od zákroku, niekedy sa však menštruácia môže dostaviť aj skôr. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa l.

  • Akcia srdiečka

    , Autor: Diana2710

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa informovat ohľadom dcéri je v 11 tyždni tehotenstva boli sme na sono v 8 týždni a srdiečko bylo, dnes me boli zase na sono ale nám povedali že akciu srdiečka nevidia. Je ešte tá možnosť že by jej spravili neaký iní ultrazvuk alebo niečo iné aby počuli srdiečko? Nechcemesa len tak vzdať ak je neaka ešte iná možnosť čo ak mu srdiečko bije prosím vás o radu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak v 11. týždni tehotenstva nie je prítomná akcia srdca plodu, aj napriek tomu, že dcéra nemá žiadne ťažkosti, jedná sa o zamlčaný potrat. Akcia srdca v tomto týždni tehotenstva je viditeľná a počuteľná aj na menej kvalitných USG prístrojoch. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vyšetrenia po prvom zamlčanom potrate

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den,

    v marci som prekonala prvy zamlcany potrat v 8tt (prve tehotenstvo,28r)
    Moj Dr.-gyn. mi neodporucil ziadne vysetrenia, zevraj nic nieje potrebne.
    Zdravotne problemy nemam ziadne ale predsa co ak je nieco na co sa neprislo a to zapricinilo potrat.
    Je to takto v poriadku?
    Teraz sa chceme zacať snazit znova uz to budu 4 mesiace po potrate, ale mam strach ze sa to znova zopakuje.
    Čo mi odporúčate?

    Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každá tretia žena potratí aspoň raz za život, mnohé o tom ani nevedia. Ak došlo k potratu do 10. týždňa tehotenstva a bolo to Vaše prvé tehotenstvo, s najväčšou pravdepodobnosťou sa jednalo o nepriaznivú zhodu okolností. Štandardne, ak je pár zdravý a na nič sa nelieči ani partner, ani vy, nie sú potrebné žiadne vyšetrenia a o ďalšie tehotenstvo sa môže pár pokúšať 3 - 4 mesiace od potratu. Odporúčam užívať kyselinu listovú v dávke 400ug na deň, aspoň dva mesiace pred plánovaním otehotnenia, ako aj prvé tri mesiace tehotenstva. Ak by náhodou opäť došlo k potratu a situácia by sa zopakovala, čo je za normálnych okolností veľmi nepravdepodobné, bude potrebné pátrať po príčine a realizovať hematologické, endokrinologické, genetické a prípadne aj imunologické vyšetrenie.

  • vynechana menstruacia po kyrete

    , Autor: MENSTRUACIA

    Dobry den,
    Chcem sa poradit ohladne vynechania menstruacie.Mam 31r,jedno dieta 3,5r.Po 9mes.snazenia som spontanne otehotnela,no vo februari v 12+2tt zistili zamlcany potrat.Bola mi robena kyretaz a dnes je to 3 mesiac co som nedostala menzes.Na Usg mam 8mm vysku sliznice maternice vraj trosku dorastla.Tento mesiac som brala vysokohorm. Hak VREYA,a stale nic.Vraj to moze byt bud zlepene steny maternice alebo Asher.syndrom.Som aj obj.na HSN vys.dutiny maternice.Aky je postup pri takychto dg?Je mozne aby som este otehotnela?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi zbytočné sa predbežne vyjadrovať k prakticky ešte nejasnej diagnóze. Možností je viacero, prakticky ste ich už spomenuli. Pri potvrdení Ashermanovho syndrómu je veľmi dôležité zistiť rozsah, podľa toho sa postupuje ďalej. Odporúčam absolvovať hysteroskopické vyšetrenie, na základe ktorého sa jednoznačne stanoví diagnóza a určí ďalší postup.